Berita Terkini

50 minit yang lalu: Pecat, gantung keahlian keputusan kolektif UMNO - Ahmad Zahid 50 minit yang lalu: Rusuhan: Skuad B-16 beraksi di stadium kosong di Bogor 50 minit yang lalu: Bajet 2023: Belia mahu teknologi 5G, ekonomi gig, gaji minimum ditambah baik 52 minit yang lalu: Pelajar madrasah dari Banting, Selangor dikhuatiri lemas ketika mandi bersama 7 rakan di Langkawi 53 minit yang lalu: Bajet 2023: Masyarakat Orang Ali mahu kemudahan infrastruktur ditambah baik

IKUTI KAMI


Urus Kesihatan Mental Tempat Kerja Sebaiknya Elak Jejas Produktiviti, Bunuh Diri

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 19 Sep 2022 7:03AM

Malaysia merekodkan 1,142 kes bunuh diri pada tahun lalu, sekali gus jelas menunjukkan ia adalah isu serius dan merisaukan - Gambar Hiasan Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kelemahan pengurusan kesihatan mental di tempat kerja dibimbangi memberi impak negatif terhadap produktiviti organisasi, selain mendorong tindakan bunuh diri dalam kalangan pekerja.

Kebimbangan itu disuarakan Presiden Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF), Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman.

Menurut beliau, Malaysia merekodkan 1,142 kes bunuh diri pada tahun lalu, sekali gus jelas menunjukkan ia adalah isu serius dan merisaukan.

“Jika tiada tindak balas terhadap perkara (pengurusan kesihatan mental di tempat kerja) ini, majikan akan kehilangan pekerja.

“Bukan sahaja kerana mereka mahu membunuh diri, malah mempengaruhi emosi dan produktiviti seluruh tenaga pekerja,” katanya kepada Getaran.

Dr Syed Hussain Syed Husman
Dr Syed Hussain Syed Husman

Beliau berkata, malangnya di Malaysia, jika seseorang ingin membunuh diri, individu terbabit bukan akan diberi sokongan dan penjagaan berkaitan kesihatan mental, sebaliknya dilayan sebagai ‘pesalah’ apabila boleh dikenakan hukuman, termasuk dipenjara atau didenda.

Katanya, hukuman itu tetap dikenakan walau ada inisiatif bagi menyahkriminalisasikan percubaan membunuh diri. 

Menurut Syed Hussain, memandangkan usaha itu mungkin mengambil masa bertahun untuk direalisasikan, wujud keperluan mendesak bagi kerajaan melaksanakan kerjasama lebih erat bersama kesatuan pekerja serta pihak majikan dalam menangani isu kesihatan mental di tempat kerja.

Tegasnya, kekurangan kempen atau pendedahan daripada Pegawai Keselamatan dan Kesihatan (SHO) terhadap isu kesihatan mental di tempat kerja, menjadi antara faktor kes penyakit itu semakin meningkat.

Lantaran itu, jelasnya, kesihatan mental kurang baik dialami seseorang akan terus ‘berakar’ secara semula jadi dalam diri pekerja, tambahan apabila mereka tidak dilindungi sebaiknya menerusi Akta Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan 1994.

“Isu ini juga menjadi lebih teruk ekoran stigma pekerja dan masyarakat sekeliling bahawa masalah kesihatan mental sering disamakan dengan penyakit gila, malah apabila ia dianggap tabu, individu yang mengalaminya tidak akan mendapatkan bantuan daripada pakar untuk menyelesaikan keadaan dialami.

“Disebabkan itu, sukar untuk pekerja mendapat tahu bahawa mereka menghidap masalah kesihatan mental di tempat kerja, sekali gus menyukarkan bantuan diberikan,” katanya. 

Kesihatan mental kurang baik dialami seseorang akan terus ‘berakar’ secara semula jadi dalam diri pekerja, tambahan apabila mereka tidak dilindungi sebaiknya menerusi Akta Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan 1994 - Gambar Hiasan
Kesihatan mental kurang baik dialami seseorang akan terus ‘berakar’ secara semula jadi dalam diri pekerja, tambahan apabila mereka tidak dilindungi sebaiknya menerusi Akta Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan 1994 - Gambar Hiasan

Mengulas lanjut, Syed Hussain menggesa SHO dan Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan, memperkasa peranannya dalam mengenal pasti dengan lebih teliti masalah di tempat kerja yang berpunca daripada kesihatan mental. 

Kedua-dua agensi terbabit, katanya, perlu mengambil tindakan sewajarnya demi meningkatkan tahap kesihatan mental pekerja, di samping membantu majikan dalam mengubah suai struktur kerja dan persekitaran bagi mengurangkan tekanan dialami.

Pihak terbabit juga jelasnya, perlu mengenalpasti cara untuk mengekalkan pekerja di organisasi, berbanding membenarkan mereka berhenti begitu sahaja hanya disebabkan masalah kesihatan mental dialami.

"Majikan harus menggalakkan amalan kesihatan mental yang baik dengan menyediakan alat untuk pengiktirafan dan pengenalan awal, di samping mewujudkan hubungan dengan pusat kesihatan mental bagi mangsa mendapatkan rujukan, rawatan serta pemulihan,” katanya. 

Selain itu, beliau berkata, majikan perlu tahu bahawa melindungi nyawa pekerja  adalah kewajipan mereka seperti termaktub di bawah Seksyen 15 dan 17 (Akta Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan 1994).

“Isu kesihatan mental terdiri daripada kebimbangan kita semua alami, sebahagiannya dalam kehidupan seharian yang berterusan bagi jangka panjang, sehingga boleh mendorong individu untuk membunuh diri. 

“Dalam persekitaran tempat kerja (kurang baik), status kesihatan mental menjejaskan prestasi pekerja, boleh meningkatkan kadar penyakit, menyebabkan ketidakhadiran, kemalangan dan peningkatan pusing ganti kakitangan (tukar jadual atau shif pekerja),” katanya. - Getaran, 19 September 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Mansuh Hukuman Individu Cuba Bunuh Diri, ‘Mereka Bukan Penjenayah, Perlu Dirawat’

2

Semasa 4 hari yang lalu

KKM Sediakan Draf MJM Baharu Berhubung Pemansuhan Seksyen 309 Kanun Keseksaan

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Elak Kes Bunuh Diri, Masyarakat Perlu Jaga Tepi Kain

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Kes Bunuh Diri Meningkat 81 Peratus, Pelbagai Faktor Jadi Penyumbang

Sorotan

1

Bukit Lagong ‘Ditarah’: NGO Tuntut Kerajaan Selangor Bersuara Atau Diheret Ke Mahkamah

2

PAS Mungkin ‘Cerai’ PN Untuk Bersama UMNO

3

5 Artis Popular China Yang Diharamkan Dalam Industri Hiburan Negara Itu

Disyorkan untuk anda

Semasa 21 jam yang lalu

Kontraktor Bumiputera Kemuka 7 Syor Dalam Bajet 2023

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Agensi Bertanggungjawab Siasat Punca Pelancong Pulau Perhentian Jatuh Sakit - MOTAC

Semasa 1 hari yang lalu

Rakyat Kecewa PRU-15 Ketika Banjir: Tanda Pagar #UndiBanjir, #UndiRabu Sohor Di Twitter

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

PASKAL Sentiasa Dilengkapi Peralatan Terkini Bagi Jalankan Tugas Lebih Berkesan