Berita Terkini

11 minit yang lalu: Pecat, gantung keahlian keputusan kolektif UMNO - Ahmad Zahid 11 minit yang lalu: Rusuhan: Skuad B-16 beraksi di stadium kosong di Bogor 11 minit yang lalu: Bajet 2023: Belia mahu teknologi 5G, ekonomi gig, gaji minimum ditambah baik 13 minit yang lalu: Pelajar madrasah dari Banting, Selangor dikhuatiri lemas ketika mandi bersama 7 rakan di Langkawi 14 minit yang lalu: Bajet 2023: Masyarakat Orang Ali mahu kemudahan infrastruktur ditambah baik

IKUTI KAMI


Malaysia, Thailand Tingkat Kerjasama Pertahanan - Hishammuddin

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Aug 2022 7:12PM

Hishammuddin Hussein dan Prayuth Chan o-cha di Pertahanan & Keselamatan 2022 di Pusat Pameran dan Konvensyen IMPACT, Bangkok - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

BANGKOK - Malaysia dan Thailand bersetuju untuk mewujudkan Memorandum Persefahaman (MoU) yang akan menjadi platform strategik mengukuhkan lagi kerjasama pertahanan antara kedua-dua negara.

Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata MoU yang dijangka dimuktamadkan menjelang akhir tahun ini, antara lain akan mengukuhkan kerjasama ketenteraan, dan meneroka bidang kerjasama baharu termasuk melibatkan industri pertahanan, sains pertahanan dan teknologi.

“Memandangkan kerjasama ketenteraan yang meluas antara Malaysia dan Thailand, saya mencadangkan pemeteraian MoU membabitkan kerjasama pertahanan.

“Saya dan (Menteri Pertahanan Thailand) Prayuth Chan o-cha telah menugaskan pegawai kanan kami untuk memuktamadkan MoU ini sebelum akhir tahun ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Hishammuddin kini dalam rangka lawatan kerja dua hari ke Bangkok atas jemputan Prayuth bagi menghadiri Pertahanan & Keselamatan 2022 di Pusat Pameran dan Konvensyen IMPACT.

Beliau sebelum itu membuat kunjungan hormat dan mengadakan pertemuan dua hala dengan Prayuth di luar acara berkenaan. Prayuth sebelum ini juga merupakan perdana menteri Thailand dan sedang menunggu mahkamah menentukan sama ada beliau telah melepasi had tempoh jawatan perdana menteri seperti yang dibenarkan perlembagaan negara itu atau boleh meneruskan dengan jawatan itu.    

Kedua-dua pemimpin menekankan hubungan pertahanan dua hala yang semakin kukuh, terutama menerusi tiga latihan yang dijalankan antara Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Angkatan Tentera Diraja Thailand (RTARF) tahun ini – iaitu THAMAL Udara, THAMAL Darat dan THAMAL Laut.

Hishammuddin juga memaklumkan bahawa Malaysia dan Thailand turut menyertai COBRA GOLD, iaitu latihan pelbagai hala yang dianjurkan secara bersama oleh Thailand dan Amerika Syarikat, tahun ini.

Sementara itu, Hishammuddin juga mengambil kesempatan untuk menyampaikan kepada Prayuth bahawa Menteri Pertahanan Indonesia dan Singapura telah menyokong cadangan Malaysia untuk meningkatkan Rondaan Maritim Selat Melaka (MSP) dengan memperkenalkan Mesyuarat Menteri-menteri Quadrilateral membabitkan negara-negara yang terlibat.

“Prayuth mengalu-alukan cadangan itu dan berharap untuk menganjurkan Mesyuarat Menteri-menteri Quadrilateral di Thailand pada akhir tahun ini,” katanya.

Beliau dan Prayuth juga membincangkan spektrum yang lebih luas mengenai isu serantau dan antarabangsa termasuk landskap keselamatan global termasuk konflik Rusia-Ukraine, Myanmar, dan perkembangan Rentas Selat.

Terdahulu, Hishamuddin turut melawat Pavilion Malaysia di ekspo Pertahanan & Keselamatan 2022.

MINDEF, bersama Asian Defence Journal (ADJ) dan DSA Exhibition & Conferences Sdn. Bhd, mengambil bahagian dalam Pertahanan & Keselamatan 2022 menerusi Pavilion Malaysia untuk mempromosikan pameran DSA dan NATSEC ASIA yang akan dianjurkan dari 6 hingga 9 Mei 2024.

Sementara itu, Hishammuddin turut menyaksikan Majlis Penyerahan Kontrak Penyertaan di mana lima syarikat memeterai komitmen mereka untuk mengambil bahagian – iaitu Kallman Worldwide, mewakili Pavilion Amerika Syarikat; Perkhidmatan Pexpo, mewakili Pavilion Jerman; Advance Defence System Sdn Bhd; MILDEF International Technologies Sdn Bhd; dan Ada Vinci Global Sdn Bhd.

Menteri itu turut dijadual mengadakan kunjungan hormat ke atas pemangku Perdana Menteri Prawit Wongsuwan di bangunan kerajaan bagi memperkukuh dan mengeratkan hubungan antara Malaysia dan Thailand sebelum mengakhiri lawatan kerjanya.

Turut hadir Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan Malaysia (MINDEF) Datuk Seri Muez Abd Aziz, Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Affendi Buang, Panglima Tentera Laut Diraja Malaysia Laksamana Tan Sri Mohd Reza Mohd Sany, Timbalan Panglima Tentera Udara Diraja Malaysia Lt Jen Datuk Indera Muhamad Norazlan Aris, dan Duta Malaysia ke Thailand Datuk Jojie Samuel. - Bernama

Sorotan

1

Bukit Lagong ‘Ditarah’: NGO Tuntut Kerajaan Selangor Bersuara Atau Diheret Ke Mahkamah

2

PAS Mungkin ‘Cerai’ PN Untuk Bersama UMNO

3

5 Artis Popular China Yang Diharamkan Dalam Industri Hiburan Negara Itu

Disyorkan untuk anda

Politik 20 jam yang lalu

PRU-15: UMNO Kembali Runding Dengan PAS Jika Parti Itu Penuhi 3 Syarat

Semasa 1 hari yang lalu

FELCRA Timbang Hapus Hutang Lapuk 30 Tahun, Babit Nilai RM230 Juta 

oleh Sophia Ahmad

Semasa 1 hari yang lalu

Kumpulan B40 Meningkat, Bajet 2023 Perlukan Pembaharuan Bukan Gula-Gula PRU

oleh Ian McIntyre

Semasa 1 hari yang lalu

2 Beradik Maut Terkena Renjatan Elektrik