Berita Terkini

4 jam yang lalu: MT UMNO mahu Parlimen dibubarkan dalam masa terdekat, PRU-15 tahun ini - Ahmad Maslan 4 jam yang lalu: MT UMNO terima peletakan jawatan Zulhasnan Rafique sebagai Pengerusi Lembaga Disiplin UMNO - Ahmad Maslan 4 jam yang lalu: JDT II rangkul kejuaraan Liga Premier 2022, tewaskan Selangor FC 2 1-0 4 jam yang lalu: Mahkamah Thai putuskan khidmat Prayuth sebagai PM tidak melebihi tempoh lapan tahun 4 jam yang lalu: Tiada unsur cubaan culik berlaku di Telok Panglima Garang - Polis

IKUTI KAMI


LCS: Usah Bayar Kos Lanjut Sehingga Penghantaran Kapal Penuhi Kontrak

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 08 Aug 2022 8:02PM

Kapal Tempur Pesisir (LCS) - Gambar dari fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan dicadang tidak membuat bayaran lanjut dalam isu perolehan Kapal Tempur Pesisir (LCS) sehingga penghantaran kapal memenuhi spesifikasi kontrak dibuat dan setimpal dengan jumlah RM6.083 bilion dibayar setakat ini.

Cadangan tersebut dikemukakan Transparency International Malaysia (TI-M), susulan laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengenai kegagalan pemerolehan dan tadbir urus terhadap projek LCS yang ditandatangani pada tahun 2014.

Presidennya, Dr Muhammad Mohan berkata, isu LCS mencetuskan persoalan besar terhadap integriti, ketelusan dan tadbir urus baik dalam projek tersebut apabila tiada kapal yang siap walaupun RM6.083 bilion sudah dibayar kepada Boustead Naval Shipyard (BNS) Sdn Bhd.

Justeru, beliau menegaskan, siasatan terhadap kontraktor dan subkontraktor LCS pada semua peringkat harus dijalankan demi memastikan tiada pemalsuan syarikat (dummy companies) yang mendorong kepada penggelapan kontrak bernilai besar tersebut.

“Prosedur operasi standard (SOP) perlu diwujudkan untuk audit pertengahan yang akan dijalankan bagi semua projek sektor awam membabitkan berbilion ringgit.

“Ini akan membantu mengesan sebarang isu dan menanganinya sebelum ia menjadi risiko yang membawa kepada kelewatan dan kemungkinan melampaui bajet ditetapkan.

“Kerajaan juga perlu memastikan semua projek bernilai besar dan berimpak tinggi membabitkan wang pembayar cukai mesti disemak Parlimen sebelum ia diluluskan, selain memastikan proses tender kompetitif diguna pakai,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Dr Muhammad berkata, pihaknya turut mencadangkan supaya kerajaan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu didapati cuai dalam melaksanakan tugas fidusiari berkaitan projek, khususnya berhubung penugasan pengawasan dan pelaporan.

“Kami juga menyarankan kerajaan memulakan prosiding jenayah terhadap sesiapa yang disyaki melakukan kesalahan di bawah pelbagai undang-undang di Malaysia, terutamanya suapan, rasuah dan salah guna jawatan mengikut Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM),” tegasnya.

Menurut Dr Muhammad, sebarang kegagalan atau kelewatan untuk bertindak akan menunjukkan bahawa kerajaan tidak mempunyai keikhlasan terhadap komitmennya bagi reformasi institusi dan perjuangan membasmi rasuah.

“Malangnya, Malaysia kini semakin dikenali dengan amalan tadbir urus buruk yang mengakibatkan kerugian berbilion ringgit dana awam, daripada 1MDB kepada projek LCS ini.

“Tindakan sudah dan terus akan diambil ke atas isu 1MDB, namun berapa lama kita perlu menunggu untuk melihat pihak bertanggungjawab dihadapkan ke muka pengadilan kerana satu lagi kegagalan?

“Berapa banyak lagi bencana seperti ini perlu timbul sebelum kita belajar bahawa hanya pemimpin berintegriti boleh dipercayai,” soalnya.

Sebelum ini, PAC menyenaraikan sembilan rumusan sebagai punca kepincangan projek pembinaan enam kapal LCS bagi kegunaan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bernilai RM9 bilion.

Melalui laporan PAC itu, kerajaan sudah membayar RM6.083 bilion untuk lima kapal LCS kepada BNS bagi projek runding terus itu, namun tiada kapal diterima setakat ini.

Projek LCS bermula pada 2011 yang mana ketika itu negara ditadbir Datuk Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri Ke-6. - Getaran, 8 Ogos 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Guan Eng: Saksi Diarah Kemuka Salinan Whatsapp 2 Ahli Perniagaan

2

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Terima Suapan, Salah Guna Kuasa Dalam Kalangan Penjawat Awam Di Pulau Pinang Membimbangkan - Azam

3

Semasa 2 hari yang lalu

Tambah Baik Undang-Undang Rasuah, Hukuman Perlu Lebih Berat - Pemerhati

4

Semasa 3 hari yang lalu

Guan Eng Terus Gesa SPRM Siasat Isu Nik Mohamad Abduh, Pastikan ‘Ketelusan’

Sorotan

1

UiTM Tamatkan Khidmat Pensyarah Terlibat Gangguan Seksual Serta Merta

2

UMNO Dipersalahkan Hanya Kerana PM Dari Parti Kami - Azalina

3

Bila Tular Isu Bersama Scammer, Saya Terpaksa Hentikan Promosi Konsert – Noraniza Idris Terkilan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia, China Meterai Kerjasama Telekomunikasi Digital

Semasa 1 hari yang lalu

Akaun Najib 'Sensitif', Perlu Dikendali Lebih Berhati-hati

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 12 jam yang lalu

MBSA Nafi Datuk Bandar Shah Alam Ditahan SPRM

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Ambil Tindakan Terbaik Selamatkan Rakyat Malaysia Jadi Mangsa Pemerdagangan Manusia

oleh Susan Albert