Berita Terkini

1 jam yang lalu: Mahkamah benar pelepasan sementara pasport Ahmad Zahid 1 jam yang lalu: COVID : Jumlah kes harian enam hari meningkat 1,629 1 jam yang lalu: Bank Dunia unjur ekonomi Malaysia tumbuh 4.0 peratus tahun ini 1 jam yang lalu: Jabatan Penjara usahakan Reformasi Penjara untuk kurangkan kesesakan 4 jam yang lalu: Banjir: Jumlah mangsa di Sabah meningkat, Johor kekal⁣

IKUTI KAMI


Kejayaan Undi Percaya Permulaan Kepada Kerajaan Yang Stabil - Ahmad Zahid

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Dec 2022 7:14AM

Zahid berkata keyakinan dan legitimasi semalam berkata ia merupakan manifestasi buat semua pihak termasuklah kerajaan dan pembangkang untuk bergerak ke hadapan. - Gambar ihsan Jabatan Penerangan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kejayaan usul undi percaya yang dibentangkan di Dewan Rakyat semalam adalah permulaan kepada kerajaan yang stabil, demi kemakmuran rakyat.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, lunas demokrasi menyaksikan rakyat melalui wakil mereka di Dewan Rakyat telah memberikan mandat yang jelas kepada kerajaan perpaduan, apabila usul undi percaya diluluskan dengan lebih suara bersetuju.

Menurut beliau, kelulusan itu membuktikan dengan jelas serta tuntas keabsahan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan kerajaan perpaduan secara keseluruhan.

Ahmad Zahid Hamidi - Gambar oleh Azim Rahman
Ahmad Zahid Hamidi - Gambar oleh Azim Rahman

“Dengan keyakinan dan legitimasi hari ini (semalam), ia merupakan manifestasi buat semua pihak termasuklah kerajaan dan pembangkang untuk bergerak ke hadapan dan memberi seluruh tumpuan membangunkan negara.

“Rakyat hari ini mendambakan kerajaan yang bekerja dan berfungsi untuk kesejahteraan serta kemakmuran negara,” katanya, di sini malam tadi.

Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah berkata, isu ekonomi dan kos sara hidup rakyat akan menjadi fokus utama dalam pembentukan kerajaan perpaduan. 

“Pelbagai cabaran dalam urusan ekonomi dan kewangan negara pada tahun mendatang in memerlukan sokongan semua pihak dalam memastikan kelangsungan kehidupan rakyat.

“Perancangan dan pelaksanaan dasar yang mampan akan menghasilkan sebuah negara lebih maju dan sejahtera,” katanya.

Presiden UMNO itu menarik perhatian, kestabilan politik amat penting agar rakyat Malaysia dapat bersama dengan lerajaan perpaduan untuk membina negara ke arah yang lebih baik.

“Saya juga mengambil kesempatan ini untuk menzahirkan ucapan terima kasih buat mantan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Harun atas perkhidmatan beliau selama ini.

“Tahniah jua atas pemilihan dan selamat bertugas buat Yang Dipertua Dewan Rakyat yang baharu, Datuk Johari Abdul serta timbalan-timbalan beliau. Gunakan landasan ini bagi menjayakan bersama agenda pengukuhan institusi Parlimen dengan sebaiknya,” katanya. - Getaran, 20 Disember 2022

Sorotan

1

Pemain Industri Makanan Perlu Kerjasama Jayakan Pelaksanaan Menu Rahmah

2

Pakej Jalur Lebar RM69 Berbaloi, Ringankan Beban Golongan Sasar

3

Rakyat Boleh Nilai Merit, Kelayakan Nurul Izzah - Khairuddin

Disyorkan untuk anda

Sukan 8 jam yang lalu

Tze Yong Wakil Tunggal Negara Di Thailand Masters

Politik 8 jam yang lalu

Pemilihan Kuatkan Semula UMNO, Calon Bertanding Perlu Bersih, Bebas Kes Rasuah

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Imunoterapi Latih Sistem Imun Lebih Baik Ketika Melawan Kanser

Semasa 1 hari yang lalu

Kes ‘Hasil Haram’: SPRM Beku Beberapa Akaun BERSATU

oleh Fitri Nizam