Berita Terkini

57 minit yang lalu: Sokong Anwar sebagai PM tanpa syarat, DAP sedia berkorban - Loke 1 jam yang lalu: PRU-15 DUN Tioman: Calon perhebat kempen, manfaat tempoh yang ada 1 jam yang lalu: Pencemaran di muka sauk Jenderam Hilir, LUAS terus laksana pemantauan susulan 1 jam yang lalu: Penutupan LRA Sungai Semenyih: SPAN siasat insiden pencemaran bau 1 jam yang lalu: Piala Agong: Putrajaya cipta sejarah rangkul gelaran sulung, kecewakan juara bertahan

IKUTI KAMI


Wajibkan Dashcam Setiap Kenderaan, Apa Kata Pakar?

Semasa Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Jul 2022 10:50AM

Kamera papan pemuka - Gambar hiasan dari Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Penggunaan kamera papan pemuka atau dashcam dalam kenderaan langkah baik untuk semua pemandu kerana rakaman video itu boleh dijadikan bahan bukti penting di mahkamah bagi kes langgar lari.

Bagaimanapun, Ketua Pusat Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya, Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Law Teik Hua berpendapat, pemasangan aksesori itu tidak wajar diwajibkan dalam setiap kenderaan.

Sebaliknya, beliau berkata, pemilik kenderaan digalakkan untuk berbuat demikian bagi tujuan keselamatan.

“Tidak dinafikan memang ramai pemandu memasang dashcam di kenderaan masing-masing, tetapi tidak wajar jika kerajaan mewajibkan penggunaannya.

“Apa yang perlu dilakukan adalah kita menggalakkan pemasangan aksesori itu sebab ia melibatkan soal kemampuan orang ramai,” katanya kepada Getaran, hari ini.

Menurut beliau, kerajaan perlu memperkenalkan satu peruntukan undang-undang dan peraturan yang jelas berhubung penggunaan rakaman video dashcam sebagai bahan bukti di mahkamah sebelum mewajibkan pemasangan aksesori itu.

“Tanpa adanya satu peruntukan undang-undang dan peraturan yang jelas, saya khuatir sebarang rakaman direkodkan tidak boleh digunakan dalam tuntutan atau prosiding di mahkamah.

“Akhirnya orang ramai akan menyalahkan kerajaan kerana mewajibkan penggunaan aksesori tersebut tetapi rakaman video tidak boleh digunakan sebagai bahan bukti di mahkamah,” katanya.

Pada masa sama, Teik Hua turut mengesyorkan agar pemasangan kamera litar tertutup (CCTV) di jalan raya, terutamanya di kawasan berisiko tinggi atau ‘hotspot’ kemalangan diperbanyakkan bagi mengurangkan insiden langgar lari.

Katanya, kes langgar lari berlaku disebabkan pelaku panik dan takut dengan implikasi yang bakal dihadapinya.

“Jika CCTV diperbanyakkan di jalan raya, walaupun berlaku kes langgar lari, pihak berkuasa masih boleh mengesan suspek dengan segera.

“Malah ahli keluarga mahupun mangsa juga tidak perlu menunggu bertahun-tahun lamanya untuk menuntut keadilan,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Ikatan Komuniti Selamat, Tan Sri Lee Lam Thye berkata, langkah memperbanyakkan pemasangan CCTV bukan sahaja dapat menjamin keselamatan pengguna jalan raya malah berupaya membendung kegiatan jenayah.

Katanya, pihak berkuasa tempatan (PBT) perlu memainkan peranan penting dalam menyediakan peruntukan dana bagi tujuan tersebut.

“PBT di setiap negeri harus memperuntukkan lebih banyak dana bagi pemasangan CCTV yang boleh membendung pelbagai kegiatan jenayah dan juga kes langgar lari.

“Jika ada CCTV, ia diharap dapat membantu mangsa yang terlibat dan memudahkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan memandangkan bahan bukti dah ada,” katanya.

Sementara itu, Lam Thye turut mencadangkan agar suspek kes langgar lari dikenakan hukuman setimpal dengan kesalahan dilakukan mereka.

Katanya, tiga seksyen di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 iaitu Seksyen 41, 44 dan 45 juga perlu dikaji semula bagi menambah baik undang-undang sedia ada dengan hukuman lebih tegas.

“Saya cadangkan kepada kerajaan supaya mengenakan hukuman lebih berat terhadap  pemandu kes langgar lari yang menyebabkan kemalangan maut.

“Amat wajar jika diteliti semula hukuman berdasarkan piawaian antarabangsa serta hukuman lebih berat dan tegas perlu dikenakan. Tapi apakah jenis hukuman itu, kita perlu dapatkan dahulu input daripada pelbagai pihak,” katanya. - Getaran, 26 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Politik 1 jam yang lalu

Kluster Mahkamah Hanya Ciptaan Parti Lawan, ‘Senjata Politik’ Jatuhkan UMNO

2

Semasa 7 jam yang lalu

Kabinet Anwar Beri Peluang Pemimpin Muda Bawah 50 Tahun Tunjuk Kemampuan

3

Selebriti 2 hari yang lalu

Farid Kamil Dibebaskan Dari Hukuman Penjara, Netizen Kaitkan Sebab Bawa Watak Anwar Ibrahim

4

Semasa 2 hari yang lalu

Penceramah Bebas Didakwa Lagi Atas Tuduhan Rogol Remaja

Sorotan

1

Kabinet Anwar Beri Peluang Pemimpin Muda Bawah 50 Tahun Tunjuk Kemampuan

2

Permintaan Pasaran, Ruang Kilang Lebih Luas Sokong Operasi Micron Di Malaysia

3

Kerajaan Selangor Harap Laluan ECRL Ditambah Ke Bahagian Selatan Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Bekas Datuk Pengelola Bijaya Diraja Antara 11 Wakil Terima Watikah Perwakilan Ke Luar Negara

Semasa 1 hari yang lalu

4 Cadangan Elak Rasuah, Salah Guna Kuasa Dalam Proses Tender Terbuka

oleh Aiman Sadiq

Semasa 7 jam yang lalu

Kabinet Anwar Beri Peluang Pemimpin Muda Bawah 50 Tahun Tunjuk Kemampuan

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Sukan 1 hari yang lalu

Saya Harap Kami Telah Banggakan Bola Sepak Asia - Jurulatih Jepun Moriyasu