Berita Terkini

8 jam yang lalu: Laksanakan inisiatif untuk penjawat awam ikut masa, tanpa birokrasi - CUEPACS 8 jam yang lalu: PDRM nafi Jho Low dikeluarkan daripada senarai notis merah Interpol - Bukit Aman 8 jam yang lalu: AS boleh bekerja dengan sesiapa sahaja yang menang dalam PRU-15 Malaysia - Duta Besar 9 jam yang lalu: Bajet 2023: Digital Nasional Berhad akan perluas rangkaian 5G di seluruh negara 10 jam yang lalu: Bajet 2023: RM332 juta disediakan untuk wujudkan program latihan dan fasiliti sukan yang terbaik

IKUTI KAMI


216 Pegawai Lantikan Kontrak Ditawar Peluang Pekerjaan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Aug 2022 6:06PM

Seramai 1,232 pegawai telah ditawarkan Program Pengajian Kepakaran Sarjana Perubatan manakala 54 pegawai lagi ditawarkan Sarjana Pergigian - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Seramai 1,347 pegawai dipilih mengikuti Program Pengajian Kepakaran Sarjana Perubatan, Sarjana Pergigian dan Program Parallel Pathway bagi Sesi Akademik 2022/2023.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, daripada jumlah itu, 216 ditawarkan peluang mengikuti progam tersebut menerusi Program Latihan Kepakaran (PLK) dengan Biasiswa Kementerian Kesihatan (KKM). 

“Tawaran ini adalah yang pertama kali diberikan kepada pegawai lantikan kontrak sejak skim lantikan kontrak diwujudkan pada tahun 2016.

“Tawaran program pengajian kepakaran dengan tajaan menerusi PLK ini juga adalah selaras dengan keputusan Jemaah Menteri, untuk mewujudkan laluan kerjaya yang setara antara pegawai lantikan tetap dan pegawai lantikan kontrak,” katanya hari ini.

Menurut Khairy, seramai 1,232 pegawai telah ditawarkan Program Pengajian Kepakaran Sarjana Perubatan manakala 54 pegawai lagi ditawarkan Sarjana Pergigian.

“Seramai 61 pegawai lagi ditawarkan Program Parallel Pathway,” ujarnya.

Susulan pengumuman, pegawai boleh menyemak menerusi laman sesawang sistem eHLP di alamat http://ehlp.moh.gov.my berhubung status permohonan tawaran Cuti Belajar Bergaji Penuh (CBBP).

Ia mencakupi Hadiah Latihan Persekutuan (HLP) dan PLK dengan Biasiswa Kementerian Kesihatan bagi pegawai yang berjaya mengikuti Program Pengajian Kepakaran.

Permohonan untuk mengikuti program tersebut bagi Sesi Akademik 2023/2024 akan dibuka pada Oktober 2022. - Getaran, 30 Ogos 2022.

Sorotan

1

Harga Telur Tidak Naik Atau Apung, Kerajaan Jamin Jaga Keperluan Rakyat

2

Sarapan Terakhir Bersama UKK, Tuan Ibrahim Beri Bayangan Parlimen Hampir Dibubar?

3

‘Saya Tak Mengandung, Cuma Terlebih Makan’- Sharifah Sakinah 

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Annuar Perjelas Kekeliruan Peratusan Capaian 5G

Semasa 1 hari yang lalu

Agong Lawat Pusat Ramalan Dan Amaran Banjir Negara

Semasa 1 hari yang lalu

PM Selesai Menghadap Agong

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 10 jam yang lalu

Bajet 2023: Kadar Cukai Pendapatan Individu Dikurangkan

oleh Aiman Sadiq