Berita Terkini

4 jam yang lalu: MT UMNO mahu Parlimen dibubarkan dalam masa terdekat, PRU-15 tahun ini - Ahmad Maslan 4 jam yang lalu: MT UMNO terima peletakan jawatan Zulhasnan Rafique sebagai Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO - Ahmad Maslan 4 jam yang lalu: JDT II rangkul kejuaraan Liga Premier 2022, tewaskan Selangor FC 2 1-0 5 jam yang lalu: Mahkamah Thai putuskan khidmat Prayuth sebagai PM tidak melebihi tempoh lapan tahun 5 jam yang lalu: Tiada unsur cubaan culik berlaku di Telok Panglima Garang - Polis

IKUTI KAMI


Mekanisme Harga Bulanan Minyak Masak: Wujud Situasi ‘Menang-Menang’, Rakyat Lega

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 09 Aug 2022 7:00AM

Menerusi mekanisme itu, minyak masak sawit dalam botol lima kg akan dijual pada harga RM34.70 bagi Ogos. - Gambar oleh Alif Omar

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Keputusan kerajaan melaksanakan mekanisme penetapan harga minyak masak sawit botol lima kilogram (kg) di pasaran secara bulanan bermula Ogos ini, mampu mewujudkan ‘situasi menang-menang’ kepada pengguna dan peniaga apabila masing-masing memperoleh keuntungan serta mengurangkan bebanan.

Tinjauan Getaran di beberapa pasar raya di sekitar ibu negara mendapati mekanisme dilaksanakan menerusi kaedah purata harga minyak sawit mentah (CPO) bulan sebelumnya itu juga, disifatkan langkah baik dalam membantu meningkatkan ekonomi rakyat dan membolehkan mereka menarik nafas lega susulan kesan COVID-19 yang dialami sejak lebih dua tahun lalu.

Menurut pekerja swasta, Zulaikha Ishak, 30, alternatif dijalankan kerajaan berhubung penetapan barangan asas pengguna itu, sememangnya dialu-alukan kerana mampu meringankan kesukaran rakyat yang bergelut dengan ketidakstabilan ekonomi sejak sekian lama.

Zulaikha Ishak
Zulaikha Ishak

“Keadaan ekonomi kita yang masih belum pulih memberi impak negatif kepada rakyat, terutama bagi golongan B40.

“Diharap langkah ini diteruskan, termasuk membabitkan subsidi minyak masak sawit bagi botol selain lima kg, seperti satu kg dan tiga kg,” katanya ketika ditemui.

Pengguna, Rashdan Rawi, 51, berkata, keputusan kerajaan berkenaan sememangnya penting bagi menangani inflasi dalam negara dan mengelakkan situasi keadaan harga barang semakin tinggi disebabkan bertambahnya kuasa membeli itu berlaku terlalu lama, demi kebaikan bersama.

Rashdan Rawi
Rashdan Rawi

“Maka langkah kerajaan untuk mengurangkan beban rakyat dengan memutuskan mekanisme penetapan harga siling minyak masak botol tidak bersubsidi menerusi kaedah CPO ini, diharap membantu mencapai sasaran.

“Keputusan ini diharap dapat diteruskan sehingga hujung tahun ini kerana ia pasti membantu,” ujarnya.

Bagi seorang kakitangan swasta, Mohd Mazri Rustam, 38, kaedah diperkenalkan kerajaan itu wajar bagi mengurangkan kesukaran rakyat akibat masalah ekonomi global yang sememangnya sudah diduga.

Mohd Mazri Rustam
Mohd Mazri Rustam

Jelasnya, sebagai contoh di Malaysia, keadaan ekonomi tidak menentu yang berlaku kini banyak memberi impak kepada rakyat apabila harga pelbagai barang dan keperluan harian meningkat, termasuk bekalan makanan asas, ayam, telur serta petrol.

“Jika (kerajaan) tidak mengambil keputusan demikian untuk menentukan harga siling minyak masak sawit ini, rakyat yang akan lebih sengsara,” katanya.

Mohd Mazri berkata, keputusan kerajaan itu bukan hanya mampu mengurangkan beban rakyat, malah secara tidak langsung memberi faedah kepada pihak peruncit dan peniaga.

“Jadi memang membantu kerana kerajaan tidak menetapkan dalam jangka pendek sahaja, sebaliknya dibuat secara bulanan supaya langkah ini tidak membebankan mana-mana pihak, termasuk pengguna, peruncit dan peniaga,” tambahnya.

Kata-kata itu diakui seorang peniaga, Abdul Razak Latip, 52, yang menyifatkan penetapan harga terbabit memberi pelbagai faedah kepada penggiat perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Abdul Razak Latip
Abdul Razak Latip

Katanya, sebagai seorang peniaga kecil, agak sukar untuk dia mendapatkan bekalan minyak masak peket pada harga murah kerana jumlahnya dihadkan kepada setiap pembeli.

Justeru, beliau menyifatkan keputusan kerajaan meletakkan ‘harga berbaloi’ untuk minyak masak sawit botol itu sekurang-kurangnya dapat memberi peluang kepada peniaga kecil mendapatkan bekalan dan pada masa sama, menjana lebih pendapatan.

“Ini adalah keputusan tepat untuk mengurangkan tekanan semasa kepada komuniti perniagaan kecil bagi membolehkan menggiatnya menjana pendapatan tambahan,” jelasnya.

Dalam pada itu, seorang pesara, Rahman Ismail, 60 berkata, keputusan kerajaan berkenaan adalah langkah postif dalam menangani ‘krisis perbelanjaan’ dihadapi rakyat apabila harga kebanyakan barangan semakin meningkat mendadak.

Rahman Ismail
Rahman Ismail

Susulan situasi sukar itu, katanya, langkah kerajaan terbabit dapat meredakan kebimbangan dan tekanan rakyat dalam menyediakan keperluan barangan asas, malah memberi faedah untuk membolehkan mereka berjimat.

Rahman berkata, sekiranya penetapan harga seperti ini tidak dilaksanakan bagi tempoh agak lama, ia akan memberi kesan negatif kepada pihak yang terbabit secara langsung dalam ekosistem pengeluaran, penjualan dan pembelian minyak masak sawit itu.

“Keadaan ini akhirnya akan merugikan peniaga dan peruncit, selain mendatangkan masalah kepada pengguna,” katanya.

Awal bulan ini, Annuar mengumumkan kerajaan membuat keputusan melaksanakan mekanisme penetapan harga minyak masak botol lima kg ditentukan secara bulanan mengikut purata CPO bulan sebelumnya.

Beliau memaklumkan, penetapan harga itu akan berkuat kuasa setiap 8 hari bulan bermula Ogos ini, manakala kadar bagi minyak masak botol tiga kg dan satu kg bakal diumum Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

Menerusi mekanisme itu, minyak masak sawit dalam botol lima kg yang sebelum ini dijual pada harga antara RM39 hingga RM42 akan dijual pada harga RM34.70 bagi Ogos.

Annuar berkata, harga akan ditetapkan secara bulanan berasaskan purata CPO diumumkan Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) pada setiap satu hari bulan. - Getaran, 9 Ogos 2022

Berita Berkaitan

1

Video & Galeri 3 minggu yang lalu

Di Sebalik Tabir Pembikinan Wajah TARA Bersama Meerqeen

2

Podio 1 bulan yang lalu

PenganTARA Episod 10: Kenapa Raja Azmi Macam Tidak Percaya 'Jerangkung Dalam Almari' Capai Kutipan RM1 Juta?

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Index Nasi Ayam: Keuntungan Atau Pelanggan? Dilema Penjual Depani Kenaikan Harga

4

Video & Galeri 2 bulan yang lalu

Di Sebalik Tabir Pembikinan Wajah TARA Bersama Anna Jobling

Sorotan

1

UiTM Tamatkan Khidmat Pensyarah Terlibat Gangguan Seksual Serta Merta

2

UMNO Dipersalahkan Hanya Kerana PM Dari Parti Kami - Azalina

3

Bila Tular Isu Bersama Scammer, Saya Terpaksa Hentikan Promosi Konsert – Noraniza Idris Terkilan

Disyorkan untuk anda

Politik 9 jam yang lalu

'Ismail Sabri Wakili 32 Juta Rakyat, Bukan Hanya UMNO' - Guan Eng

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 21 jam yang lalu

Koo Ham Minta Saravanan Sediakan Dewan Besar 5 Oktober Ini

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 9 jam yang lalu

Tuntutan Waris Kesultanan Sulu: Kerajaan Yakin Keputusan Prosiding Mahkamah Menyebelahi Malaysia

oleh Fitri Nizam

Semasa 18 jam yang lalu

MetMalaysia Nafi Keluar Kenyataan Lebih 10 Juta Terkesan Banjir Akhir Tahun

oleh Wartawan Getaran