Berita Terkini

11 minit yang lalu: Malaysia kecam penindasan berterusan Israel ke atas warga Palestin 12 minit yang lalu: Perincian kos Stadium Shah Alam dibuat pada hujung Feb atau Mac - MB Selangor 12 minit yang lalu: Sarawak catat hasil RM11.9 bilion bagi 2022 - Abang Johari 13 minit yang lalu: Thaipusam: Dua juta pengunjung dijangka banjiri Batu Caves, jalan ditutup 13 minit yang lalu: Cerun runtuh: Jalan Persiaran Senawang 3 ditutup sementara - JKR

IKUTI KAMI


Pembaikan Eskalator Stesen MRT Dijangka Siap Sepenuhnya Februari Depan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 23 Dec 2022 1:02PM

Rapid Rail giat melaksanakan kerja baik pulih eskalator di stesen MRT, bagi memastikan pengguna menerima perkhidmatan lebih baik dan selamat. - Gambar Syeda Imran

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Rapid Rail Sdn Bhd (Rapid Rail) sedang giat melaksanakan kerja baik pulih eskalator di stesen Transit Aliran Massa (MRT), bagi memastikan pengguna menerima perkhidmatan lebih baik dan selamat.

Menerusi kenyataan, Rapid Rail memaklumkan, pihaknya sudah melaksanakan penggantian 20 unit handrail (pemegang getah) dan tiga unit stepchain (tangga eskalator) di 10 stesen MRT, setakat 15 Disember lalu. 

Katanya, eskalator di semua stesen berkenaan kini kembali beroperasi dan boleh digunakan orang ramai. 

“Rapid Rail menerima alat ganti (Fasa 1) pada awal Disember lalu, setelah mengalami kelewatan penghantaran disebabkan gangguan rantaian bekalan global.

“Dengan ketersediaan alat ganti tersebut, kerja penggantian segera sudah dijalankan kontraktor pengilang pengeluar asal (OEM) secara berperingkat dan dijangka siap pada Februari depan,” menurut kenyataan itu. 

Rapid Rail berkata, sebagai langkah jangka masa panjang, pihaknya melaksanakan program penyelenggaraan berasaskan keadaan (CDM), di mana setiap komponen yang dikenal pasti rosak dan kerap bermasalah, ditukar tanpa menunggu jangka hayat tamat.

“Berdasarkan konsep CBM, Rapid Rail sudah membuat tempahan awal mencukupi bagi menyokong keperluan ini,” katanya. 

Terdahulu, pengguna merungut dan meluahkan kekecewaan di media sosial mengenai masalah eskalator yang tidak berkesudahan di stesen MRT.

Mereka mempersoalkan tempoh eskalator rosak di stesen MRT itu akan diperbaiki kerana sudah diselenggara selama berbulan-bulan, namun belum selesai.

Pada Mei lalu, Menteri Pengangkutan, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata, antara punca kelewatan membaik pulih masalah itu berpunca daripada gangguan rantaian bekalan akibat sekatan pergerakan di Shanghai, China.

Jelasnya, jangkaan penyelesaian penyelenggaraan dan baik pulih kemudahan pengangkutan awam seperti lif serta eskalator, bergantung kepada proses mendapatkan alat ganti itu.

Dalam pada itu, Rapid Rail memaklumkan, 21 daripada 93 stesen LRT yang mengalami kebocoran sudah disiapkan. 

Menurutnya, proses baik pulih di 72 stesen itu akan dilaksana secara berperingkat dan dijangka selesai menjelang Jun depan. 

“Bagi kerja baik pulih di stesen MRT, perbincangan bersama pihak MRT Corporation (MRTC) selaku pemilik aset sudah dijalankan.

“Proses pembaikan di 22 lokasi kebocoran sudah dilakukan dan pemantauan keberkesanan kerja baik pulih tersebut sedang dijalankan.

“Terdapat lokasi kebocoran yang memerlukan lebih masa untuk diselesaikan kerana pembaikan tersebut melibatkan modifikasi kepada struktur atap,” katanya. 

Sementara itu, Rapid Rail berkata, kerja membaik pulih sistem pendawaian dan penggantian mentol bermasalah di stesen terlibat hampir selesai. 

“Rapid Rail sudah menjalankan program pemeriksaan serta penyelenggaran berkala dan buat masa ini, bilangan lampu yang tidak berfungsi adalah di bawah satu peratus. 

“Baki lampu yang masih tidak berfungsi, merupakan kerosakan baru dan penggantian segera akan dilakukan,” katanya. 

Mengulas lanjut, Rapid Rail berkata, Prasarana Malaysia Berhad (PRASARANA) turut menambah 18 unit lif dan 39 unit ‘wheelchair platform lift’ di stesen Monorel, demi keselesaan kepada orang awam, khususnya warga emas dan orang kurang upaya (OKU). 

Ujarnya, kerja menaik taraf fasiliti lif tersebut memerlukan penambahbaikan dari segi struktur dan merangkumi beberapa isu keselamatan yang perlu dibaiki.

“Mengenai isu lif di stesen monorel, reka bentuk asal stesen monorel tidak mempunyai fasiliti lif. Projek naik taraf akan bermula pada suku pertama 2023 dan memerlukan masa selama 18 bulan untuk disiapkan.

“Buat masa ini, peratus ketersediaan operasi fasiliti lif di stesen LRT dan MRT berada pada tahap 99 peratus. Aktiviti penyelenggaran sentiasa dilakukan secara berkala bagi memastikan fasiliti disediakan untuk pengguna berada dalam keadaan baik. - Getaran, 23 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 hari yang lalu

Landasan Bengkok: Perkhidmatan LRT Stesen Bandaraya dan Stesen Masjid Jamek Dihenti Sementara

2

Semasa 3 minggu yang lalu

RM232 Juta Bagi Baik Pulih Kerosakan Akibat Banjir Di Semenanjung

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Tahun Baharu: Perkhidmatan LRT, MRT, Monorel Dilanjut Sehingga 1 Pagi

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Fasa 2 Laluan MRT Putrajaya Dijangka Mula Operasi Mac 2023 - MRT Corp

Sorotan

1

LHDN Dapat Penghakiman Terus Saman Cukai RM1.8 Bilion Terhadap Bapa Jho Low

2

Malaysia Kecam Penindasan Berterusan Israel Ke Atas Warga Palestin

3

Penganalisis Politik Terkenal Dilantik Ketua Pengarah J-KOM, 'Saya Terima Tanggungjawab…'

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Sasar Wilayah Persekutuan Jadi Bandar Pintar Menjelang 2030 - Anwar

Politik 1 hari yang lalu

Tun Faisal Dipecat, Putuskan Tidak Akan Merayu, 'Keputusan Sudah Dijangka'

oleh Sophia Ahmad

Semasa 8 jam yang lalu

Perhimpunan: Polis Rakam Keterangan 10 Individu

Semasa 1 hari yang lalu

Kes ‘Hasil Haram’: SPRM Beku Beberapa Akaun BERSATU

oleh Fitri Nizam