Berita Terkini

4 jam yang lalu: 55 sekolah luar bandar di Kedah dilengkapi kemudahan gentian optik 'Point of Presence' (PoP) 4 jam yang lalu: Lapangan Terbang Antarabangsa Senai terima penerbangan pertama dari China 4 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus Rang Undang-Undang berkaitan kesalahan menghendap 5 jam yang lalu: TPM Ahmad Zahid sahkan Sulaiman Md Ali meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka 5 jam yang lalu: Ahmad Zahid akan menghadap TYT Negeri Melaka untuk persembah nama calon Ketua Menteri baharu

IKUTI KAMI


Benarkah Batu Kuari HSBL Diguna Untuk Bina Stadium Shah Alam?

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Jan 2023 6:52PM

SPRM digesa menyegerakan siasatan menyeluruh berhubung isu salah guna kuasa membabitkan aktiviti kuari di HSBL, termasuk dakwaan hasil batu dari kawasan itu akan digunakan bagi pembinaan Kompleks Stadium Shah Alam. - Gambar Media Massa/Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) digesa menyegerakan siasatan menyeluruh berhubung isu salah guna kuasa membabitkan aktiviti kuari di Hutan Simpan Bukit Lagong (HSBL), Gombak, termasuk dakwaan hasil batu dari kawasan itu akan digunakan bagi pembinaan Kompleks Stadium Shah Alam.

Setiausaha Penaja Parti Hijau Malaysia (PHM), Abdul Razak Ismail berkata, siasatan ke atas kerajaan Selangor itu ekoran ia dilihat semakin tamak melakukan salah guna kuasa mengenai aktiviti terbabit.

Menurutnya, berdasarkan laporan media sebelum ini, sebuah syarikat, iaitu Genius Force Sdn Bhd yang memiliki Paid-up Capital (modal berbayar) berjumlah RM100 diberikan sebidang tanah seluas 100 ekar untuk pembukaan kuari di Hutan Simpan Bukit Lagong.

“Genius Force adalah milik penuh syarikat Blueprint Projects Sdn Bhd yang 70 peratus kepentingannya dimiliki Raja Muda Selangor dan sumber kami memaklumkan, Blueprint Projects Sdn Bhd adalah kontraktor utama kepada projek stadium itu.

“Syarikat itu juga terlibat dalam pembinaan hotel, pusat komersial dan fasiliti lain sekitar lokaliti kompleks stadium, seperti paparan video reka bentuk baharu Stadium Shah Alam.

“Adakah batu dari kuari Hutan Simpan Bukit Lagong berakhir di tapak binaan Kompleks Stadium Shah Alam? Kita dimaklumkan bahawa Menteri Besar Incorporated (MBI) dan pemaju projek, Malaysian Resources Corporation Bhd (MRCB) akan memulakan kerja perobohan dan bina semula Kompleks Stadium Shah Alam baharu yang dijadualkan awal tahun ini,” katanya menerusi kenyataan kepada Getaran, hari ini.

Abdul Razak yang juga mantan Setiausaha Otai Reformis 1998 berkata, pihaknya curiga bagaimana sebuah projek mega seperti itu, hanya menelan belanja tidak besar, iaitu berjumlah RM787 juta.

“Adakah disebabkan ‘swap tanah’ untuk ‘off-set’ pembinaan hotel dan pusat komersial di dalam kompleks Stadium tersebut atau pemaju projek mendapat harga batu murah dari beberapa konsesi kuari, seperti dari Genius Force, MBI, Koperasi Jabatan Hutan Selangor (KOJAHUS),” soalnya.

Jelasnya, kesemua syarikat itu sudah dianugerahkan plot kuari seluas 100 ekar oleh Kerajaan Selangor.

“PHM menggesa SPRM segera merungkai isu ini kerana kita tidak mahu HSBL seluas 2,192 ekar ‘dikorbankan’ demi kepentingan perniagaan dan komersial beberapa pihak,” katanya.

Sebelum ini, Getaran melaporkan gesaan Abdul Razak agar pertubuhan bukan kerajaan (NGO) alam sekitar ‘berganding tangan’ bagi ‘mengheret’ kerajaan Selangor ke muka pengadilan, jika pemimpinnya masih mengunci mulut berhubung projek itu.

Katanya, ia perlu dilaksanakan agar perintah injuksi dapat dikeluarkan mahkamah dan menghalang projek kuari terbabit yang merosakkan ekosistem alam sekitar.

Beliau berkata, tindakan itu mampu menghentikan ‘kerakusan tangan manusia’ seperti dijalankan di Hutan Simpan Kekal Bukit Cerakah, sehingga menyaksikan mahkamah mengeluarkan injuksi sementara bagi menghalang kerja tanah di kawasan tersebut.

Terdahulu, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari memaklumkan, dengan kos pembangunan semula Stadium Shah Alam yang menelan belanja sehingga RM787 juta, kompleks baharu stadium keramat itu dijangka lebih baik dari Stadium Anfield, Liverpool. -  Getaran, 28 Januari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Hormati Keputusan Mahkamah Persekutuan Dalam Siasatan SPRM Terhadap Mohd Nazlan

2

Semasa 2 hari yang lalu

Korupsi Dalam Kalangan Anggota Penguat Kuasa Semakin Kronik, Membimbangkan - SPRM

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Jana Wibawa: Datuk Roy Direman Semula 4 Hari

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Pendakwaan Salah: Sundra Rajoo Tidak Teruskan Saman Terhadap Tommy Thomas Dan 12 Lagi

Sorotan

1

Ahmad Zahid Sahkan Sulaiman Letak Jawatan Ketua Menteri Melaka

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 7 jam yang lalu

Sultan Kedah Berkenan Terima Menghadap Menteri Komunukasi Dan Digital

Semasa 1 hari yang lalu

Mansuh Pelepasan Cukai SSPN, Musnah Galakan Menabung, Ramai Terbeban Hutang Pendidikan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 6 jam yang lalu

‘Terjah’ Landasan Sehingga Tren Tergendala, Lelaki Didakwa Di Mahkamah

oleh Wartawan Getaran

Sukan 1 hari yang lalu

Aaron-Wooi Yik Perlu Lebih Versatil - Legenda Badminton Negara

oleh Julie Jalaluddin