Berita Terkini

35 minit yang lalu: Zambry dan rakan sejawatan dari Gambia sahkan komitmen perkukuh hubungan bilateral 36 minit yang lalu: KPM ambil tindakan pemulihan interim bagi aplikasi MOEIS dan idME 36 minit yang lalu: Mekanisme subsidi bersasar beri sokongan kepada fiskal Malaysia - Rafizi 7 jam yang lalu: UMNO pecat Khairy, Noh Omar manakala gantung keahlian Hishamuddin, Sharil Sufian selama enam tahun - Ahmad Maslan 7 jam yang lalu: UMNO lantik Khaled Nordin sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor yang baharu - Ahmad Maslan

IKUTI KAMI


Banjir: Jumlah Mangsa Di Sabah Meningkat, Kelantan Dan Terengganu Menurun

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu ยท Diterbitkan pada 25 Dec 2022 11:09AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jumlah mangsa banjir di Sabah terus meningkat, manakala Kelantan dan Terengganu menurun dan di Perak serta Sarawak pula bilangannya kekal setakat 8 pagi ini.

Di SABAH, Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) memaklumkan mangsa banjir yang dipindahkan di Kota Belud meningkat kepada 212 mangsa daripada 77 keluarga pagi ini berbanding 150 mangsa daripada 49 keluarga malam tadi.

Sebuah pusat pemindahan sementara (PPS) baharu turut dibuka di Dewan Sekolah Kebangsaan Pekan dengan 62 mangsa daripada 28 keluarga dipindahkan, manakala satu lagi PPS daerah itu di Dewan Sekolah Jenis Kebangsaan (C) Chung Hwa kekal dengan 150 mangsa daripada 49 keluarga.

Bagi fenomena air pasang besar, Sandakan menjadi daerah terbaharu terkesan dengan seramai 162 mangsa daripada 29 keluarga telah dipindahkan ke sebuah PPS, terutama melibatkan mereka yang tinggal di rumah atas air.

Fenomena berkenaan setakat ini turut menyaksikan seramai 721 mangsa daripada 163 keluarga dipindahkan ke enam PPS di Pitas, manakala 54 mangsa daripada 15 keluarga dipindahkan ke sebuah PPS di Kota Kinabalu, menjadikan keseluruhan 937 mangsa daripada 207 keluarga dipindahkan.

Sementara itu, di TERENGGANU, JPBN dalam kenyataan memberitahu jumlah mangsa banjir yang masih berada di PPS menunjukkan penurunan kepada 5,810 pagi ini berbanding 6,356 mangsa malam tadi.

Sebanyak 44 PPS iaitu di Besut, Dungun, Marang, Hulu Terengganu, Setiu dan Kuala Nerus masih beroperasi yang menempatkan 1,651 keluarga.

Jumlah mangsa juga menurun di KELANTAN, dengan seramai 12,786 orang daripada 4,393 keluarga berlindung di dua PPS di Pasir Mas dan Tumpat direkodkan, berkurangan pagi ini berbanding 12,830 orang daripada 4,405 keluarga malam tadi.

Di PERAK, Sekretariat JPBN berkata jumlah mangsa banjir pagi ini kekal 75 orang daripada 19 keluarga dan berada di dua PPS iaitu Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Abd Rahman Talib (SMART) dan Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Tiang Darat, Bagan Datuk.

Begitu juga di SARAWAK, jumlah mangsa banjir pagi ini kekal seperti setakat 11 malam tadi iaitu 1,424 mangsa daripada 381 keluarga dan ditempatkan di 16 PPS, menurut JPBN. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 21 jam yang lalu

Sering Dilanda Banjir, Agensi Digesa Selenggara Segera Sistem Pengurusan Bah Kota Samarahan

2

Semasa 1 hari yang lalu

Banjir Di 3 Negeri Bertambah Buruk, Jumlah Mangsa Terus Meningkat

3

Semasa 1 hari yang lalu

Banjir: 7 Jalan Terputus Hubungan Di Sabah

4

Semasa 2 hari yang lalu

Mangsa Banjir Di Johor Terus Meningkat, Cecah 5,000

Sorotan

1

UMNO Pecat KJ, Noh, Gantung Keahlian 4 Pemimpin Kanan

2

Penipuan Pekerjaan: Kemboja Mohon Maklumat Disalur Melalui PDRM, Kedutaan

3

Biden Utus Surat Ucap Tahniah Buat Anwar, Hargai Demokrasi Malaysia

Disyorkan untuk anda

Semasa 16 jam yang lalu

10 Setiausaha Politik Kepada Menteri Kabinet Angkat Sumpah Simpan Rahsia

Semasa 15 jam yang lalu

DUN Selangor Tidak Akan Dibubar Sebelum Aidilfitri - MB

Semasa 1 hari yang lalu

20 Pejabat Pengeluar Pasport Beroperasi Setiap Hari Mulai Jumaat - Saifuddin

Semasa 19 jam yang lalu

Beting Patinggi Ali Milik Malaysia, Tidak Iktiraf Sebarang Tuntutan - MINDEF