Berita Terkini

3 jam yang lalu: Dana jaminan pembiayaan SJKP ditingkatkan daripada RM3 bilion kepada RM5 bilion - PM 3 jam yang lalu: Kerajaan setuju lanjutkan pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM8,000 untuk simpanan bersih tahunan dalam SSPN sehingga 2024 - PM 3 jam yang lalu: Kebakaran: Kematian wanita OKU kerana lemas terhidu asap - polis 3 jam yang lalu: Kerajaan setuju beri sagu hati RM300 kepada 200,000 anggota Rela, sukarelawan APM, sukarelawan polis dan sukarelawan bomba - PM 3 jam yang lalu: 995,396 kuota pekerja asing diluluskan sehingga 14 Mac

IKUTI KAMI


Siasatan SPRM Terhadap Nazlan Tidak Patuhi Protokol, Tanpa Kebenaran Ketua Hakim Negara

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 04 Mar 2023 11:17AM

Keputusan Mahkamah Persekutuan berhubung siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Hakim Datuk Mohd Nazlan Ghazali mencetuskan persoalan berhubung status siasatan kes itu - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Keputusan Mahkamah Persekutuan berhubung siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Hakim Datuk Mohd Nazlan Ghazali kerana gagal mematuhi protokol mencetuskan persoalan berhubung status siasatan kes itu.

Bercakap kepada The Vibes, beberapa peguam berpendapat, kegagalan suruhanjaya itu mematuhi protokol tertentu, termasuk mendapatkan kebenaran daripada Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat untuk memulakan siasatan dan merahsiakan siasatan, boleh menjejaskan kredibiliti laporan akhir.

Mantan Presiden Badan Peguam Malaysia, Salim Bashir Bhaskaran berkata, sebarang siasatan terhadap hakim yang sedang berkhidmat, mesti memenuhi standard tertinggi penyiasatan dan ketelusan, demi ‘memelihara prinsip suci kebebasan kehakiman’.

Salim Bashir Bhaskaran - Tangkapan layar
Salim Bashir Bhaskaran - Tangkapan layar

“Siasatan SPRM (terhadap Nazlan) berdiri sendiri secara bebas, tetapi berdasarkan apa dinyatakan Mahkamah Persekutuan dalam keputusannya, ketidakpatuhan protokol tertentu semasa siasatan boleh ‘mencemarkan’ proses wajar (siasatan),” katanya.

“Sebarang bentuk tindakan cagaran untuk mencemarkan nama baik badan kehakiman dan menggagalkan prosiding yang adil dengan cara menjengkelkan mesti dikutuk,” katanya.

Menyuarakan pandangan sama, peguam Lim Wei Jiet berkata berdasarkan pemahamannya terhadap penghakiman Mahkamah Persekutuan berhubung saman dibawa tiga peguam untuk mencabar siasatan SPRM, suruhanjaya itu sudah melanggar undang-undang.

“Daripada pembacaan saya tentang (mengenai) alasan penghakiman, nampaknya siasatan SPRM (terhadap Nazlan) bertentangan dengan undang-undang.

“SPRM perlu memulakan semula siasatan mereka berdasarkan protokol ditetapkan Mahkamah Persekutuan dalam perenggan 81 penghakiman,” katanya.

Lim Wei Jiet - Gambar Facebook LexisNexis Malaysia
Lim Wei Jiet - Gambar Facebook LexisNexis Malaysia

Perenggan dokumen penghakiman dipetik Lim itu, menggariskan satu set protokol yang mesti diikuti apabila hakim disiasat.

Satu daripada peraturan, menyatakan bahawa badan penyiasatan jenayah yang berkaitan hendaklah terlebih dahulu mendapatkan kebenaran daripada Ketua Hakim Negara untuk menyiasat mana-mana hakim, malah tidak boleh atas kehendak sendiri menghebahkan atau mengiklankan fakta atau kandungan siasatan hakim mahkamah atasan, tanpa kebenaran pihak berkuasa Ketua Hakim Negara.

Ia juga menyatakan bahawa kandungan penyiasatan terhadap hakim mesti dirahsiakan pada setiap masa kerana ‘aduan berkemungkinan benar atau palsu sepenuhnya dan dikira untuk merosakkan kredibiliti atau reputasi hakim’.

“Pendakwa raya juga perlu berunding dengan Ketua Hakim Negara semasa memberi arahan semasa siasatan dan berhubung keputusannya untuk mendakwa,” tambahnya.

 

Prinsip kebebasan kehakiman adalah suci

Pensyarah kanan undang-undang, Daniel Abishegam menegaskan, protokol itu bukan cara untuk memberi hakim ‘keistimewaan atau kekebalan’, sebaliknya bertujuan memastikan kebebasan kehakiman secara keseluruhan.

Daniel Abishegam - Gambar Facebook CourseAdvisor.asia
Daniel Abishegam - Gambar Facebook CourseAdvisor.asia

“Hakim tidak perlu takut untuk mengadili dengan cara tertentu disebabkan kemungkinan akibat yang mungkin berlaku kepada mereka.

“Keputusan mahkamah tinggi (terhadap SPRM) secara berkesan adalah teguran dan contoh untuk siasatan masa depan ke atas anggota badan kehakiman yang bersidang,” katanya sambil menegaskan keputusan itu tidak bermakna hakim ‘mempunyai imuniti dan boleh melakukan apa sahaja jenayah yang mereka mahukan,” katanya.

Tambahnya, walaupun protokol seperti itu bukan ‘undang-undang bertulis’, keputusan Mahkamah Persekutuan mengikut prinsip kebebasan kehakiman adalah suci.

“Protokol ini sesuai dan munasabah, memberikan idea perlembagaan penting yang dilindungi.

“Jika SPRM mahu meneruskan siasatan, mereka boleh. Cuma siasatan mesti dilakukan dengan berunding bersama Ketua Hakim Negara,” kata Daniel yang juga Pengarah Akademik Advance Tertiary College.

Nazlan adalah hakim yang membicarakan kes SRC International mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak di mahkamah tinggi dan mendapati bekas Ahli Parlimen Pekan itu bersalah atas dakwaan salah guna kuasa, pecah amanah jenayah dan pengubahan wang haram, sekali gus menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta.

Bagaimanapun, April lalu, SPRM mengumumkan siasatan terhadap hakim itu selepas menerima laporan mengenai jumlah tidak dapat dijelaskan sebanyak RM1 juta dalam akaun bank Nazlan. – The Vibes, 4 Mac 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 17 jam yang lalu

Kerajaan Hormati Keputusan Mahkamah Persekutuan Dalam Siasatan SPRM Terhadap Mohd Nazlan

2

Semasa 1 hari yang lalu

Korupsi Dalam Kalangan Anggota Penguat Kuasa Semakin Kronik, Membimbangkan - SPRM

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Jana Wibawa: Datuk Roy Direman Semula 4 Hari

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Pendakwaan Salah: Sundra Rajoo Tidak Teruskan Saman Terhadap Tommy Thomas Dan 12 Lagi

Sorotan

1

Henti Pelepasan Cukai Pencarum SSPN Kurang Tepat, ‘Saya Beri 3 Sebab’ - Syed Saddiq

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 17 jam yang lalu

Kerajaan Hormati Keputusan Mahkamah Persekutuan Dalam Siasatan SPRM Terhadap Mohd Nazlan

Semasa 1 hari yang lalu

Korupsi Dalam Kalangan Anggota Penguat Kuasa Semakin Kronik, Membimbangkan - SPRM

Semasa 1 hari yang lalu

Bekalan Telur Masih Stabil, Jika Tiada Hanya Kes Terpencil

oleh Aiman Sadiq

Semasa 4 jam yang lalu

Lawatan Anwar Ke China Untuk Perkukuh Hubungan Dua Hala - Zambry

oleh Khaw Chia Hui