Berita Terkini

1 jam yang lalu: Mahkamah benar pelepasan sementara pasport Ahmad Zahid 1 jam yang lalu: COVID : Jumlah kes harian enam hari meningkat 1,629 1 jam yang lalu: Bank Dunia unjur ekonomi Malaysia tumbuh 4.0 peratus tahun ini 1 jam yang lalu: Jabatan Penjara usahakan Reformasi Penjara untuk kurangkan kesesakan 4 jam yang lalu: Banjir: Jumlah mangsa di Sabah meningkat, Johor kekal⁣

IKUTI KAMI


Catat Hasil Tertinggi Dalam 6 Tahun, Selangor Sedia Hadapi Kemelesetan Ekonomi

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 Jan 2023 3:13PM

Amirudin berkata pertumbuhan ekonomi Selangor pada tahun lalu terus mencatat peningkatan dan mengatasi kadar pertumbuhan nasional. - Gambar oleh Abdul Razak Latif

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kedudukan ekonomi Selangor terus kekal kukuh selepas berjaya mencatatkan jumlah hasil tertinggi dalam tempoh enam tahun.

Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, pertumbuhan ekonomi tahun lalu terus mencatat peningkatan dan mengatasi kadar pertumbuhan nasional.

"Perkara itu membuktikan kekuatan ekonomi Selangor kekal kukuh dan mampan, dan ia didorong dasar kerajaan negeri yang stabil serta mesra perniagaan.

"Selangor turut mencatatkan sumbangan 24.8 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia, iaitu jumlah tertinggi setakat ini,” katanya menerusi perutusan Tahun Baharu 2023, hari ini. 

Amirudin Shari
Amirudin Shari

Amirudin pada 28 Oktober lalu memaklumkan, kutipan hasil negeri mencapai RM2.17 bilion, sekali gus mengatasi sasaran awal RM2.05 bilion yang ditetapkan sebelum ini.

Beliau berkata, Selangor sedia mendepani ketidaktentuan dan kemelesetan ekonomi yang dijangka berlaku pada tahun ini.

“Kerajaan Selangor akan meneruskan dasar dan kebijaksanaan yang akan meningkatkan daya tahan ekonomi bagi menghadapi kemungkinan berkenaan.

“Pada masa sama, usaha ke arah memastikan jaminan bekalan makanan, pendidikan, keselamatan siber dan kesihatan awam tetap menjadi perhatian kerajaan negeri,” katanya.

Sehubungan itu, Amirudin mengharapkan Pakatan Harapan (PH) terus diberi mandat dalam pilihan raya negeri (PRN) tahun ini demi kestabilan dan kebajikan rakyat.

Beliau berkata, Selangor menjadi contoh dalam pengurusan pandemik COVID-19 di negara ini berdasarkan fakta dan sains.

Kerajaan negeri juga jelasnya, akan meneruskan agenda ‘Selangor Penyayang’ menerusi pengenalan 48 program kebajikan yang memberi manfaat kepada rakyat.

“PRN Selangor yang akan dilaksanakan pada 2023 semestinya menjadi topik tak terelakkan. Sebagai tunjang PH, adalah diharapkan rakyat dapat memberikan mandat kepada PH untuk meneruskan kecemerlangan dan kejayaan di bumi Darul Ehsan.

“Sejak 2018, prestasi PH telah terbukti dalam mengekalkan kedudukan Selangor sebagai pasak dan tiang seri negara,” katanya. 

Tambah beliau, PH juga telah membuktikan keupayaan mentadbir Selangor dengan stabil dan integriti berbekalkan tekad membangun sebuah negeri yang makmur, rencam serta sentosa.

“Kerencaman masyarakat di Selangor yang unik ini memerlukan satu pentadbiran peka dan prihatin, sekali gus tidak mengamalkan ekstremisme,” katanya.

Selangor tegasnya, menentang keras sebarang tindakan ekstremisme dan politik kebencian yang boleh menjejaskan keharmonian rakyat. 

Tambah beliau, pihaknya bertanggungjawab memastikan perpaduan kaum di Selangor tidak musnah akibat keganasan politik.

“Kita telah melihat bagaimana beberapa platform media sosial dicemari agenda ekstremisme bagi mendapatkan sokongan ketika PRU-15 (Pilihan Raya Umum Ke-15) lalu. Ekstremisme dan politik kebencian tidak ada tempat di bumi Selangor. 

“Kita mempunyai tanggungjawab untuk memastikan fabrik sosial di Selangor ini tidak musnah dan hancur akibat politik ekstremisme kerana Selangor adalah cerminan kepada keadaan sosial di Malaysia,” katanya. - Getaran, 1 Januari 2023. 

 

Sorotan

1

Pemain Industri Makanan Perlu Kerjasama Jayakan Pelaksanaan Menu Rahmah

2

Pakej Jalur Lebar RM69 Berbaloi, Ringankan Beban Golongan Sasar

3

Rakyat Boleh Nilai Merit, Kelayakan Nurul Izzah - Khairuddin

Disyorkan untuk anda

Semasa 8 jam yang lalu

Rakyat Boleh Nilai Merit, Kelayakan Nurul Izzah - Khairuddin

oleh Sofian Baharom

Semasa 21 jam yang lalu

Dua Beradik Melecur Terkena Cecair Kimia Bersihkan Sinki Tersumbat

Semasa 1 hari yang lalu

Brek Mengejut Punca Treler Terbabas, Pemandu Maut Tersepit

oleh Aiman Sadiq

Semasa 22 jam yang lalu

Penjara Sungai Buloh Semakin Sesak, Melebihi Kapisiti Ditetapkan - Ramkarpal

oleh Aiman Sadiq