Berita Terkini

11 jam yang lalu: Malaysia kecam penindasan berterusan Israel ke atas warga Palestin 11 jam yang lalu: Perincian kos Stadium Shah Alam dibuat pada hujung Feb atau Mac - MB Selangor 11 jam yang lalu: Sarawak catat hasil RM11.9 bilion bagi 2022 - Abang Johari 11 jam yang lalu: Thaipusam: Dua juta pengunjung dijangka banjiri Batu Caves, jalan ditutup 11 jam yang lalu: Cerun runtuh: Jalan Persiaran Senawang 3 ditutup sementara - JKR

IKUTI KAMI


Pindahan Hukuman Gantian Mati Mandatori Dibentang Pada Sesi Parlimen Akan Datang

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 10 Jan 2023 10:18PM

Ia hendaklah mengambil kira kedudukan semua pihak yang terlibat demi memastikan keadilan dapat ditegakkan serta kedaulatan undang- undang (rule of law) sentiasa diberi keutamaan. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Kerajaan sedang melaksanakan inisiatif untuk meneliti dan mengkaji semula cadangan serta pandangan yang telah dikemukakan sebelum ini berkaitan hukuman gantian terhadap hukuman mati mandatori. 

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Ramkarpal Singh berkata ini termasuk syor jawatankuasa khas yang dipengerusikan oleh bekas Ketua Hakim Negara, Tun Richard Malanjum, sesi libat urus agensi kerajaan berkaitan serta pihak organisasi masyarakat sivil (CSO) dan badan bukan kerajaan (NGO). 

Beliau berkata cadangan hukuman gantian terhadap hukuman mati mandatori yang sedang diteliti hendaklah mengambil kira kedudukan semua pihak yang terlibat demi memastikan keadilan dapat ditegakkan serta kedaulatan undang- undang (rule of law) sentiasa diberi keutamaan.

“Proses ini perlu menitikberatkan aspek perundangan, oleh itu pindaan undang-undang yang berkaitan akan dimuktamadkan dengan segera memandangkan pindaan-pindaan ini dijadualkan untuk dibentang di Dewan Rakyat pada persidangan yang akan datang”, katanya dalam kenyataan, hari ini. 

Presiden Majlis Peguam Malaysia, Karen Cheah semasa Majlis Pembukaan Tahun Perundangan 2023 telah menggesa kerajaan mengambil langkah sewajarnya supaya kira-kira 1,327  banduan hukuman mati dikecualikan daripada hukuman  tersebut selepas hukuman mati mandatori bagi pelbagai kesalahan dimansuhkan.

Ramkarpal berkata sebelum ini, sebanyak tujuh Rang Undang-Undang (RUU) berkaitan pindaan akta pelaksanaan hukuman gantian terhadap hukuman mati mandatori telah dibentangkan oleh bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang- Undang) di Dewan Rakyat pada 6 Okt tahun lalu.

Beliau berkata sebarang pindaan perlu dibentangkan semula pada sidang Parlimen yang akan datang berikutan pembubaran Parlimen pada 10 Oktober 2022.  

“Kerajaan Perpaduan sentiasa komited terhadap pemansuhan hukuman mati mandatori dan yakin penyelesaian yang terbaik akan dilaksanakan terhadap 1,327 banduan hukuman mati demi memastikan kepentingan semua pihak akan diambil kira,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 14 jam yang lalu

Penjara Sungai Buloh Semakin Sesak, Melebihi Kapisiti Ditetapkan - Ramkarpal

2

Semasa 2 bulan yang lalu

Saratok Yang Sepi Bakal Berubah Jadi Bandar Sejahtera

3

Politik 2 bulan yang lalu

Belanjawan 2023 Bukti Kebajikan Kaum India Dijaga - PM

4

Semasa 2 bulan yang lalu

Ambil Peluang Tambah Baik Ekonomi Keluarga Daripada Inisiatif Kerajaan - Ismail Sabri

Sorotan

1

LHDN Dapat Penghakiman Terus Saman Cukai RM1.8 Bilion Terhadap Bapa Jho Low

2

Malaysia Kecam Penindasan Berterusan Israel Ke Atas Warga Palestin

3

Penganalisis Politik Terkenal Dilantik Ketua Pengarah J-KOM, 'Saya Terima Tanggungjawab…'

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Petaling Street Antara 'Pasaran Terkenal' Dunia Jual Barangan Tiruan, Cetak Rompak

oleh Maithilli Kalaiselvan

Semasa 18 jam yang lalu

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

QRT Imigresen Mampu Atasi Kesesakan Kemasukan Pelancong Di KLIA, KLIA2

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia MADANI Bukan Retorik, Ia Fasa 'Tadarruj' - Shamsul Iskandar

oleh Farhana Farush