Berita Terkini

4 jam yang lalu: SUKMA: Pengguguran acara tidak dapat dielakkan - MSN 4 jam yang lalu: Pejabat Hal India akan dibuka di Kuala Lumpur 7 jam yang lalu: 16 terkorban, 36 hilang dalam banjir kilat di China 9 jam yang lalu: Transformasi budaya kerja di KKM atasi isu buli - Khairy 9 jam yang lalu: Lelaki ditahan disyaki menyamar Raja Muda Perak

IKUTI KAMI


MAHA 2022, Persiapan Hadapi Banjir Antara Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 02 Aug 2022 10:44AM

Persidangan Dewan Rakyat yang bermula pada 18 Julai lalu berlangsung selama 12 hari hingga Khamis ini. - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR: Persiapan penganjuran Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agropelancongan Malaysia (MAHA) 2022 serta kesiapsiagaan kerajaan menghadapi banjir antara isu dijangka menjadi tumpuan pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Menurut Aturan Urusan Mesyuarat dalam laman rasmi Parlimen, soalan berkaitan MAHA itu akan diajukan Datuk Che Abdullah Mat Nawi (Pas-Tumpat) pada sesi Waktu Pertanyaan Menteri kepada Menteri Pertanian dan Industri Makanan.

Turut tersenarai dalam sesi itu, soalan Yeo Bee Yin (PH-Bakri) yang meminta Menteri Perusahaan Peladangan dan Komoditi menjelaskan langkah yang dilakukan kementerian bagi mengatasi cabaran industri perabot Malaysia pasca pandemik COVID-19.

Abdul Latiff Abdul Rahman (Pas-Kuala Krai) pula minta Menteri Pengangkutan menyatakan status dan tindakan kementerian itu susulan penurunan taraf keselamatan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) dari Kategori 1 ke Kategori 2 oleh pihak Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) pada November 2019 serta persediaan Malaysia mengekalkan kerusi Ahli Majlis Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa.

Sementara itu, pada sesi soal jawab pula Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim (PH-Port Dickson) bertanyakan kepada Perdana Menteri berhubung kesiapsiagaan kerajaan dalam menghadapi bencana banjir menjelang musim tengkujuh tahun ini.

Dalam sesi sama, Vivian Wong Shir Yee (PH-Sandakan) minta Menteri Kanan Kerja Raya menyatakan secara terperinci bilakah Pakej WP28, WP29 dan WP30 bagi Lebuh Raya Pan Borneo Sabah akan siap selain ingin tahu mengenai penyelenggaraan jalan persekutuan utama sedia ada dari Sandakan ke Telupid.

Tamat sesi itu, persidangan Dewan Rakyat diteruskan dengan menyambung semula sesi perbahasan Rang Undang-Undang Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022.

Persidangan Dewan Rakyat kali ini yang bermula pada 18 Julai lepas berlangsung selama 12 hari hingga Khamis ini. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Sidang Dewan Rakyat Catat Sejarah, 25 RUU Dilulus – Wan Junaidi

2

Politik 1 hari yang lalu

RUU Anti Lompat Parti: N.Sembilan Adakan Sidang Khas DUN Pada Oktober

3

Semasa 2 hari yang lalu

Komitmen PM Minta Nyahklasifikasi ‘Skandal’ LCS Bukti Ketelusan Kerajaan, Wajar Diiktiraf

4

Semasa 6 hari yang lalu

RUU Antigangguan Seksual 2021 Akan Berkuat Kuasa Secara Berperingkat - Rina

Sorotan

1

'Hidup Saya, Kebebasan Dan Hak Untuk Perbicaraan Adil Jadi Pertaruhan' - Najib

2

LTAT Tak Harus Digunakan Sebagai Alat Kerajaan Jalankan Projek Strategik

3

Tak Pergi Konsert, Pemuda Ini Bertuah Bila Billie Eilish Lepak Tempat Kerja Siap Bergambar!

Disyorkan untuk anda

Semasa 9 jam yang lalu

Lembaran Baharu Hubungan Malaysia-Indonesia Di Bawah Kerajaan Ismail Sabri

Semasa 4 jam yang lalu

Padah Gunting Jalur Gemilang, Lelaki Ditahan Selepas Video Tersebar

oleh Aiman Sadiq

Semasa 14 jam yang lalu

Hisyam Dihalang Tarik Diri Wakili Najib Selepas Gagal Tangguh Rayuan

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 1 hari yang lalu

Agong Terima Darjah Tertinggi Turkiye Daripada Erdogan