Berita Terkini

1 jam yang lalu: Lelaki bersenjata cuba ceroboh pejabat FBI di Cincinnati ditembak mati 1 jam yang lalu: Malaysia laksana polisi pengurusan kenderaan akhir hayat menjelang 2025 1 jam yang lalu: Polis tahan wanita warga emas dera anak angkat 1 jam yang lalu: Tingkatkan peruntukan jumlah pemilikan rumah PPR kepada golongan OKU - Ras Adiba 4 jam yang lalu: Ekonomi Malaysia tumbuh lebih kukuh pada 8.9 peratus bagi suku kedua - BNM

IKUTI KAMI


MTUC Bantah Cadangan Laksana Pelbagai Kesatuan Kerja

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Jul 2022 7:43PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Cadangan kerajaan melaksanakan kepelbagaian Kesatuan Sekerja di mana-mana organisasi menerusi penguatkuasaan pindaan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Kesatuan Sekerja 1959 (Pindaan) 2022 menerima bantahan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC).

Setiausaha Agungnya, Kamarul Baharin Mansor berkata, keputusan itu diambil selepas pihaknya mengadakan Mesyuarat Majlis Am MTUC bagi mendapatkan rekomendasi dan pandangan ahli berkenaan akta tersebut. 

"Mesyuarat Majlis Am telah sebulat suara mencapai persetujuan untuk membantah cadangan mengeluarkan sekatan ke atas pembentukan kesatuan sekerja berdasarkan penubuhan tertentu, ataupun persamaan dalam tred, pekerjaan atau industri bagi membenarkan kepelbagaian kesatuan sekerja (Multiplicity of Unions) diadakan," katanya menerusi kenyataan kepada Getaran, hari ini. 

Kamarul Baharin Mansor
Kamarul Baharin Mansor

Mengulas lanjut, Kamarul Baharin berkata, pihaknya telah pun menyuarakan pandangan tersebut kepada Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan dalam pertemuan di Putrajaya pada 29 Jun lalu. 

Menurut beliau, Kementerian Sumber Manusia (KSM) telah memberi jaminan untuk membincangkan isu kepelbagaian kesatuan berkenaan.

"Menteri Sumber Manusia telah mengambil kira pandangan MTUC dan bersetuju untuk mengadakan perbincangan lebih lanjut dalam masa terdekat ini, bagi memastikan pindaan RUU Akta Kesatuan Sekerja 1959 (Pindaan) 2022 berjalan lancar.

"MTUC ingin menzahirkan penghargaan kepada Yang Berhormat Menteri Sumber Manusia kerana sudi mendengar pandangan pihak kami," katanya. 

Dalam pada itu, Kamarul Baharin menyeru gabungan kesatuan di negara ini untuk terus bersatu dan berganding bahu dalam menyelesaikan isu berkenaan komuniti tersebut. 

"Ini perlu agar usaha itu mampu mewujudkan kerangka perundangan dan menyokong penubuhan serta pentadbiran kesatuan sekerja yang matang, progresif mahupun relevan.

"Sokongan padu dari kesatuan gabungan kepada usaha dan urusan pindaan RUU Akta Kesatuan Sekerja 1959 (Pindaan) 2022 amat diharapkan," katanya. 

Terdahulu, Dewan Rakyat pada 30 Mac lalu meluluskan pindaan Akta Kerja 1955 (Akta 265) yang memberikan perlindungan dan kebajikan lebih baik kepada golongan pekerja. 

RUU Kesatuan Sekerja (Pindaan) 2022 antara lain bertujuan meminda Akta Kesatuan Sekerja 1959 dengan objektif menghapuskan sekatan ke atas pembentukan kesatuan sekerja berdasarkan penubuhan tertentu atau persamaan dalam tred, pekerjaan atau industri bagi membenarkan kepelbagaian kesatuan sekerja. - Getaran, 2 Julai 2022.


 

Sorotan

1

Keselamatan Sistem Pembayaran Negara Kekal Terjamin - Bank Negara

2

Bekalan Air 397 Kawasan Terjejas Pulih Sepenuhnya Malam Nanti

3

“Andai Tak Cukup ‘Handphone’ Kerana Susah Nak Dihubungi, Saya Sudi Hadiahkan Satu” – Datuk Adi Putra

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Sebarang Keputusan Tarif Elektrik Berdasarkan Mekanisme ICPT Hujung Tahun Ini - Ali

Semasa 22 jam yang lalu

MOTAC Tiada Kaitan Dengan Konsert Rakyat Melaka

Politik 22 jam yang lalu

Calon Umur 30 Tahun Ada Daya Tarikan Pikat Hati Pengundi 

oleh Aiman Sadiq

Semasa 6 jam yang lalu

Keselamatan Sistem Pembayaran Negara Kekal Terjamin - Bank Negara