Berita Terkini

10 jam yang lalu: Anwar puji sikap Hun Sen yang hormati kaum Muslim 11 jam yang lalu: Anwar bakal umum pelaburan penting baharu semasa lawatan ke China 11 jam yang lalu: Bazar Ramadan Rahmah di 38 lokasi seluruh negara 11 jam yang lalu: Karate sasaran lubuk emas negara di Sukan SEA - CDM 11 jam yang lalu: Malaysia-Turkiye boleh terokai kerjasama baharu industri aeroangkasa - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Orang Ramai Dipelawa Sertai Tinjauan Prestasi 100 Hari Menteri Kabinet

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 15 Feb 2023 9:30PM

Tinjauan bertujuan untuk mendapatkan pandangan awam terhadap prestasi Menteri dalam  tempoh 100 hari perkhidmatan sebagai ahli Kabinet kerajaan perpaduan pimpinan PM Anwar Ibrahim. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan melancarkan platform atas talian bagi membolehkan rakyat Malaysia memberikan maklum balas berhubung prestasi anggota Jemaah Menteri yang berkhidmat di bawah Kerajaan Perpaduan.

Tinjauan tersebut bertujuan untuk mendapatkan pandangan awam terhadap prestasi Menteri dalam  tempoh 100 hari perkhidmatan sebagai ahli Kabinet kerajaan perpaduan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Berdasarkan maklumat yang disediakan di platform tersebut, idea pelancaran laman sesawang berkenaan disuarakan Perdana Menteri ketika sesi perjumpaan dengan rakyat Malaysia di Kedutaan Malaysia di Jakarta, Indonesia pada 8 Januari lalu.

Dalam perjumpaan berkenaan, Anwar mengumumkan pelaksanaan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) 100 Hari Ahli Jemaah Menteri Kerajaan Perpaduan bagi 28 Menteri melibatkan 25 kementerian dan tiga agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Susulan itu, Mesyuarat Jemaah Menteri bertarikh 18 Januari lalu bersetuju agar penilaian prestasi Menteri dibuat berdasarkan tiga elemen utama.

Tiga elemen utama itu adalah penilaian prestasi kementerian atau agensi, penilaian kepimpinan Menteri oleh Perdana Menteri berdasarkan keberkesanan keberhasilan inisiatif, serta penilaian persepsi awam terhadap ahli Jemaah Menteri.

“Sehubungan itu, Pejabat Ketua Setiausaha Negara dan Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) di bawah JPM selaku sekretariat KPI sukacita menjemput orang awam selaku responden untuk memberi maklum balas tinjauan soal selidik ini.

“Tinjauan ini dibahagikan kepada dua bahagian iaitu Bahagian A: Demografi manakala Bahagian B: lima elemen penilaian. Ia akan mengambil masa kurang daripada lima minit untuk memberi maklum balas,” katanya di laman sesawang tersebut.

Orang ramai yang ingin turut serta dalam tinjauan tersebut boleh melayari laman sesawang mytinjauanmadani.mampu.gov.my/ms.

Menurut laman sesawang itu juga, tinjauan tersebut adalah untuk kegunaan analisis semata-mata. 

“Sebarang penggunaan atau perkongsian maklumat oleh pihak lain perlu mendapat kebenaran daripada sekretariat terlebih dahulu,” katanya. - Getaran, 15 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 16 jam yang lalu

Rang Undang-Undang Kesalahan Seksual Kanak-Kanak Dibentang Di Dewan Rakyat

2

Semasa 22 jam yang lalu

Sudsidi Bersasar, Harga Barangan Antara Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

3

Semasa 4 hari yang lalu

Lebih 4,000 Kes Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak Diselesai

4

Semasa 4 hari yang lalu

TH Jangka Bantuan Kewangan Haji Meningkat RM500 Juta Pada 2024

Sorotan

1

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

2

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

3

Dakwa Difitnah, Guan Eng Saman Muhyiddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Dari Penyayang Kepada Kejam, Sikap Berubah Kerana Pencetus Tertentu - Pakar

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

3 Beradik Dipercayai Didera, 2 Dirantai Di Kaki

Semasa 13 jam yang lalu

Sudah Tiba Masa Perkasa Pengurusan Air

oleh Terence Fernandez

Sukan 1 hari yang lalu

Arif Aiman, Dos Santos Dilepaskan Akibat Kecederaan