Berita Terkini

4 minit yang lalu: Malaysia akan hantar 75 anggota pasukan SMART bantu misi SAR susulan gempa bumi di Turkiye - Armizan 5 minit yang lalu: Kertas Putih Kesihatan dalam fasa akhir disiapkan - KKM Putrajaya 5 minit yang lalu: Wartawan perlu bicang isu serantau termasuk krisis Rohingya - Fahmi 7 minit yang lalu: Isu Indra ganggu fokus Zii Jia 7 minit yang lalu: Pembukaan tanah projek ECRL di Selangor tidak babit penyahwartaan hutan simpan

IKUTI KAMI


Pengurusan Organisasi Perlu Diberikan DET, Sokong Pencari Kerja OKU - Ras Adiba

Semasa Dikemaskini 5 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Sep 2022 8:37AM

Ras Adiba Radzi - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pihak pengurusan di setiap organisasi perlu diberikan Latihan Kesaksamaan Ketidakupayaan (DET) supaya dapat meningkatkan kefahaman terhadap pencari kerja dalam kalangan Orang Kurang Upaya (OKU).

Senator Datuk Ras Adiba Radzi berkata selain dapat memahami keupayaan tujuh kategori golongan OKU, latihan itu juga boleh membantu memupuk budaya kesamarataan dalam negara.

"Kadang-kadang borang (permohonan pekerjaan) ditanya adakah anda OKU, kadang-kala kalau kita tanda kita OKU terus mereka tidak ambil kita. Ia tidak boleh begitu sebab kami OKU pun ada pengalaman dalam bidang masing-masing," katanya ketika menjadi tetamu program Darah Muda terbitan Bernama TV bertajuk 'Kebolehpasaran OKU: Menyantuni Cabaran', malam ini.

Menurut Jabatan Kebajikan (JKM), tujuh kategori OKU adalah kurang upaya penglihatan, pendengaran, pertuturan, fizikal, pembelajaran, mental dan pelbagai.

DET merupakan satu kaedah komprehensif untuk memahami isu berkaitan ketidakupayaan berasaskan kepada perspektif Model Sosial. Latihan ini telah diguna pakai di peringkat antarabangsa dan memberi kesan positif terutama bagi mewujudkan persekitaran dan masyarakat bersifat inklusif. 

Selain itu, Ras Adiba yang juga Presiden OKU Sentral berkata stigma terhadap pencari kerja melibatkan OKU perlu diubah, malah golongan itu harus diberi peluang sama dengan mereka yang normal.

Beliau berkata majikan juga perlu mempunyai minda yang terbuka dan mengubah persepsi, bahawa kekurangan fizikal bukanlah satu penanda aras untuk mengukur kebolehan pencari kerja daripada golongan itu. 

"Sebagai masyarakat, kita perlu tahu dan sedar bahawa OKU itu adalah sebahagian dari kita semua dan kita mesti berikan peluang sama seperti orang yang bukan OKU," katanya.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Peneraju Dr Mohd Muzzammil Ismail berkata pihaknya melalui pelbagai inisiatif seperti Peneraju Juang telah mengorak langkah berusaha mengubah pemikiran majikan dan OKU dalam memastikan kebolehpasaran golongan berkenaan. 

“Antara inisiatif yang dijalankan ialah Peneraju Juang Skill Kerjaya untuk melatih golongan OKU supaya mereka 'fit' dalam industri sebab kebanyakan yang saya jumpa mereka ini bukan tidak layak tetapi lebih memerlukan sokongan seperti ini,” katanya.

Beliau berkata Yayasan Peneraju, yang turut bekerjasama dengan pelbagai badan korporat dalam negara, komited dalam memastikan golongan itu bukan sekadar mendapat latihan malah turut menjamin pekerjaan untuk mereka. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 11 minit yang lalu

Pembantu Tukang Masak Disyaki Sebabkan Kematian Majikan Ditahan

2

Semasa 22 jam yang lalu

Perdana Menteri Kembali Bertugas Selepas Pemeriksaan Kesihatan Di IJN

3

Semasa 1 hari yang lalu

Ruang Tamu Rumah Terbakar, OKU Warga Emas Cedera

4

Pendidikan 2 hari yang lalu

Perluaskan Pengajian Percuma Kepada Semua Golongan Memerlukan

Sorotan

1

Tubuh Parti Baharu Jika Benar Khairy Ada 'Magnet' - Puad

2

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?

3

Selepas 2 Tahun Suram, Thaipusam Tahun Ini Disambut Meriah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Lelaki Terjun Sungai Elak Ditahan Lemas, Rakan Masih Hilang

oleh Fitri Nizam

Semasa 21 jam yang lalu

Judi Dalam Talian: SKMM Sekat 6,381 Laman Sesawang

oleh Fitri Nizam

Semasa 20 jam yang lalu

JPS Keluar Amaran Banjir Di Rompin, Pahang

Semasa 6 jam yang lalu

Pengurangan Peruntukan Ahli Parlimen Jejas Kualiti Khidmat, Bantuan Penduduk Pedalaman

oleh Susan Albert