Berita Terkini

2 jam yang lalu: Dana jaminan pembiayaan SJKP ditingkatkan daripada RM3 bilion kepada RM5 bilion - PM 2 jam yang lalu: Kerajaan setuju lanjutkan pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM8,000 untuk simpanan bersih tahunan dalam SSPN sehingga 2024 - PM 2 jam yang lalu: Kebakaran: Kematian wanita OKU kerana lemas terhidu asap - polis 2 jam yang lalu: Kerajaan setuju beri sagu hati RM300 kepada 200,000 anggota Rela, sukarelawan APM, sukarelawan polis dan sukarelawan bomba - PM 2 jam yang lalu: 995,396 kuota pekerja asing diluluskan sehingga 14 Mac

IKUTI KAMI


Dakwa PM Bersifat Dendam, Awang Hashim Diberi 3 Hari Untuk Mohon Maaf

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 22 Feb 2023 6:12PM

Awang Hashim - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Pendang, Datuk Awang Hashim diberi tempoh tiga hari agar mengemukakan permohonan maaf terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Peguam, Datuk SN Nair berkata, Awang didakwa memfitnah Perdana Menteri apabila berkata, dendam Anwar ternyata lebih dahsyat berbanding Tun Dr Mahathir Mohamad, susulan beberapa pendakwaan politik dikenakan ke atas pemimpin Perikatan Nasional (PN).

Anwar Ibrahim - Gambar fail
Anwar Ibrahim - Gambar fail

SN Nair dari Tetuan SN Nair & Partners, yang mewakili Anwar, 76, berkata, tempoh tiga hari tersebut berkuatkuasa dari tarikh notis permohonan maaf itu diterima.

“Anak guam saya menuntut agar segala kenyataan Awang berkenaan Perdana Menteri membalas dendam dengan melakukan pendakwaan terpilih perlu ditarik balik secara terbuka.

“Permohonan maaf tanpa syarat dalam cara dan bentuk itu akan diluluskan oleh kami sebagai Peguamcara, untuk disiarkan dalam akhbar dan media pilihan anak guam kami,” katanya.

SN Nair berkata, Awang perlu menyediakan satu aku janji bertulis untuk tidak mengulangi mana-mana alegasi dan komen sepertimana dalam perkataan memfitnah dalam artikel memfitnah tersebut.

“Anak guam kami juga menuntut Awang memberikan kos pampasan substantif atas kerosakan reputasi anak guam kami sebagai Perdana Menteri.

“Anakguam kami juga menuntut pembayaran semua kos guaman yang telah berbangkit daripada perkara itu. Notis ini telah dikarang selaras dengan protokol pra tindakan sebelum permulaan tindakan saman fitnah,” katanya.

Peguam berkenaan memberitahu, tindakan perundangan akan dikenakan ke atas Awang sekiranya tidak menerima maklum balas memuaskan dalam tempoh tiga hari, dari tarikh penerimaan notis.

Antara lain notis berkenaan berkata, Awang di lobi Dewan Rakyat semalam mendakwa, sifat dendam dimiliki Anwar jauh lebih buruk daripada mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Kenyataan tersebut secara jelas didorong oleh niat jahat untuk menjatuhkan Perdana Menteri.

SN Nair berkata, Perdana Menteri konsisten dengan pendiriannya dalam membanteras korupsi dan menyokong kebebasan institusi penyiasatan serta pendakwaan dalam mewujudkan tata kelola yang telus.

“Anak guam kami mengesahkan bahawa perkataan yang dikeluarkan Yang Berhormat adalah tidak benar, pelik serta tidak wajar sama sekali kerana sangat cuai, melulu, disengajakan dan berniat jahat untuk merendahkan Perdana Menteri di mata masyarakat umum, di samping mendedahkan kepada kebencian awam, cemuhan serta penghinaan.

“Anak guam kami tidak pernah campur tangan dalam bidang kuasa penyiasatan agensi penguatkuasa di Malaysia, di samping tidak pernah mengarahkan bidang kuasa Peguam Negara untuk melakukan pendakwaan terpilih terhadap mana-mana pihak seperti dituduh Yang Berhormat.

“Sebagai seorang Ahli Parlimen, Yang Berhormat sewajarnya amat berhati-hati dalam mengeluarkan kenyataan tidak benar dengan sewenang-wenangnya tanpa pengesahan dan bukti sehingga menyebabkan anak guam kami tiada pilihan untuk memulakan tindakan bagi membela reputasi serta kehormatan sistem Parlimen Berperlembagaan,” katanya. - Getaran, 22 Februari 2023

Sorotan

1

Henti Pelepasan Cukai Pencarum SSPN Kurang Tepat, ‘Saya Beri 3 Sebab’ - Syed Saddiq

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 jam yang lalu

Pelajar Tahfiz Kongsi Pengalaman Jadi Imam Di Kampung Orang Asli

Semasa 16 jam yang lalu

DoctorsMalaysia Rancang Mogok, Dr Noor Hisham Nasihat Jangan Teruskan Kerana…

oleh Farhana Farush

Semasa 15 jam yang lalu

Sebanyak 97 Peratus Kontrak DNB Diperoleh Secara Bidaan Kompetitif

Semasa 1 hari yang lalu

Sebanyak 574,886 Permohonan Baharu Sumbangan Tunai Rahmah - Anwar