Berita Terkini

7 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 8 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 8 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 8 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 10 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


Kerajaan Rugi RM1.66 Juta Akibat Kelemahan Kutipan Sewa Kuarters Di Putrajaya

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Feb 2023 3:32PM

Kerugian merangkumi sewa kuarters RM1.16 juta yang tidak dikutip terhadap penghuni yang menduduki kuarters bagi tempoh antara 12 hingga 179 bulan, iaitu seawal 2007. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kelemahan dalam kutipan sewa kuarters kerajaan di Putrajaya menyebabkan ketirisan hasil berjumlah RM1.66 juta kepada kerajaan, menurut Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) Tahun 2021 Siri 2. 

Berdasarkan laporan itu dikeluarkan hari ini, kerugian tersebut merangkumi sewa kuarters RM1.16 juta yang tidak dikutip terhadap penghuni yang menduduki kuarters bagi tempoh antara 12 hingga 179 bulan, iaitu seawal tahun 2007.

Semakan audit juga mendapati kutipan sewa kuarters tidak diselaraskan dengan gred jawatan penghuni dan lokasi pejabat penghuni menyebabkan ketirisan hasil berjumlah RM0.5 juta.
“Perkara ini berlaku kerana kegagalan penghuni memaklumkan ketiadaan potongan gaji bagi bayaran sewa kuarters, menyediakan penyata kewangan tidak tepat dan tiada semakan status pendudukan kuarters bagi pegawai bertukar," menurut laporan pengauditan berkaitan pematuhan kementerian dan jabatan persekutuan itu.

Justeru, bagi memastikan pematuhan terhadap peraturan kewangan, pihak audit mengesyorkan Bahagian Pengurusan Hartanah (BPH), Jabatan Perdana Menteri agar mengambil beberapa tindakan.

Ia termasuk memastikan Daftar Penghuni Kuarters diselenggara dengan lengkap dan kemas kini, dan dikongsikan kepada kementerian secara berkala supaya kutipan pulangan balik Imbuhan Tetap Perumahan (ITP) dan Bantuan Sara Hidup (BSH) penghuni dapat dipantau.
Pihak audit juga menyarankan kementerian agar membuat hebahan dari semasa ke semasa bagi meningkatkan kesedaran pegawai terhadap tanggungjawab masing-masing untuk memaklumkan sebarang kesilapan dalam pembayaran emolumen. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Video & Galeri 1 hari yang lalu

Biar Hujan Lebat, Bazar Ramadan Putrajaya Tetap Sendat

2

Politik 2 minggu yang lalu

Radzi Jidin Kekal Ahli Parlimen Putrajaya

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Cukai Taksiran Putrajaya Untuk Strata Kurang 5 Peratus, Teres 20 Peratus

4

Semasa 2 minggu yang lalu

MRT2 Mula Beroperasi 16 Mac Ini - Anthony Loke

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat

Disyorkan untuk anda

Sukan 15 jam yang lalu

Populasi Kurang 150 Ekor Kini, KBS-FAM Ganding Bahu Perangi Kepupusan Harimau Malaya

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Mekanisma Baharu Percepat Pengeluaran Sijil Halal Perlu Dilaksana - Ahmad Zahid

Semasa 1 hari yang lalu

Lebih 4,000 Kes Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak Diselesai

Semasa 12 jam yang lalu

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

oleh Aiman Sadiq