Berita Terkini

4 jam yang lalu: 55 sekolah luar bandar di Kedah dilengkapi kemudahan gentian optik 'Point of Presence' (PoP) 4 jam yang lalu: Lapangan Terbang Antarabangsa Senai terima penerbangan pertama dari China 4 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus Rang Undang-Undang berkaitan kesalahan menghendap 4 jam yang lalu: TPM Ahmad Zahid sahkan Sulaiman Md Ali meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka 4 jam yang lalu: Ahmad Zahid akan menghadap TYT Negeri Melaka untuk persembah nama calon Ketua Menteri baharu

IKUTI KAMI


Serbuan Pekerja Asing Di Nilai: Operasi,Tindakan Imigresen Ikut Undang-Undang 

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Feb 2023 1:52PM

Khairul Dzaimee Daud - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Kemasukan dan keberadaan warga asing di Malaysia adalah tertakluk kepada dasar, peraturan dan perundangan dikuatkuasakan negara ini.

Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen), Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud berkata, justeru operasi dilaksanakan pihak penguatkuasaan ke atas warga asing akan berlandaskan perkara berkenaan. 

“Ia termasuk keperluan untuk memiliki dokumen perjalanan sah, mematuhi tempoh keberadaan dibenarkan dan pematuhan kepada syarat pas dikeluarkan.

“Kita akan sentiasa memastikan perkara ini dilaksanakan dengan teratur bagi memastikan elemen keselamatan dan kedaulatan negara, tidak terancam serta kita tidak kompromi,” katanya menerusi kenyataan hari ini. 

Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan sebuah portal yang mendakwa Suruhanjaya Indonesia (Komisi Nasional Hak Asasi Manusia/Komnas HAM) mengecam serbuan Imigresen ke atas pekerja asing di Nilai Spring, Negeri Sembilan pada 1 Februari lalu.

Khairul Dzaimee berkata, pihaknya mendapati seramai 67 pendatang asing tanpa izin (PATI) ditahan itu tidak berniat untuk pulang ke negara asal, sebaliknya ingin terus berada di sini dalam tempoh panjang walaupun tanpa dokumen sah.

Menurutnya, ia dinilai berdasarkan penempatan tersebut adalah sebuah perkampungan yang sudah lama wujud di dalam hutan, selain berada di kawasan tidak rata dan berpaya.

“Akses ke kawasan tersebut dengan berjalan kaki sejauh 1.2 kilometer (km), dikelilingi besi serpihan jerat dan anjing liar serta mempunyai pelbagai kemudahan, seperti beberapa unit genset dan sekolah yang menggunakan silibus pendidikan negara jiran,” katanya.

Pada masa sama, beliau berkata, operasi dijalankan Imigresen juga adalah teratur dan mengikut prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan.

“Operasi penguatkuasaan ini tidak terkait dengan pelaksanaan Program Rekalibrasi Tenaga Kerja 2.0 (RTK 2.0) yang bermula pada 27 Januari lalu.

“RTK 2.0 ini antara lain bertujuan memastikan warga asing yang berada dan bekerja dalam negara secara tidak sah, diregularisasi untuk bekerja secara sah,” katanya.

Jelasnya, operasi penguatkuasaan di kawasan itu dilaksanakan selepas mendapat aduan daripada orang awam yang bimbang akan keselamatan penduduk setempat.

Penguatkuasaan itu juga, tugasnya, dijalankan menerusi hasil risikan Imigresen selama sebulan.

Ujarnya, seramai 68 warga Indonesia diperiksa dan seramai 67 orang yang berusia antara dua bulan hingga 72 tahun, terdiri daripada 11 lelaki, 20 wanita serta kanak-kanak, masing-masing 20 lelaki dan 16 perempuan ditahan.

“Antara kesalahan dikenal pasti ialah ketiadaan dokumen pengenalan diri, tinggal lebih masa dan lain-lain kesalahan yang melanggar Akta Imigresen 1959/63, Akta Pasport 1966 dan Peraturan-Peraturan Imigresen 1963. 

“Terdapat cubaan daripada beberapa PATI untuk meloloskan diri daripada ditahan, malah ada cuba bertindak agresif bagi mengelak daripada ditangkap, namun dipatahkan pasukan operasi Imigresen,” katanya.

Mengulas lanjut, Khairul Dzaimee berkata, Imigresen turut menjumpai beberapa senjata tajam, seperti lembing dan parang.

Tegasnya, kesemua tahanan itu ditempatkan di Depot Tahanan Imigresen Lenggeng, Negeri Sembilan untuk tujuan siasatan dan tindakan lanjut.

Berkenaan aspek kebajikan tahanan di depot tahanan itu, jelasnya, Imigresen sentiasa komited memastikan kesemua aspek kebajikan tahanan sentiasa terjaga dengan mematuhi piawaian ditetapkan, termasuk kebajikan kepada tahanan wanita dan kanak-kanak.

“Kita sedang mengambil tindakan sewajarnya untuk memastikan proses penghantaran pulang tahanan ke negara asal, dilaksanakan segera,” katanya. - Getaran, 7 Februari 2023.

Sorotan

1

Ahmad Zahid Sahkan Sulaiman Letak Jawatan Ketua Menteri Melaka

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Pelajar Tahfiz Kongsi Pengalaman Jadi Imam Di Kampung Orang Asli

Semasa 8 jam yang lalu

Kerajaan Tegas Soal Pemberian Kontrak, Projek Selaras Prinsip Tata Kelola Baik - Anwar

Politik 1 hari yang lalu

Melaka Mungkin Bentuk Kerajaan Perpaduan - Ahmad Zahid

Semasa 1 hari yang lalu

Lawatan PM Ke Arab Saudi: Wisma Putra Tampil Buat Penjelasan

oleh Farhana Farush