Berita Terkini

8 jam yang lalu: Mangsa banjir di Batu Pahat tinggal 444 orang setakat 4 petang 8 jam yang lalu: Sesi libat urus perluas sistem pembayaran terbuka lebuh raya - Salahuddin 8 jam yang lalu: Polis tahan dua lelaki, rampas dadah bernilai RM3.22 juta 8 jam yang lalu: Pemohon Skim SRP masih boleh dapat pembiayaan di bawah Skim Jaminan Kredit Perumahan 8 jam yang lalu: 20,041 kes hilang wang daripada institusi perbankan di Malaysia pada 2022

IKUTI KAMI


Laluan Khas Motosikal Perlu Dilaksanakan Demi Selamatkan Nyawa Rakyat

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 18 Feb 2023 9:22PM

Mohd Khairuddin Aman Razali menggesa kerajaan melaksanakan laluan khusus untuk motosikal di jalan raya bagi melindungi penunggang dan pembonceng motosikal di seluruh negara. - Gambar oleh Nooreeza Hashim

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR -Kerajaan digesa melaksanakan laluan khusus untuk motosikal di jalan raya bagi melindungi penunggang dan pembonceng motosikal di seluruh negara.

Mantan Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali berkata, pelaksanaan tersebut boleh dibuat secara berperingkat. 

"Sudah sampai masa kerajaan menyediakan lorong khas untuk motosikal di semua jenis jalan termasuk di lebuh raya untuk keselamatan penunggang motosikal.

"Lorong ini boleh dibuat secara berperingkat. Mulakan dengan projek rintis," katanya menerusi hantaran di Facebook miliknya, hari ini. 

Mohd Khairuddin Aman Razali
Mohd Khairuddin Aman Razali

Mohd Khairuddin yang juga mantan Ahli Parlimen Kuala Nerus berkata, kemalangan berlaku antaranya kerana motosikal berkenaan bergesel dengan kereta apabila penunggang cuba mencelah. 

Menurut beliau, terdapat keperluan untuk kerajaan membuat laluan khas itu, seperti laluan berbasikal yang memisahkan mereka daripada kenderaan lain. 

"Di setengah bandar besar di Eropah, lorong khas basikal disediakan. 

"Malah, kereta perlu memberi laluan utama kepada basikal yang melintas. Selamatkan nyawa rakyat kita," katanya. 

Terdahulu, Pengerusi Ikatan Komuniti Selamat, Tan Sri Lee Lam Thye melahirkan harapan untuk melihat lorong khas motosikal disediakan bagi memastikan keselamatan penunggang dan pembonceng terjamin. 

Beliau berkata, walaupun kerajaan wajar diberi pujian terhadap inisiatif meminda akta memperuntukkan hukuman lebih berat terhadap pemandu mabuk, perhatian masih tidak diberikan kepada isu besar berkaitan keselamatan jalan raya yang melibatkan penunggang motosikal.

“Kerajaan perlu membina laluan motosikal berasingan seperti yang terdapat di sebahagian lebuh raya dan jalan raya di negara ini terutamanya di kawasan pusat bandar,” katanya. - Getaran, 18 Februari 2023

Sorotan

1

Jangan Salahkan Media, Isu Perkauman Ini Ahli Politik Yang Mulakan!

2

Tambang Bas Sekolah: Jangan ‘Cekik Darah’, Ikut Tempoh Perkhidmatan, Adakan Perbincangan

3

Perkhidmatan Kesihatan Umum ‘Diketepikan’ Demi Perumahan Mewah? NGO Saran Adu Pihak Berkuasa

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

KPT Bangunkan Tindakan Martabatkan Bahasa Melayu Sebagai Bahasa Ilmu

Semasa 1 hari yang lalu

Jawatankuasa Eksekutif Dasar Sekuriti Makanan Mahu Lebih Banyak Pihak Beri Input - Fadillah

Pendidikan 18 jam yang lalu

SAM Medan USIM Gilap Bakat Muda, Miliki Pelapis Profesional

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

KDN Dalam Peringkat Persediaan Asas Bawa Keluar Kanak-Kanak Di Depoh Tahanan