Berita Terkini

1 jam yang lalu: Zubaidah dilantik KP baharu Istana Budaya 2 jam yang lalu: Insiden rusuhan di Kanjuruhan: Malaysia sedia hulur bantuan 2 jam yang lalu: Bajet 2023: APMM mahu bilangan aset, anggota ditambah 2 jam yang lalu: Turkish Airlines tambah penerbangan ke Kuala Lumpur 2 jam yang lalu: Bajet 2023: Peruntukan besar pembangunan perlu terus diberi kepada Sabah, Sarawak

IKUTI KAMI


Jangan Naikkan OPR Sehingga Hujung Tahun, Galakkan Rakyat Sertai Koperasi

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 16 Sep 2022 7:02AM

Kerajaan harus melihat secara menyeluruh kenaikan OPR dan kesannya terhadap pengguna, bukan sekadar aspek ekonomi semata-mata - Gambar oleh Alif Omar

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Langkah Bank Negara Malaysia (BNM) menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) sehingga menyebabkan peminjam perlu membayar kadar faedah lebih tinggi dilihat kurang berkesan sekiranya harga barang masih lagi meningkat.

Pakar ekonomi daripada Putra Business School (PBS), Profesor Madya Dr Abu Sofian Yaacob berkata, setiap kali OPR dinaikkan, pinjaman serta pembiayaan yang berasaskan kadar apungan turut meningkat sehingga menyebabkan jumlah pembayaran bulanan ikut bertambah.

Menurutnya, terdapat keperluan untuk kerajaan meneliti semula secara terperinci penggunaan kaedah tersebut malah beliau mengharapkan agar tiada lagi kenaikan OPR sehingga hujung tahun ini.

Dr Abu Sofian Yaacob
Dr Abu Sofian Yaacob

“Ini antara kaedah yang telah digunakan banyak dunia seperti Amerika Syarikat (AS) yang telah melaksanakan tiga kenaikan OPR setakat ini, namun bagi saya, ia tidak begitu efektif dilakukan khususnya di Malaysia.

“Walau kita naikkan OPR, barang tetap naik harga. Dari sudut lain, nilai mata wang negara (RM) semakin menurun berbanding dolar AS dan kita mengimport pelbagai jenis barangan, terutamanya makanan.

“Bila import guna dolar, nilainya tak turun menyebabkan harganya akan dijual mahal namun bila eksport, ia akan jadi murah. Kemungkinan ramai orang akan beli dengan harga yang murah disebabkan kemerosotan mata wang Malaysia,” katanya ketika dihubungi Getaran, semalam.

Jelas Abu Sofian, kerajaan dicadangkan agar menggalakkan rakyat menyertai koperasi dan melakukan pembelian barang menerusi platform tersebut.

Sekiranya direalisasikan katanya, ia merupakan antara kaedah yang tidak memberi bebanan kepada rakyat.

“Tujuan koperasi ialah membolehkan pembelian secara pukal pada harga lebih murah, dan kemudian dijual semula kepada ahlinya.

“Itu tujuan koperasi ditubuhkan atau kerajaan boleh juga menimbangkan pemberian subsidi kepada rakyat, tetapi langkah tersebut perlu diteliti kerana melibatkan belanja yang besar,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Presiden Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), Mohd Yusof Abdul Rahman berkata, peningkatan nilai OPR tidak sewajarnya dijadikan alasan untuk peniaga menaikkan harga barang.

“Kemungkinan (kenaikan harga) berlaku pada modal seperti sewa beli kenderaan berniaga atau kedai, cuma kesannya tak terlalu mendadak kepada pengguna berbanding kenaikan harga bahan mentah itu sendiri sehingga berlakunya lonjakan harga pelbagai jenis barangan keperluan,” katanya.

Mohd Yusof Abdul Rahman
Mohd Yusof Abdul Rahman

Gesa beliau, kerajaan harus melihat secara menyeluruh kenaikan OPR dan kesannya terhadap pengguna, bukan sekadar aspek ekonomi semata-mata.

Jelas Mohd Yusof, majoriti rakyat di seluruh negara masih membuat pinjaman dari bank, yang akan memberi kesan mendalam sekiranya kadar OPR masih meningkat.

“Kena lihat sentimen kepada pengguna dan kerajaan perlu menasihat pengguna dalam keadaan sekarang ini, kena tengok pada kemampuan apabila membuat sesuatu pembiayaan atau pinjaman.

“Rakyat kena kaji dari segi kemampuan untuk membayar balik pembiayaan atau pinjaman itu supaya mereka tidak berdepan kesulitan disebabkan kenaikan OPR sehingga tak mampu menjelaskan hutang dibuat,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Pengerusi Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Abdul Halim Husin pula berkata, pihaknya telah menerima sejumlah besar aduan berkenaan masalah yang dihadapi oleh pelbagai persatuan, usahawan dan rakyat ekoran kenaikan OPR.

Abdul Halim Husin
Abdul Halim Husin

“Justifikasi Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dan Bank Negara (BNM) adalah dangkal dan seolah-olah bersifat ikut-ikutan. Kami mempersoalkan fungsi wakil luar lantikan Menteri Kewangan dalam Jawatankuasa Dasar Monetari Bank Negara kerana wakil sepatutnya menjaga kepentingan rakyat seolah-olah tidak mempedulikan keadaan mereka yang sedang berdepan kenaikan kos sara hidup.

“Pada masa sama, kenaikan kos operasi Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) turut meningkat. Nampaknya BNM tidak memahami kesan kenaikan OPR pada rakyat biasa dan PMKS.

“Kerajaan perlu melakukan tindakan intervensi lebih bermakna dan tidak hanya melepaskan BNM mengambil langkah berdasarkan buku teks ekonomi neo liberal, tidak berpijak pada bumi nyata kerana pada ketika ini Malaysia antara negara dengan tahap hutang isi rumah tertinggi dalam kalangan negara ASEAN,” katanya. – Getaran, 16 September 2022

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 2 minggu yang lalu

Keputusan Mengenai Moratorium Untuk PKS Bergantung Kepada Bank

2

Ekonomi 3 minggu yang lalu

Kenaikan OPR: Sudahlah Tersepit, Makin Dihimpit…

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Bank Negara Naikkan OPR Sebanyak 25 Mata Asas Kepada 2.50 Peratus

4

Semasa 4 minggu yang lalu

195 Mangsa Sindiket Penipuan Kerja Masih Berada Di Luar Negara - Saifuddin

Sorotan

1

Bukit Lagong ‘Ditarah’: NGO Tuntut Kerajaan Selangor Bersuara Atau Diheret Ke Mahkamah

2

PAS Mungkin ‘Cerai’ PN Untuk Bersama UMNO

3

5 Artis Popular China Yang Diharamkan Dalam Industri Hiburan Negara Itu

Disyorkan untuk anda

Politik 23 jam yang lalu

UMNO Mahu PRU-15 Disegerakan Kerana Sokongan Melayu Merudum - Rafizi

oleh Ian McIntyre

Semasa 1 hari yang lalu

9 Ditahan Dipercayai Seleweng Diesel Bersubsidi

Semasa 1 hari yang lalu

Jangan Cipta Spekulasi Kes 2 Beradik Maut Terkena Renjatan Elektrik

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

FELCRA Timbang Hapus Hutang Lapuk 30 Tahun, Babit Nilai RM230 Juta 

oleh Sophia Ahmad