Berita Terkini

7 jam yang lalu: Iskandar Malaysia catat pelaburan komited terkumpul bernilai RM368 bilion 7 jam yang lalu: Tiada kompromi terhadap pihak beri rawatan gigi tanpa doktor bertauliah - Khairy 7 jam yang lalu: Pemulihan bekalan air di Kuantan capai 50 peratus - PAIP 7 jam yang lalu: KPDNHEP digesa ambil tindakan peniaga jual minyak masak melebihi harga siling 9 jam yang lalu: Timbalan Perdana Menteri Qatar adakan lawatan rasmi ke Malaysia bermula Khamis

IKUTI KAMI


Lembaga Angkasa Malaysia Dilancar Sepenuhnya Awal Tahun Hadapan - Dr Adham

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 19 Jul 2022 7:19AM

Menurut Dr Adham Baba, Malaysia merupakan antara negara ASEAN terawal yang mempunyai lembaga angkasanya tersendiri iaitu yang kedua selepas Filipina - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Lembaga Angkasa Malaysia akan dilancarkan sepenuhnya awal tahun hadapan bagi menguatkuasakan Akta Lembaga Angkasa Malaysia 2022 [Akta 834] yang telah diwartakan pada 25 Jan lalu.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Adham Baba berkata lembaga itu akan membuat peraturan berkaitan dengan akta yang telah diluluskan bagi mengawal selia dan membangunkan industri angkasa negara bersesuaian dengan perjanjian antarabangsa.

"Kita akan menubuhkan Lembaga Angkasa secara interim bulan depan dan dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Datuk Zainal Abidin Abu Hassan, dengan ahli-ahli daripada kementerian dan agensi yang berkaitan.

“Lembaga ini bertanggungjawab untuk menasihati kerajaan mengenai perkara berhubung persiapan pelaksanaan dan pentadbiran akta. Ini termasuk memantau dan menilai penggubalan draf peraturan serta menyediakan garis panduan dan arahan bersesuaian sebelum dikuatkuasakan pada awal tahun 2023," katanya semasa sidang media selepas majlis pembukaan 'International Geoscience and Remote Sensing Symposium (IGARSS) 2022' di Kuala Lumpur Convention Centre, semalam.

Menurut Dr Adham, Malaysia merupakan antara negara ASEAN terawal yang mempunyai lembaga angkasanya tersendiri iaitu yang kedua selepas Filipina.

Beliau mengatakan bahawa bidang kuasa lembaga itu adalah pada ruang yang bermula dari ketinggian 100 kilometer (km) dari aras laut sehingga ke infiniti.

"Buat masa ini, pihak syarikat dan industri adalah dinasihat supaya mendaftarkan satelit atau sebarang objek angkasa yang telah dilancarkan melalui MOSTI.

"Setelah akta berkuat kuasa, semua objek angkasa yang telah dilancarkan sebelum ini adalah tertakluk di bawah Akta 834 dan hendaklah didaftarkan dalam tempoh enam bulan dari tarikh akta berkuat kuasa," katanya.

Dr Adham juga mengatakan bahawa dengan adanya peraturan dan perlembagaan yang jelas mengenai akta angkasa bakal membolehkan negara untuk menjemput mana-mana pengusaha yang ingin melancarkan objek angkasa dalam negara.

“Jika pada bulan lepas kita melancarkan Satelit MEASAT-3d di French Guiana, Amerika Selatan maka selepas ini kita boleh membuat pelancaran objek angkasa dari dalam negara pula.

“Malaysia adalah sesuai bagi tapak pelancaran objek angkasa disebabkan terletak berhampiran garisan Khatulistiwa yang mana pelancaran objek ke angkasa adalah lebih dekat dan juga menjimatkan,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

MOSTI Gerak Pasukan Siasat Penemuan Serpihan Roket Di Sarawak

2

Teknovasi 3 minggu yang lalu

Menakjubkan! Inilah Motosikal RE-EV Pertama Malaysia

3

Teknovasi 1 bulan yang lalu

Jelajah Pameran Dunia Galaksi Ke Terengganu

4

Semasa 2 bulan yang lalu

SPRM Buka 25 Kertas Siasatan Kes Salah Urus Pengurusan COVID-19

Sorotan

1

Kadar Sewa Di Premis Kerajaan Diarah Turun 10-20 Peratus

2

Peguam Tak Sihat, Rayuan Najib Untuk Dapatkan Dokumen Ditangguh

3

Rasai Pengalaman Jadi 'Pak Tani' Di MAHA 2022

Disyorkan untuk anda

Semasa 7 jam yang lalu

MOTAC Tiada Kaitan Dengan Konsert Rakyat Melaka

Semasa 11 jam yang lalu

Lebih 9,000 Pasport Yang Dimohon Secara Dalam Talian Tidak Dituntut

Semasa 21 jam yang lalu

Projek Terowong Di Setiawangsa Akan Bermula September - DBKL

Semasa 15 jam yang lalu

Gangguan Bekalan Air Di 397 Kawasan Di Kuala Lumpur, Hulu Langat Dan Petaling