Berita Terkini

1 minit yang lalu: PRU15: 43 peratus keluar mengundi awal Parlimen Padang Serai, 78 peratus di DUN Tioman setakat 10 pagi - SPR 1 jam yang lalu: PRU15: 17 peratus keluar undi awal Parlimen Padang Serai, 35 peratus di DUN Tioman setakat 9 pagi - SPR 2 jam yang lalu: Piala Dunia: Serbia 2 Switzerland 3, Cameroon 1 Brazil 0 2 jam yang lalu: Anggota Kabinet tekad beri khidmat terbaik 2 jam yang lalu: Sebarang pelepasan air empangan dikawal rapi Air Selangor - LUAS

IKUTI KAMI


229 Perokok Dikompaun RM53,850

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 23 Oct 2022 4:01PM

JKNP telah mengeluarkan kompaun kepada 229 perokok yang mengabaikan larangan merokok di tempat awam khususnya di restoran dalam Operasi Penguatkuasaan Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT) 2004 . - Gambar ihsan JKNP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Meskipun larangan merokok di tempat awam sudah berkuatkuasa sejak tiga tahun lalu, masih ramai yang mengabaikan peraturan terbabit.

Lebih mengecewakan, ada antaranya seolah sengaja mengabaikan larangan itu, khususnya di restoran walaupun notis sudah dilekatkan pemilik premis pada meja makan.

Tindakan tersebut bagaimanapun membawa padah apabila 229 perokok dikenakan kompaun oleh Jabatan Kesihatan Negeri Pahang (JKNP), dalam Operasi Penguatkuasaan Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT) 2004 selama dua hari yang berakhir semalam. 

Pengarahnya, Datuk Dr Nor Azimi Yunus berkata, operasi terbabit dikendalikan 78 anggota Unit Inspektorat JKNP yang menyaksikan 372 lokasi tumpuan awam dan tempat penjualan tembakau di sekitar Kuantan dan Bentong diperiksa.

Nilai kompoun yang berjaya diperoleh menerusi operasi itu berjumlah RM53,850.
Nilai kompoun yang berjaya diperoleh menerusi operasi itu berjumlah RM53,850.

Menurut beliau, nilai kompoun yang berjaya diperoleh menerusi operasi itu berjumlah RM53,850 melibatkan pelbagai kesalahan merokok di tempat larangan, kegagalan pemilik premis dalam memastikan perokok serta penjualan produk terbabit mengikut peraturan.

"Dalam memperjuang Dasar Generasi Penamat (GEG), kita turut menguatkuasakan peraturan sedia ada berkaitan larangan merokok terhadap orang belum dewasa (OBD). Menerusi operasi itu, 27 OBD telah diberikan notis kompaun kerana didapati merokok, menghisap rokok elektronik/vape atau memiliki hasil tembakau. 

"Daripada jumlah itu, 18 dikesan di kompleks membeli belah, enam (tempat makan) , dua (taman awam) dan seorang di hentian pengangkutan awam. Mereka dikenakan kompaun minimum RM50 setiap seorang dan diberi nasihat agar berhenti merokok melalui perkhidmatan berhenti merokok yang ditawarkan Kementerian Kesihatan (KKM),” katanya hari ini.

Dr Nor Azimi berkata, notis kompaun juga dikeluarkan kepada seorang penjual rokok kerana gagal mempamerkan tanda larangan penjualan bawah 18 tahun.

Beliau memberitahu, JKNP juga berjaya mengutip kompaun sebanyak RM1.8 juta atas kesalahan merokok menerusi operasi penguatkuasaan larangan produk tembakau sejak 10 bulan lalu. 

Menurut beliau, sebanyak 7,645 notis kompaun dikeluarkan atas pelbagai kesalahan sepanjang tempoh tersebut.

"Daripada jumlah itu, 556 notis kompaun melibatkan larangan terhadap orang belum dewasa. Nilai kompaun keseluruhan yang telah dikeluarkan di bawah PPKHT 2004 adalah sebanyak RM 1,830,300.

"Jabatan ini akan meneruskan operasi penguatkuasaan PPKHT 2004 bagi membendung tabiat merokok dan melindungi orang ramai daripada bahaya rokok," katanya. 

Sementara itu, Dr Nor Azimi berkata, orang ramai yang berhasrat untuk berhenti merokok boleh mendapatkan maklumat serta berdaftar melalui laman sesawang jomquit.com.

"Semoga langkah yang telah diambil itu dapat membantu melahirkan generasi yang lebih sihat dan bebas dari sebarang bentuk amalan merokok," katanya. - Getaran, 23 Oktober 2022. 
 

Sorotan

1

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

2

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

3

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Penceramah Bebas Didakwa Lagi Atas Tuduhan Rogol Remaja

Semasa 1 hari yang lalu

3 Lelaki Bangladesh Dalang Sindiket Permit Kerja Palsu Ditahan

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Tangani Isu Ketidakpuasan Hati Pekerja, ‘Jeritan’ Rakyat Miskin Perlu Didengari

oleh Fitri Nizam

Semasa 20 jam yang lalu

Amaran Hujan Berterusan Di Kebanyakan Negeri Di Semenanjung Sehingga Esok