Berita Terkini

3 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 3 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 3 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 3 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 3 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Suhakam: Pemeriksaan Datang Bulan Langgar Hak Kanak-kanak

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 24 Apr 2021 8:54AM

Gambar hiasan - Gambar dari Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) menyifatkan “pemeriksaan datang bulan” sebagai pelanggaran terhadap hak kanak-kanak dan menyalahi undang-undang kerana wujud unsur gangguan dan penderaan seksual.

Pesuruhjaya Kanak-kanak Suhakam Profesor Datuk Noor Aziah Mohd Awal berkata selaras dengan Perkara 28 Konvensyen Mengenai Hak Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNCRC) yang telah diratifikasi oleh Malaysia pada 1995, negara wajib untuk memastikan sekolah melaksanakan disiplin selaras dengan hak dan kemuliaan kanak-kanak.

"Di bawah Konvensyen yang sama, Perkara 16, 19 dan 36 masing-masing menyatakan bahawa kanak-kanak mempunyai hak untuk privasi, perlindungan daripada penyalahgunaan, keganasan dan pengabaian dan perlindungan dari segala bentuk eksploitasi lain yang merangkumi eksploitasi seksual dan gangguan seksual," katanya dalam kenyataan, malam ini.

Sebelum ini tular di laman Twitter beberapa pelajar mendedahkan amalan “pemeriksaan datang bulan” terhadap pelajar perempuan semasa bulan Ramadan di sekolah, dan mereka mendakwa turut diminta membuka pakaian dalam bagi membuktikan mereka sedang dalam haid dan tidak boleh berpuasa.

Sementara itu, Noor Aziah turut mengingatkan Kementerian Pendidikan (KPM) tentang tanggungjawabnya untuk melindungi semua kanak-kanak atau pelajar daripada segala bentuk gangguan dan eksploitasi seksual, sebagaimana dinyatakan dalam Perkara 34.

Justeru, beliau meminta KPM untuk mengambil tindakan tegas terhadap guru dan pihak sekolah yang telah melanggar hak dan maruah kanak-kanak sebelum ini.

Menurutnya, garis panduan mendisplinkan pelajar yang lebih jelas mesti diperkenalkan untuk memastikan penyalahgunaan kuasa dalam kalangan guru tidak berulang.

"Amat penting bagi Malaysia untuk mewujudkan dan memastikan persekitaran yang lebih selamat untuk generasi masa hadapan kita," katanya.

Beliau juga menyeru semua kementerian dan pihak berkepentingan termasuk ibu bapa dan guru untuk bersama-sama memastikan sekolah dan sekolah berasrama penuh menjadi tempat yang selamat untuk kanak-kanak pada setiap masa. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 4 jam yang lalu

Isu Kewarganegaraan: Keputusan Mahkamah Beri Kesan Terhadap Akses Hak Asasi Manusia?

2

Semasa 3 minggu yang lalu

PDRM Rekod 19 Kematian Dalam Tahanan Sejak Januari Lalu

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Pemilihan Anggota Baharu SUHAKAM Tidak Telus, Mengejutkan, Kerajaan Sila Beri Perincian

4

Semasa 3 bulan yang lalu

Rusuhan Pelarian Rohingya, Kerajaan Digesa Tubuh Badan Bebas

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

FB Nurul Izzah Dibanjiri Ucapan Tahniah Selepas Kembali Bergelar Isteri

oleh Wartawan Getaran

Semasa 4 jam yang lalu

Isu Kewarganegaraan: Keputusan Mahkamah Beri Kesan Terhadap Akses Hak Asasi Manusia?

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Polis Tahan Lelaki Toreh Lengan Rakan Sehingga Perlu Pembedahan

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 10 jam yang lalu

Bekas Exco, Dua Yang Lain Dilepas, Dibebas Pertuduhan Rasuah RM35.7 Juta