Berita Terkini

15 minit yang lalu: Kerajaan cadang kerjasama dengan pihak swasta dan GLC latih golongan muda di bawah peruntukan TVET 2022 - PM Anwar 15 minit yang lalu: Latihan TVET: Kerajaan cadang kerjasama dengan Petronas di Pengerang dan DRB Hicom di Pekan - PM Anwar 18 minit yang lalu: MIDF kekal berpendirian positif terhadap momentum jualan tinggi sektor automotif 18 minit yang lalu: Arab Saudi tuan rumah Piala Asia 2027 19 minit yang lalu: Kerajaan tidak campur tangan siasatan SPRM terhadap Bersatu - PM Anwar

IKUTI KAMI


Masalah Internet Di Universiti Awam Masih ‘Tenat’, Kerajaan Sila Atasi Segera

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 19 Jan 2023 9:01PM

Masalah ini bukan sahaja berlaku di Universiti Malaya (UM), malah di hampir semua institusi pendidikan di Malaysia - Gambar hiasan Pexels

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan Perpaduan perlu peka untuk menangani masalah kemudahan akses internet dan kelajuan jalur lebar di universiti awam (UA) yang masih tidak bernoktah.

Eksekutif Umum Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (KMUM), Muhammad Noraiman Zulkifli berkata, kerajaan pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim juga, diminta melaksanakan usaha meningkatkan kemudahan itu bagi manfaat warga institusi pendidikan berkenaan.

Katanya, permasalahan itu masih tiada jalan penyelesaian walaupun kerajaan ‘berganti’ dan pelbagai pihak mendakwa kemudahan terbabit, kini semakin baik serta mencapai tahap memuaskan.

“Masalah ini bukan sahaja berlaku di Universiti Malaya (UM), malah di hampir semua institusi pendidikan di Malaysia. 

“Hari ini, kebanyakkan UA menerima padah sama, tenat, teruk, ibarat ‘hidup segan, mati tak mahu’.

“Berdasarkan tinjaun WiFi kolej kediaman yang kami lakukan, hampir 200 responden menunjukkan bahawa capaian internet di situ masih tidak memuaskan, tidak stabil dan kerap hilang,” katanya kepada Getaran hari ini. 

Muhammad Noraiman berkata, pihaknya kesal walaupun negara sedang menuju ke arah rangkaian 5G, namun masih tidak ada plan drastik dilaksana kerajaan, khususnya Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) serta Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) untuk menanganinya. 

Justeru, katanya, terdapat keperluan untuk memberi penekanan terhadap aspek penyediaan peruntukan bagi tujuan penambahbaikan capaian internet di IPTA pada pembentangan Belanjawan 2023, Febuari depan. 

Beliau berkata, pihaknya menuntut supaya pembentangan dilakukan Anwar itu mengandungi peruntukan setimpal untuk perkara terbabit. 

“Ini bagi menaiktaraf rangkaian WiFi di semua IPTA seluruh negara, khususnya di UM kerana internet adalah asas untuk semua aspek pengajaran dan pembelajaran (PdP),” katanya. 

Dalam pada itu, Muhammad Noraiman berkata, kerajaan perlu lebih agresif dan menyediakan perancangan jangka panjang bagi mengatasi masalah terbabit.

“Kerajaan hari ini juga seharusnya mengerah pihak KPT bagi menyelaras dan kordinasi bersama pihak KKD bagi mengenalpasti UA, institut pengajian tinggi swasta (IPTS) serta kolej yang memerlukan penaiktarafan ini. 

“Terdapat keperluan ia dilakukan supaya peruntukkan bajet akan sampai ke tempat sebetulnya dahulu,” katanya. 

Mengulas lanjut, Muhammad Noraiman menegaskan, isu membabitkan masalah capaian internet bukan sahaja membelenggu mahasiswa, malah ramai rakyat Malaysia belum dapat menikmati kemudahan itu, terutama di kawasan luar bandar. 

“Namun, hakikatnya perlu diakui, bahawa masih ramai rakyat Malaysia belum mendapat kemudahan internet, khususnya di luar bandar. 

“Lebih menyedihkan apabila melihat Malaysia jauh ditinggalkan negara lain dalam aspek ini, antaranya Myanmar,” katanya. - Getaran, 19 Januari 2023

Berita Berkaitan

1

Pendidikan 3 hari yang lalu

Jawatankuasa Kaji Semula Dasar Pendidikan Tinggi Nasional Ditubuh Segera - Khaled

2

Semasa 1 minggu yang lalu

KKD Jangka Umum Pelaksanaan 5G Yang Ditambah Baik Hujung Mac Ini

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Usaha Selesai Masalah Rakyat Melalui Konsep Malaysia Madani - Fahmi

4

Semasa 1 minggu yang lalu

OKU, Murid Sekolah Rendah Nikmati Tambang Percuma KTMB Mulai 15 Feb

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Semasa 8 jam yang lalu

Bajet 2023: Kerajaan Tumpu R&D Untuk Pasar Produk Negara Ke Antarabangsa

Semasa 1 hari yang lalu

RM7 Juta Untuk Usaha 'Quick Win' Atasi Banjir Termasuk Banjir Termenung - Ahmad Zahid

Semasa 1 jam yang lalu

Pemilik Syarikat Agensi Pekerjaan Didakwa Pecah Amanah Wang EPK

Semasa 1 hari yang lalu

Skor CPI Malaysia 2022 Merosot Kepada 47 Mata

oleh Sofian Baharom