Berita Terkini

2 jam yang lalu: Polis tahan dua lelaki, rampas pelbagai minuman keras bernilai lebih RM200,000 2 jam yang lalu: Banjir: Lebih 500 mangsa berada di PPS dua negeri 2 jam yang lalu: JKNT rampas ubatan, kosmetik tidak berdaftar bernilai hampir RM1 juta 2 jam yang lalu: MAIM peruntuk RM13.1 juta bantu mualaf tahun ini 2 jam yang lalu: KPDN keluarkan 60 notis untuk analisis, siasat kenaikan harga sayur

IKUTI KAMI


Semarakkan Hari Merdeka, Cermin Sayangkan Malaysia Menerusi Kibaran Jalur Gemilang - PM

Semasa Dikemaskini 6 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Jul 2022 1:17PM

Ismail Sabri pada Majlis Pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang 2022 di Putrajaya, hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sambutan Hari Kebangsaan harus disemarakan menerusi usaha mewarnai dan menghiasi setiap premis dengan Jalur Gemilang, bagi mencerminkan semangat patriotik serta sayangkan tanah air, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurut beliau, ia adalah cara tambahan untuk membuktikan kecintaan kepada negara, selain mengamalkan nilai murni dalam diri, seperti bekerjasama, toleransi, mendukung segala inisiatif kerajaan serta amalan menyebarkan berita benar dan sahih.

“Gejala menyebarkan berita palsu atau berita tidak benar, terutama menerusi media sosial harus dikawal dan dibendung sebelum ia menjadi amalan boleh memporak-perandakan kesejahteraan Keluarga Malaysia.

“Gunakanlah sosial media secara berhemah untuk menyemarakkan sambutan Bulan Kebangsaan dengan ucapan murni kepada rakan taulan, majikan dan keluarga sendiri,” katanya ketika Majlis Pelancaran Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang 2022 di Putrajaya, hari ini.

Beliau berkata, ia selaras dengan tema sambutan Hari Merdeka tahun ini bertemakan ‘Keluarga Malaysia Teguh Bersama’ yang amat bersesuaian dengan iltizam dan konsep keharmonian sebuah keluarga besar, berteraskan keterangkuman, kebersamaan serta kesyukuran.

Tambah Ismail Sabri, sambutan Hari Kebangsaan dan kibaran Jalur Gemilang diadakan bagi memperingati perjuangan kebebasan dikecapi Keluarga Malaysia dalam mengurus pentadbiran negara sendiri, selepas dijajah kuasa asing.

“Walaupun tidak lagi dibelenggu penjajah, Keluarga Malaysia sentiasa berdepan cabaran dari luar yang boleh menggugat keharmonian terjalin selama ini.

“Setelah kita berjuang memerangi COVID-19 sejak dua tahun lepas, negara kini dalam fasa peralihan ke endemik dan Keluarga Malaysia mula menikmati kesejahteraan hidup seperti sebelum pandemik melanda dunia,” ujarnya.

Ismail Sabri sebelum itu menyertai program berjalan secara santai sejauh 2.7 kilometer bersama orang ramai. - Getaran, 30 Julai 2022.

Sorotan

1

Monsun, Kadar Pertukaran Punca Kenaikan Harga Mendadak Sayur – Kementerian

2

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?

3

Selepas 2 Tahun Suram, Thaipusam Tahun Ini Disambut Meriah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pembukaan Tanah Di Taman Negeri Selangor Untuk Pelaksanaan Projek ECRL - Exco

Semasa 1 hari yang lalu

Kehilangan Lelaki Warga India Terjawab, Dibunuh Rakan

oleh Fitri Nizam

Semasa 4 jam yang lalu

Banjir: Lebih 500 mangsa berada di PPS dua negeri

Semasa 14 jam yang lalu

Johor Perhebat Penguatkuasaan Pembuangan Sampah