Berita Terkini

4 minit yang lalu: Lapor segera jika jumpa babi mati - Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Sembilan (JPVNS) 5 minit yang lalu: Banjir: Hampir 14,000 mangsa banjir di Johor, Sabah dan Pahang berlindung di pusat pemindahan sementara 5 minit yang lalu: Waktu perkhidmatan di LRT Bukit Jalil akan dilanjutkan hingga pukul 2 pagi ini 1 jam yang lalu: 8 maut, 10 cedera serangan di Baitulmaqdis Timur 1 jam yang lalu: Ringgit dijangka teruskan aliran meningkat pada minggu depan

IKUTI KAMI


Hentikan Perbalahan, Tuduh-Menuduh, Umat Islam Wajib Pelihara Kesatuan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 09 Dec 2022 7:05PM

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menerusi teks khutbah Jumaat hari ini menegaskan, umat Islam wajib memelihara kesatuan yang menjadi roh dan tiang rukun dalam kehidupan bermasyarakat dan bernegara - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Umat Islam digesa menghentikan perbalahan dan  tuduh-menuduh kerana perbuatan itu hanya merugikan antara satu sama lain.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) menerusi teks khutbah Jumaat hari ini menegaskan, umat Islam wajib memelihara kesatuan yang menjadi roh dan tiang rukun dalam kehidupan bermasyarakat dan bernegara.

Katanya, menerusi kesatuan maka muncullah semangat kebersamaan, perasaan saling menghormati, mengasihi dan membantu antara satu sama lain.

“Oleh sebab itu, Allah SWT memberi peringatan-Nya melalui Surah ali Imran ayat 103 yang bermaksud: “Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai;

“Dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang Islam yang bersaudara,” katanya.

Menurut teks khutbah tersebut, kehidupan hari ini amat berbeza dengan adanya media sosial yang sangat terbuka tanpa mengira lapisan masyarakat.

Tegasnya, ruang yang ada di laman maya sepatutnya dimanfaatkan untuk mendapatkan maklumat serta tujuan kebaikan yang lain.

ruang yang ada di laman maya sepatutnya dimanfaatkan untuk mendapatkan maklumat serta tujuan kebaikan yang lain - Gambar hiasan
ruang yang ada di laman maya sepatutnya dimanfaatkan untuk mendapatkan maklumat serta tujuan kebaikan yang lain - Gambar hiasan

Tambah teks khutbah itu lagi, keterbukaan yang ada bukanlah ‘lampu hijau’ untuk umat Islam menulis dan mengulas sebarang isu, apatah lagi menjadi batu api yang sengaja mahu melaga-lagakan antara satu sama lain.

“Ingatlah bahawa kita bertanggungjawab di akhirat kelak terhadap apa-apa yang kita ucap, yang kita buat, dan yang kita tulis. Maka, janganlah terlampau menuruti hawa nafsu dan amukan emosi dalam setiap urusan dan tindakan. 

“Berfikirlah secara waras dan bertindaklah secara matang dan benar. Semoga dengan usaha dan tindakan kita yang sentiasa berusaha untuk menyatupadukan seluruh masyarakat berhasil dan berkekalan serta mendapat ganjaran dan keberkatan di sisi Allah SWT,” katanya.

Teks khutbah itu menegaskan perasaan saling hormat-menghormati, mengasihi dan membantu antara satu sama lain akan dimiliki setiap umat Islam sekiranya semangat kebersamaan diperkukuhkan.

“Umat Islam diumpamakan seperti tubuh badan. Apabila salah satu bahagian badan sakit, maka bahagian tubuh badan lain juga terasa sakit. Maka perlu ada usaha untuk memulihkan bahagian badan yang sakit.

“Nilai kesopanan dan kesusilaan menjadi faktor utama dalam memelihara kesejahteraan, keharmonian dan kesatuan umat. Usah hanyut dengan amukan emosi dan hawa nafsu membinasakan. Berlaku benarlah dan matang dalam apa jua tindakan yang hendak dibuat,” katanya.

Dalam pada itu, teks khutbah Jumaat dikeluarkan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menyeru umat Islam agar memainkan peranan penting dalam mengeluarkan zakat bagi merancakkan kembali ekonomi komuniti itu di negara ini.

Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menyeru umat Islam agar memainkan peranan penting dalam mengeluarkan zakat bagi merancakkan kembali ekonomi komuniti itu di negara ini - Gambar Hiasan
Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) menyeru umat Islam agar memainkan peranan penting dalam mengeluarkan zakat bagi merancakkan kembali ekonomi komuniti itu di negara ini - Gambar Hiasan

Katanya, permintaan terhadap barang keperluan dan perkhidmatan dapat ditingkatkan dengan mewujudkan kuasa membeli kepada golongan asnaf melalui agihan zakat yang dilaksanakan.

Menurut teks khutbah itu, peningkatan kuasa membeli dimiliki asnaf dapat merangsang pertumbuhan ekonomi apabila berkembangnya rantaian permintaan dalam kepelbagaian sektor ekonomi.

“Asnaf bukan sahaja dapat meningkatkan kualiti hidup, bahkan mereka juga berupaya untuk menambah nilai pendapatan keluarga melalui penglibatan dalam aktiviti perniagaan kecil-kecilan dan keusahawanan.

“Dalam mendepani ketidakstabilan ekonomi global, kita tidak seharusnya melupakan peranan penting zakat bagi merancakkan kembali ekonomi umat Islam,” katanya.

Ujarnya lagi, umat Islam sudah tentu mengetahui zakat adalah rukun Islam ketiga dan wajib ditunaikan ke atas beberapa jenis harta ditetapkan setelah memenuhi syarat tertentu dan diagihkan kepada golongan yang layak. – Getaran, 9 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Refleksi 4 bulan yang lalu

Trend Simpan Dan Labur Emas: Sudahkah Anda Membayar Zakat Emas?

2

Ekonomi 6 bulan yang lalu

McDonald's Malaysia Bakal Buka Lima Lagi Restoran Baharu Di Kelantan

3

Refleksi 8 bulan yang lalu

5 Waktu Untuk Membayar Zakat Fitrah

4

Ekonomi 9 bulan yang lalu

McDonald’s Malaysia Bayar Zakat Perniagaan Tertinggi Sejak 2017 Kepada LZS

Sorotan

1

‘Saya Rela Dipecat Kerana Tak Mahu Bersekongkol Dengan Pemimpin Menguburkan UMNO’ - Noh

2

Dipecat Keahlian UMNO: ‘Saya Tak Kecewa…’ - Khairy

3

Penipuan Pekerjaan: Kemboja Mohon Maklumat Disalur Melalui PDRM, Kedutaan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

2 Ahli Perniagaan Didakwa Buat Tuntutan Palsu Program Penjana Kerjaya

oleh Aiman Sadiq

Semasa 16 jam yang lalu

Biden Utus Surat Ucap Tahniah Buat Anwar, Hargai Demokrasi Malaysia

oleh Farhana Farush

Semasa 3 jam yang lalu

5 Lagi Mangsa Sindiket Penipuan Tawaran Pekerjaan Di Kemboja Selamat Pulang Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

KTMB Sedia Perkhidmatan Tren Komuter 24 Jam Sempena Thaipusam