Berita Terkini

20 minit yang lalu: Polis kesan pasangan suami isteri, guna kad ATM milik pesara 21 minit yang lalu: Syarikat mega Alibaba berpecah kepada 6 entiti 22 minit yang lalu: Raja Charles dalam lawatan 3 hari ke Jerman 22 minit yang lalu: Ahli dewan rakyat perlu jalani pemeriksaan kesihatan setahun sekali - TPM 23 minit yang lalu: Mengaku jual 1,245 unit kasut tiruan, peniaga didenda RM30,000

IKUTI KAMI


Tiada Pengeluaran KWSP, Kerajaan Tidak Praktikal, Tolong Fahami Penderitaan Rakyat 

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Feb 2023 5:54PM

GHRF menggesa agar kerajaan sekali lagi membenarkan pengeluaran wang KWSP. - Gambar oleh Abdul Razak Latif

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim digesa lebih praktikal dan memahami penderitaan rakyat, khususnya mereka yang mengharapkan agar kerajaan sekali lagi membenarkan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Presiden Persekutuan Hak Asasi Manusia Global (GHRF), S Shashi Kumar berkata, Anwar selaku Menteri Kewangan begitu bimbang apabila bercakap tentang persaraan, namun beliau tidak memikirkan kemungkinan yang bakal berlaku apabila orang ramai berdepan tindakan undang-undang kerana tidak membayar pinjaman.

S Shashi Kumar - Gambar fail
S Shashi Kumar - Gambar fail

"Selain itu, ramai terpaksa membayar keseluruhan faedah persaraan untuk menyelesaikan tuntutan dengan faedah tambahan apabila mencapai umur 55 tahun.

“Kami faham pengeluaran KWSP adalah penyelesaian sementara tetapi buat masa ini, ia membolehkan seseorang itu merancang masa depan rakyat selain meringankan beban, sementara kerajaan mencari penyelesaian kekal untuk perkara tersebut,” katanya hari ini. 

Terdahulu, kerajaan bersetuju menambah caruman simpanan KWSP sebanyak RM500 kepada ahlinya yang berumur antara 40 sehingga 54 tahun dengan jumlah simpanan kurang daripada RM10,000 dalam Akaun 1.

Menerusi pembentangan Belanjawan 2023 kelmarin, Perdana Menteri menegaskan, inisiatif terbabit akan memberi manfaat kepada hampir dua juta ahli KWSP melibatkan peruntukan hampir RM1 billion.

Pada masa sama, menurut beliau, kerajaan berharap rakyat yang mempunyai simpanan persaraan mencukupi akan terus menyumbang supaya semua lapisan pencarum memperoleh manfaat. 

Anwar berkata, kerajaan beriltizam untuk membantu rakyat membina semula simpanan persaraan mereka bagi memastikan ia mencukupi untuk membiayai hari persaraan masing-masing.

Sementara itu, Shashi menegaskan, kos sara hidup terus meningkat malah rakyat menghadapi kesukaran untuk menguruskan perbelanjaan dan menyelesaikan hutang mereka pada masa yang sama.

“Ia tidak wajar atau tidak adil untuk Perdana Menteri menyatakan sekiranya pengeluaran KWSP dibenarkan maka caruman RM500 oleh kerajaan kepada pencarum yang mempunyai akaun di bawah RM10,000 adalah tidak mungkin.

"Perdana Menteri perlu lebih praktikal dalam memahami penderitaan, rayuan dan tangisan rakyat," katanya. 

Sebelum ini media melaporkan GHRF bersama NGO Pertubuhan Gagasan Inovasi Rakyat Malaysia (PGIRM) dan Persatuan Pengguna Islam (PPIM), menyerahkan memorandum kepada Jabatan Perdana Menteri bagi menggesa kerajaan membenarkan satu lagi pusingan pengeluaran KWSP pada 17 Februari lepas.

Mereka mengharapkan, dengan penyerahan memorandum tuntutan itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memberi perhatian kepada suara rakyat yang berhadapan kesukaran kos sara hidup ketika ini. - Getaran, 26 Februari 2023.  

Sorotan

1

Henti Pelepasan Cukai Pencarum SSPN Kurang Tepat, ‘Saya Beri 3 Sebab’ - Syed Saddiq

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

oleh Farhana Farush

Semasa 2 jam yang lalu

Pelajar Tahfiz Kongsi Pengalaman Jadi Imam Di Kampung Orang Asli

Semasa 5 jam yang lalu

Isu Pembekalan Buruh Asing, Tanah Rizab Melayu Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Rang Undang-Undang Kesalahan Seksual Kanak-Kanak Dibentang Di Dewan Rakyat