Berita Terkini

1 jam yang lalu: 45 peratus kawasan kebakaran di Pulau Burung belum padam - Bomba 1 jam yang lalu: KBS komited pastikan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2022, dapat dilaksanakan tahun ini 2 jam yang lalu: Singapura keluarkan panduan perjalanan ke Ukraine 2 jam yang lalu: COVID: 107 kluster kategori pendidikan direkodkan mulai 1 Januari hingga 25 Jauari lepas, libatkan 4,633 kes - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Kabinet putuskan beri semula kebenaran perjalanan umrah bermula 8 Februari ini - Nancy Shukri

IKUTI KAMI


Suhakam: Pemeriksaan Datang Bulan Langgar Hak Kanak-kanak

Semasa Dikemaskini 9 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Apr 2021 8:54AM

Gambar hiasan - Gambar dari Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) menyifatkan “pemeriksaan datang bulan” sebagai pelanggaran terhadap hak kanak-kanak dan menyalahi undang-undang kerana wujud unsur gangguan dan penderaan seksual.

Pesuruhjaya Kanak-kanak Suhakam Profesor Datuk Noor Aziah Mohd Awal berkata selaras dengan Perkara 28 Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCRC) yang telah diratifikasi oleh Malaysia pada 1995, negara wajib untuk memastikan sekolah melaksanakan disiplin selaras dengan hak dan kemuliaan kanak-kanak.

"Di bawah Konvensyen yang sama, Perkara 16, 19 dan 36 masing-masing menyatakan bahawa kanak-kanak mempunyai hak untuk privasi, perlindungan daripada penyalahgunaan, keganasan dan pengabaian dan perlindungan dari segala bentuk eksploitasi lain yang merangkumi eksploitasi seksual dan gangguan seksual," katanya dalam kenyataan, malam ini.

Sebelum ini tular di laman Twitter beberapa pelajar mendedahkan amalan “pemeriksaan datang bulan” terhadap pelajar perempuan semasa bulan Ramadan di sekolah, dan mereka mendakwa turut diminta membuka pakaian dalam bagi membuktikan mereka sedang dalam haid dan tidak boleh berpuasa.

Sementara itu, Noor Aziah turut mengingatkan Kementerian Pendidikan (KPM) tentang tanggungjawabnya untuk melindungi semua kanak-kanak atau pelajar daripada segala bentuk gangguan dan eksploitasi seksual, sebagaimana dinyatakan dalam Perkara 34.

Justeru, beliau meminta KPM untuk mengambil tindakan tegas terhadap guru dan pihak sekolah yang telah melanggar hak dan maruah kanak-kanak sebelum ini.

Menurutnya, garis panduan mendisplinkan pelajar yang lebih jelas mesti diperkenalkan untuk memastikan penyalahgunaan kuasa dalam kalangan guru tidak berulang.

"Amat penting bagi Malaysia untuk mewujudkan dan memastikan persekitaran yang lebih selamat untuk generasi masa hadapan kita," katanya.

Beliau juga menyeru semua kementerian dan pihak berkepentingan termasuk ibu bapa dan guru untuk bersama-sama memastikan sekolah dan sekolah berasrama penuh menjadi tempat yang selamat untuk kanak-kanak pada setiap masa. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 bulan yang lalu

Atasi Masalah Perkauman, Diskriminasi Sebelum Jadi Barah

2

Semasa 5 bulan yang lalu

Siasat Pesuruhjaya SUHAKAM, PDRM Terima Kritikan

3

Semasa 9 bulan yang lalu

Penderaan Kanak-Kanak Meningkat, Ibu Kandung Penyumbang Tertinggi - SUHAKAM

Sorotan

1

Tanah Mendap: MBSJ Pasang Cerucuk Besi Elak Runtuhan

2

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

PRN Johor ‘Isyarat’ Pertembungan Ahmad Zahid, Ismail Sabri

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

Kebenaran Berpolitik Strategi BN ‘Takluk’ PRU-15?

oleh Susan Albert

Semasa 5 jam yang lalu

Rakyat Tidak Kisah, Sekongkol Rasuah Punca Rekod CPI Malaysia Merosot

oleh Aiman Sadiq

Semasa 9 jam yang lalu

Sarjan Didakwa Terima Rasuah RM2,500 Tutup Kes Kecurian