Berita Terkini

10 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 11 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 11 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 11 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 11 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Akaun 1 KWSP Kurang 10,000 Layak Terima Caruman Simpanan RM500

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Feb 2023 9:07PM

Anwar Ibrahim berkata, kerajaan beriltizam untuk membantu rakyat membina semula simpanan persaraan mereka bagi memastikan ia mencukupi untuk membiayai hari persaraan masing-masing - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan bersetuju menambah caruman simpanan bagi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak RM500 kepada ahlinya yang berumur antara 40 sehingga 54 tahun dengan jumlah simpanan kurang daripada RM10,000 dalam Akaun 1.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, inisiatif itu akan memberi manfaat kepada hampir dua juta ahli KWSP melibatkan peruntukan hampir RM1 billion.

“Pada masa sama, kerajaan berharap rakyat yang mempunyai simpanan persaraan mencukupi akan terus menyumbang supaya semua lapisan pencarum memperoleh manfaat. 

Mengulas lanjut, Anwar berkata, kerajaan beriltizam untuk membantu rakyat membina semula simpanan persaraan mereka bagi memastikan ia mencukupi untuk membiayai hari persaraan masing-masing.

“Setelah negara dibelenggu dengan musibah pandemik COVID-19, rakyat terpaksa beberapa kali mengorbankan simpanan hari tua mereka bagi menampung keperluan hidup sewaktu pandemik. 

“Kini setelah rakyat beransur-ansur bangkit untuk membina semula kehidupan, kebanyakan rakyat menggunakan pendapatan yang diterima untuk menyara kehidupan sementara simpanan hari tua masih rendah,” katanya.

Terdahulu, Anwar berkata, kerajaan sedang mengkaji alternatif membantu rakyat yang menghadapi masalah kewangan, berikutan peningkatan kos sara hidup tanpa perlu mengeluarkan simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Menurut Menteri Kewangan itu, kerajaan sedang mencari jalan penyelesaian lain yang tidak akan membebankan pekerja apabila mereka bersara.

Perdana Menteri menjelaskan, beliau memahami isu mengenai kebenaran pengeluaran KWSP seperti dibangkitkan banyak pihak.

“Tetapi pengeluaran terbabit sudah dibenarkan beberapa kali hingga ada simpanan pencarum yang semakin berkurangan,” katanya. - Getaran, 24 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 jam yang lalu

12 Lagi Mangsa Sindiket Penipuan Kerja Di Kemboja Berjaya Diselamatkan - PM Anwar

2

Semasa 1 jam yang lalu

Anwar Puas Hati Lawatan Sehari Ke Kemboja, Bincang Pelbagai Isu

3

Semasa 10 jam yang lalu

Anwar Puji Sikap Hun Sen Yang Hormati Kaum Muslim

4

Semasa 13 jam yang lalu

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 13 jam yang lalu

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

oleh Farhana Farush

Semasa 21 jam yang lalu

Anwar Tiba Di Phnom Penh, Lawatan Rasmi Perkukuh Hubungan Malaysia-Kemboja

Semasa 16 jam yang lalu

Penguatkuasa Kasari Warga Emas, 9 Saksi Dipanggil

oleh Aiman Sadiq

Semasa 10 jam yang lalu

Korupsi Dalam Kalangan Anggota Penguat Kuasa Semakin Kronik, Membimbangkan - SPRM