Berita Terkini

2 jam yang lalu: Malaysia harap UAE bawa isu Palestin dan Myanmar ke Majlis Keselamatan PBB 2 jam yang lalu: Majoriti penduduk dewasa Singapura lihat perlumbaan F1 bawa impak positif ke atas republik itu- YouGov 2 jam yang lalu: Ambank bayar RM2.83 bilion kepada kerajaan Malaysia berhubung skandal 1MDB 2 jam yang lalu: Tunku Panglima Johor Juara PRO-AM GT3 Asia 2 jam yang lalu: Tiada rasuah libatkan peruntukan KBS kepada persatuan sukan - Ahmad Faizal

IKUTI KAMI


Sudah Tiba Masa Kerajaan Laksana ‘Percubaan’ Longgar Pemakaian Pelitup Muka…

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 03 Sep 2022 9:04PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Selepas lebih dua tahun pemakaian pelitup muka ditetapkan sebagai prosedur operasi standard (SOP) bagi mengurangkan risiko dijangkiti COVID-19, timbul persoalan dalam kalangan masyarakat sampai bila ia perlu terus dipratikkan.

Adakah sudah tiba masa pelitup muka tidak lagi diwajibkan di mana-mana kawasan atau ruang, terutama dalam situasi kes virus itu yang dilapor semakin berkurangan?

Ia ditambah keputusan kerajaan mengisytiharkan negara memasuki Fasa Peralihan ke Endemik bermula 1 April lalu.

Justeru, pakar kesihatan awam ketika dihubungi Getaran berpendapat, kerajaan boleh melaksanakan tempoh ‘percubaan’ sebelum memansuhkan sepenuhnya SOP berkenaan.

Menurut Profesor Madya Dr Malina Osman, pemakaian pelitup muka sememangnya langkah terbaik untuk memastikan seseorang tidak dijangkiti COVID-19.

Profesor Madya Dr Malina Osman
Profesor Madya Dr Malina Osman

Namun, katanya, selepas pelbagai kelonggaran diberikan, termasuk pembukaan sempadan dan interaksi sosial, indikator pengurusan pandemik COVID-19 negara kekal terkawal.

“Tidak ada tanda-tanda berlakunya kluster membimbangkan atau kemungkinan lonjakan kes yang mungkin menjejaskan sistem perkhidmatan kesihatan.

“Jadi saya rasa sudah boleh buat ‘percubaan’ untuk melonggarkan syarat pemakaian pelitup muka.

“Tapi perlu ada pengecualian untuk tempat tertentu, seperti di fasiliti kesihatan dan kawasan sesak bagi mengurangkan risiko berlakunya penularan. Begitu juga, harus diperketatkan untuk golongan tertentu, seperti warga emas dan kanak-kanak,” katanya.

Dr Malina berkata, liputan vaksin COVID-19 membabitkan dos primer yang sudah mencapai kadar disasarkan juga sesuai untuk melonggarkan SOP.

Katanya, apabila kelonggaran SOP diberikan, walaupun mungkin terdapat individu tetap dijangkiti, namun majoritinya akan kekal dalam skop jangkitan ringan.

Pakar Kesihatan Awam, Datuk Dr Zainal Ariffin Omar memberikan pandangan senada bahawa negara sudah boleh melaksanakan tempoh ‘percubaan’ bagi pemansuhan pemakaian pelitup muka.

Jelasnya, walaupun terdapat pergerakan bebas ‘keluar masuk’ pengembara antarabangsa, termasuk jemaah umrah dan haji yang mengerjakan ibadah itu baru-baru ini, kes kluster COVID-19 membabitkan kumpulan terbabit tidak dilaporkan.

“Begitu juga mereka yang ke luar negara untuk tujuan lawatan sosial dan sebagainya. Sepanjang tempoh lima bulan ini, meskipun SOP kuarantin tidak ditetapkan seperti sebelumnya, kita dapati tiada berlaku sebarang kes baharu yang tinggi atau kluster dari luar negara,” ujarnya.

Bagaimanapun, Dr Zainal Ariffin mengakui sememangnya ada golongan yang akan berdepan risiko lebih tinggi jika Kementerian Kesihatan (KKM) membenarkan pemansuhan pemakaian pelitup muka.

Dr Zainal Ariffin
Dr Zainal Ariffin

“Jadi, sekiranya KKM membenarkan orang ramai tidak memakai pelitup muka, keputusan ini perlu mengecualikan mereka yang berisiko dan tidak boleh divaksin atau cenderung mendapat komplikasi serius,” tambahnya.

Sementara itu, pakar kesihatan awam dari Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr Halimatus Sakdiah Minhat berkata, mungkin Malaysia masih memerlukan tempoh tertentu bagi ‘membebaskan’ rakyat daripada pemakaian pelitup muka.

“Pemakaian pelitup muka, khususnya di ruangan tertutup masih menjadi kaedah perlindungan terbaik untuk membendung penularan COVID-19 yang menunjukkan jumlah kes signifikan walaupun sudah mendatar.

“Tidak dinafikan juga status kes yang mendatar dan semakin stabil di Malaysia, disebabkan kebanyakan dari kita masih memakai pelitup muka, walaupun terdapat kebarangkalian ada kes tidak dilaporkan,” katanya.

Profesor Madya Dr Halimatus Sakdiah Minhat
Profesor Madya Dr Halimatus Sakdiah Minhat

Dr Halimatus Sakdiah berkata, sekiranya KKM memutuskan menarik semula SOP pemakainan pelitup muka sejajar peralihan fasa negara, ia harus dibuat selepas penelitian teliti.

“Saya fikir sekarang ini pemakaian pelitup muka sudah menjadi kebiasaan baru rakyat Malaysia, bukan paksaan.

“Kalau sudah sampai masanya tidak perlu pakai (pelitup muka), rakyat boleh pakai kalau mahu rasa lebih selamat,” katanya. - Getaran, 3 September 2022

Berita Berkaitan

1

TARA 2 hari yang lalu

Adakah Kanak-Kanak Lebih Terdedah Kepada Jangkitan Selepas Pandemik COVID-19?

2

Semasa 2 hari yang lalu

COVID-19: Kes Baharu Catat Penurunan Bawah 2,000 Semalam, Kematian 3

3

Selebriti 1 minggu yang lalu

"Saya Memang Tomboy, Dulu Rambut Pacak" - Cik Manggis De Fam Kini Lincah Surf Skating

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Kerajaan Tidak Lagi Saman Individu Tidak Pakai Pelitup Muka

Sorotan

1

Kenapa Rizman Ruzaini Berarak Di Perkarangan Bukit Bintang, Apa Kaitannya Dengan Beg Tote?

2

Piala Dunia 2022: Fasa Terakhir Jualan Tiket Bermula 27 September

3

Jenayah Seksual Kanak-Kanak Tidak Libatkan Sentuhan Fizikal Dijangka Meningkat - Bukit Aman

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Belum Dapat Ilham Untuk Bubar Parlimen - Ismail Sabri

Semasa 1 jam yang lalu

Bayi Ditinggal Dalam Beg Di Kedai Makan

oleh Sofian Baharom

Sukan 5 jam yang lalu

Piala Dunia 2022: Fasa Terakhir Jualan Tiket Bermula 27 September

Semasa 1 hari yang lalu

Kuasa Veto Majlis Keselamatan Kekal Sebagai Teka Teki, Pamansuh Jalan Terbaik