Berita Terkini

41 minit yang lalu: MOF akan pertimbang peruntukan RM45.5 juta untuk naik taraf Kompleks Sultan Abu Bakar bagi tangani masalah kesesakan - Ahmad Maslan 3 jam yang lalu: Jepun umum kawalan eksport peralatan cip 3 jam yang lalu: Hannah Yeoh jumpa Zii Jia minggu depan 3 jam yang lalu: JPJ Selangor nafi jadi punca kemalangan, sebaliknya bantu mangsa 3 jam yang lalu: China mula buka sempadan kepada kumpulan pelancong asing

IKUTI KAMI


Kekecohan Isu Bikini, Alkohol Jadikan Malaysia Bukan Destinasi Pilihan Pelancong Muda

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 23 Feb 2023 5:54PM

Willie Mongin berpendapat, tiada gunanya mahu melihat lebih ramai pelancong datang ke Malaysia apabila negara tidak mampu menyediakan persekitaran kondusif untuk mereka - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

JOHOR BARU - Ahli Parlimen Puncak Borneo, Datuk Willie Mongin berpendapat, tiada gunanya mahu melihat lebih ramai pelancong datang ke Malaysia apabila negara tidak mampu menyediakan persekitaran kondusif untuk mereka.

Semasa membahaskan ucapan penggulungan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan hari ini, beliau mengalu-alukan cadangan untuk melaksanakan lebih banyak inisiatif bagi menarik pengunjung ke negara ini, tetapi mengingatkan produk pelancongan Malaysia mungkin tidak mampu menarik pelancong muda.

“Jika kita pergi ke negara lain, kita mahu mempunyai pengalaman yang menyeronokkan. Tetapi (di Malaysia) apabila pelancong datang, (apabila) mereka mahu mandi di kolam renang sambil memakai bikini atau minum arak, timbul isu.

“Kita tidak boleh bersaing dengan negara lain apabila persekitaran pelancongan kita tidak kondusif,” katanya di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau juga mengingatkan kementerian bahawa industri pelancongan terlalu bergantung pada tapak bersejarah dan aktiviti kebudayaan yang mungkin tidak menarik kepada pelancong muda.

Sementara itu, sebagai respons kepada perkara tersebut, Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan, Datuk Seri Tiong King Sing (Bintulu-GPS) bersetuju dengan kebimbangan Willie, dengan memaklumkan beliau akan berunding bersana Ahli Parlimen Islam lain mengenai perkara itu.

King Sing berkata, Malaysia perlu belajar daripada negara Timur Tengah mengenai cara bagaimana untuk mempunyai pendekatan berfikiran terbuka terhadap sektor pelancongan.

“Di Arab Saudi, orang kata ia bukan negara terbuka, ia amat tertutup. Sekarang, anda boleh melakukan segala-galanya di sana, mereka sudah berfikiran terbuka.

“Kita tidak boleh menjadikan segala-galanya sebagai isu agama kerana kita adalah negara berbilang kaum dan kita perlu belajar bekerja sebagai satu keluarga,” katanya. – The Vibes, 23 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Thaipusam Satu Ciri Unik Kepelbagaian Budaya Masyarakat Malaysia - PAS

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Nusantara Punyai Potensi Besar Untuk Pelancongan Indonesia, Malaysia - Sandiaga Uno

3

Semasa 2 bulan yang lalu

2 Rakyat Malaysia Maut Selepas Bot Dinaiki Terbalik Di Krabi

4

Semasa 2 bulan yang lalu

MOTAC Saran Petugas Imigresen KLIA Ditambah

Sorotan

1

Tetapkan Garis Masa, Sasaran Selesai Isu Doktor Kontrak Dalam 3 Tahun

2

Pharmaniaga Jamin Bekalan Ubat Tidak Terjejas - Menteri

3

Saya Hormat Kebebasan Media, Tapi Akan Tegur Jika Laporan Menimbulkan Fitnah - Fahmi

Disyorkan untuk anda

Semasa 14 jam yang lalu

Boleh Serap Kakitangan Kontrak Ke Jawatan Tetap, Tetapi Jangan Pinda Akta 

oleh Aiman Sadiq

Semasa 17 jam yang lalu

Dr Mohamed Haniffa Mohon Naikkan Elaun Pelajar JPA, Hargai Pengorbanan Doktor Pelatih

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

58 Kes, 18 Kematian Akibat Keracunan Ikan Buntal

oleh Susan Albert

Politik 1 hari yang lalu

‘Mungkin YB Jai Lupa Pernah Jadi Sebahagian Kerajaan Tebuk Atap’ - Dr Akmal

oleh Farhana Farush