Berita Terkini

2 jam yang lalu: Liputan 4G di kawasan berpenduduk di Sabah meningkat 88.06 peratus 2 jam yang lalu: Pertimbang beri kuasa autonomi dalam isu pendidikan - Menteri Sarawak 4 jam yang lalu: 15 maut, pasukan keselamatan tamaykan kepungan di hotel di Mogadishu 6 jam yang lalu: Tidak mungkin seorang insan sebagai menteri dapat mencatat apa-apa kejayaan tanpa tunggak perkhidmatan yang membantunya - PM Anwar 6 jam yang lalu: Negara perlukan perubahan untuk kembali ke tahap yang pernah dicapai sebelum ini - PM Anwar

IKUTI KAMI


Kontraktor Bumiputera Kemuka 7 Syor Dalam Bajet 2023

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Oct 2022 5:00PM

Gambar hiasan AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Persatuan Kontraktor Bumiputera Malaysia (PKBM) menggesa kerajaan mewujudkan beberapa geran khas kepada industri pembinaan menerusi Bajet 2023 bagi tujuan membimbing dan melatih mereka yang baru dalam industri tersebut.

Presidennya, Datuk Dr Azman Yusoff berkata, terdapat juga keperluan untuk kerajaan memperbanyakkan kerja kepada kontraktor muda dan wanita yang berdaftar dalam kelas G1 hingga G4, khususnya menaik taraf jalan serta penyelenggaraan bangunan.

Menurut beliau, kontraktor kelas G5 hingga G7 pula perlu diberi perhatian supaya lebih produktif dalam usaha komuniti itu memulihkan ekonomi negara.

“Kerajaan juga perlu memperbanyakkan kerja menggunakan sistem binaan berindustri (IBS) dan mewajibkannya bagi semua projek kerajaan akan datang dengan penggunaan teknik serta teknologi terkini.

“Pada masa sama, pendigitalan kontraktor, penggunaan sistem e-Tender dan lain aplikasi terkini bagi industri pembinaan perlu juga dilaksanakan kerajaan menerusi Bajet 2023,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, Azman berkata, kerajaan perlu bekerjasama dengan pemain industri yang sudah berjaya menerusi pembelian saham dalam syarikat berkaitan.

Katanya, jika ia direalisasikan kerajaan mampu mencari jalan bersama bagi mewujudkan rangkaian bahan binaan Bumiputera.

“Kerajaan juga perlu mempermudahkan proses mendapatkan pembiayaan melalui perbankan digital.

“Skop Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) Malaysia juga perlu diperluaskan agar lebih berkesan dalam usaha mengembangkan peranan kontraktor di Malaysia,” katanya.

Sementara itu, Azman berharap cadangan tersebut dapat dilaksanakan dalam pembentangan Bajet 2023 agar industri ini dapat terus bergerak ke hadapan.

Beliau berkata, ia perlu dilaksanakan terutamanya ketika suasana dan persekitaran ekonomi negara dalam keadaan yang tidak menentu dan amat tenat.

“PKBM menzahirkan rasa amat bersetuju dengan konsep Keluarga Malaysia di bawah Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Ini kerana kami semua adalah sebuah keluarga yang besar juga dengan hasrat dan tujuan sama demi masa depan lebih baik dan bermakna buat anak bangsa,” katanya.

Ketika ini, seramai  91,252 kontraktor kecil G1 dan G2 membabitkan 67,475 kontraktor G1 serta 23,777 kontraktor G2 berdaftar dengan PKBM.

Julai lalu, PKBM dilaporkan berkata, kira-kira 75 hingga 85 peratus projek pembinaan yang sedang dilaksanakan di negara ini berada dalam keadaan ‘kritikal’ disebabkan kenaikan harga barang melebihi 15 peratus dan situasi inflasi yang kian meruncing. - Getaran, 2 Oktober 2022

Berita Berkaitan

1

TARA 3 hari yang lalu

FINAS Harap Kerajaan Turut Fokus Kepada Industri Kreatif Dalam Bajet 2023

2

Politik 2 minggu yang lalu

Belanjawan 2023 Bukti Kebajikan Kaum India Dijaga - PM

3

Ekonomi 3 minggu yang lalu

Pelarasan Bajet Mungkin Dibuat Berdasarkan Ekonomi Semasa Pembentangan Semula - Zafrul

4

Politik 1 bulan yang lalu

Bajet 2023 Bukan Sekadar Manifesto - PM

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Tuduhan DAP Promosi Islamofobia, Hadi Digesa Lapor Polis Jika Terbukti Benar

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia Komited Perjuang Isu Kesejahteraan Rakyat Palestin Di Persada Antarabangsa - Anwar

oleh Farhana Farush

Sukan 1 hari yang lalu

Indra, Zii Jia Berpisah

Politik 17 jam yang lalu

PRU-15 Tioman: Calon PN Saran Kerajaan Pahang Beri 2 Hari Cuti Umum