Berita Terkini

13 minit yang lalu: APM mohon kerajaan pertimbang 1,501 jawatan kontrak 13 minit yang lalu: GLIC, GLC berperanan realisasikan pembangunan Malaysia Madani - PM Anwar 14 minit yang lalu: Tze Yong wakil tunggal negara di Thailand Masters 15 minit yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap seiring Malaysia Madani - Fahmi Fadzil 16 minit yang lalu: Pemain industri makanan perlu kerjasama jayakan pelaksanaan Menu Rahmah

IKUTI KAMI


2 Varian Utama Di China Menular Dalam Negara Tahun Lalu

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 03 Jan 2023 5:07PM

Varian BA.5.2 dan BF.7 COVID-19 yang sedang menular di China, dikesan sudah berada di Malaysia dengan 4,148 kes dijangkiti BA.5.2 dan tiga kes BF.7 setakat 31 Disember lalu. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Dua varian COVID-19 utama yang menular di China ketika ini iaitu BA.5.2 dan BF.7 sudah berada di Malaysia pada Mac dan Ogos tahun lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, kemuncak penularan varian BA.5.2 adalah sekitar September hingga Oktober lalu dan banyak ditemui di Afrika Selatan, England, China serta Amerika Syarikat.

“Ia dikesan di Malaysia sejak 16 Mac 2022. Sehingga 31 Disember 2022, data terkini mendapati 4,152 kes telah dijangkiti dengan BA.5.2.

“Kini prevalen varian ini semakin menurun di seluruh dunia,” katanya dalam satu hantaran di Facebook, hari ini.

Jelas Dr Noor Hisham, varian BF.7 pula dikesan di Malaysia sejak 21 Ogos tahun lalu.

“Kemuncak penularan adalah pada Oktober 2022 dan ia banyak ditemui di Belgium, England, Denmark dan juga China. Sehingga 31 Disember 2022, tiga kes telah dikesan dijangkiti dengan BF.7.

“Kes pertama dikesan pada 21.8.2022, melibatkan kes jangkitan tempatan. Kes kedua pada 6 September 2022 pula adalah kes import jangkitan dari Turki manakala kes ketiga pada 7 Oktober 2022 juga kes jangkitan tempatan,” katanya.

Semalam, Dr Noor Hisham memaklumkan varian BA.5.2 dan BF.7 COVID-19 yang sedang menular di China, dikesan sudah berada di Malaysia dengan 4,148 kes dijangkiti BA.5.2 dan tiga kes BF.7 setakat 31 Disember lalu.

Beliau bagaimanapun berkata, belum ada data dapat mengaitkan peningkatan bilangan kes kemudaratan atau kematian dengan varian BA.5.2 dan BF.7.

“Kedua-dua varian ini tergolong sebagai subketurunan Omicron BA.5 dan belum digolongkan sebagai Ketururan Dalam Pemantauan (LUM) Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Bagaimanapun, kedua-dua varian BA.5.2 dan BF.7 dipercayai boleh menyebabkan jangkitan semula atau mempunyai kadar jangkitan yang lebih tinggi disebabkan oleh bilangan kes yang tinggi di China,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata, situasi itu akan disemak dari semasa ke semasa apabila berlaku perubahan ketara yang memerlukan perubahan dalam strategi kesihatan awam.

Katanya, perkara tersebut akan diumumkan dengan segera oleh WHO kepada semua negara anggota pertubuhan tersebut serta penduduk dunia secara am. - Getaran, 3 Januari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Trend Menurun Untuk Kemasukan Pesakit COVID-19 Ke Fasiliti Kesihatan

2

Semasa 1 minggu yang lalu

MOTAC Sasar Kedatangan 5 Juta Pelancong China Ke Malaysia Tahun Ini - Tiong

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Kemasukan Pelancong China: Usah Beri Reaksi Keterlaluan - Tiong

4

Luar Negara 3 minggu yang lalu

Kes Harian Baharu COVID-19 Di China Diramal Cecah 3.7 Juta Minggu Ini

Sorotan

1

Rakyat Boleh Nilai Merit, Kelayakan Nurul Izzah - Khairuddin

2

LHDN Dapat Penghakiman Terus Saman Cukai RM1.8 Bilion Terhadap Bapa Jho Low

3

Penganalisis Politik Terkenal Dilantik Ketua Pengarah J-KOM, 'Saya Terima Tanggungjawab…'

Disyorkan untuk anda

Semasa 16 jam yang lalu

Penjara Sungai Buloh Semakin Sesak, Melebihi Kapisiti Ditetapkan - Ramkarpal

oleh Aiman Sadiq

Semasa 11 jam yang lalu

Pelantikan Nurul Izzah Jejas Keyakinan Rakyat Terhadap Kerajaan Perpaduan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Remaja Didakwa Bunuh Warga Emas 91 Tahun

oleh Wartawan Getaran

Politik 17 jam yang lalu

Kerajaan Tidak Campur Tangan Siasatan SPRM Terhadap Bersatu - PM Anwar