Berita Terkini

7 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 7 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 8 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 8 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 8 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Ahli Parlimen Digesa Sokong Akta Kawalan Tembakau, Hapuskan Tabiat Merokok

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 22 Jul 2022 6:54PM

Gesaan itu dibuat demi mengelakkan generasi baharu khususnya yang beragama Islam daripada terjebak dengan tabiat merokok dan menggunakan produk berasaskan rokok seperti rokok elektronik, vape dan shisha. - Gambar hiasan pixabay

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Semua ahli parlimen khususnya yang beragama Islam digesa menyokong penuh pengenalan Akta Kawalan Tembakau dan Merokok, sekali gus mewujudkan peruntukan berkaitan Generasi Penamat dalam sidang Dewan Rakyat kali ini.

Satu gabungan melibatkan 51 persatuan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dalam satu kenyataan bersama berkata, adalah menjadi tanggungjawab semua ahli parlimen berkenaan untuk melindungi nyawa rakyat.

Jurucakap gabungan berkata, gesaan itu dibuat demi mengelakkan generasi baharu khususnya yang beragama Islam daripada terjebak dengan tabiat merokok dan menggunakan produk berasaskan rokok seperti rokok elektronik, vape dan shisha.  

“Kami berharap dapat menerima sokongan semua rakyat serta berdoa agar akta tersebut diluluskan di peringkat Dewan Rakyat dan Dewan Negara,” katanya hari ini.

Menurut jurucakap itu, komuniti Islam termasuk jawatankuasa masjid, surau atau mana-mana persatuan diminta terus menggalakkan dan menyokong sebarang usaha yang diambil perokok untuk menghentikan tabiat itu, termasuk melalui perkhidmatan disediakan kerajaan.

“Kami amat berharap akta ini dapat diguna atau dimanfaatkan sepenuhnya oleh golongan berkenaan untuk menghentikan atau menjauhi tabiat merokok, menggunakan vape dan produk berkaitan.

 “Kami juga berharap agar larangan merokok ini segera dikuatkuasakan Jabatan Agama Islam di setiap negeri yang telah menfatwakan haram terhadap penggunaan rokok dan vape. Hormati juga semua fatwa yang telah mewartakan tabiat merokok sebagai haram,” katanya. 

Kenyataan itu antara lain ditandatangani oleh Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMAM), Persatuan Kesihatan Ikram Malaysia (Ikram Health) dan Pertubuhan Doktor Islam Malaysia (PERDIM).

Ia turut menerima sokongan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) dan Persatuan Mencegah Dadah Malaysia (PEMADA). – Getaran, 22 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Sudah Tiba Masa RUU Kawalan Produk Tembakau dan Merokok 2022 Dilaksana

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Larangan Jual Tembakau, Rokok: Rayuan PRIMAS Tak Logik, GEG Harus Dikuatkuasa

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Hadkan Tempoh Jawatan Utama Pemimpin Kerajaan, Ahli Politik Veteran

4

Semasa 2 minggu yang lalu

30,311 Notis Kesalahan Merokok Dikeluarkan 6 Bulan Pertama 2022 - Khairy

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

FB Nurul Izzah Dibanjiri Ucapan Tahniah Selepas Kembali Bergelar Isteri

oleh Wartawan Getaran

Luar Negara 7 jam yang lalu

43 Pelajar Indonesia Duduki Peperiksaan MUET Di Lombok

Semasa 1 hari yang lalu

Piket: Penunggang Beri Komen ‘Mencuit Hati’ Di Media Sosial

oleh Hakim Mahari

Semasa 8 jam yang lalu

‘PM 6, Kami Badan Bebas, Segala Keputusan Dibuat Secara Konsensus’

oleh Fitri Nizam