Berita Terkini

1 jam yang lalu: 23 warga Taiwan ahli sindiket tipu beli barang dalam talian ditahan 2 jam yang lalu: Ambank jangka OPR naik 50 bps, kadar inflasi antara 2.8-3.0 peratus pada 2022 3 jam yang lalu: Vaksin COVID-19: Korea Selatan tunggu masa untuk dipasarkan 3 jam yang lalu: Hakim kecewa, tegur Guan Eng buat kenyataan media berhubung kesnya 3 jam yang lalu: Malaysia kongsi keupayaan MURNInets pada WUF11 di Poland

IKUTI KAMI


Penternak Tarik Nafas Lega, Produk Lain Berasaskan Ayam Dibenar Dieksport Semula

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 15 Jun 2022 8:16PM

Kerajaan telah memberikan kebenaran khas terhadap produk berasaskan ayam, ayam daging berwarna termasuk ayam kampung dan ayam hitam untuk dieksport. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Golongan penternak kini mampu menarik nafas lega selepas kerajaan akhirnya memberikan kebenaran khas terhadap produk berasaskan ayam, ayam daging berwarna termasuk ayam kampung dan ayam hitam serta “Day Old Chick (DOC) Parent Stock untuk kembali dieksport ke luar negara.

Jurucakap Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) berkata, langkah berkenaan diambil setelah mengadakan beberapa siri pertemuan dan perbincangan terperinci dengan pemain industri serta persatuan penternak berhubung isu tersebut yang telah menjadi rungutan pelbagai pihak, baru-baru ini.

Bagaimanapun beliau berkata, larangan eksport untuk ayam pedaging (commercial broiler), ayam bulat, keratan ayam dan anak ayam Day Old Chick (DOC) berumur sehari masih kekal berkuatkuasa.

“Selaras dengan keputusan Jemaah Menteri pada 23 Mei 2022, MAFI melalui Jabatan Perkhidmatan Kuarantin Dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) telah menghentikan eksport ayam yang meliputi ayam hidup, rangka ayam bulat, keratan daging ayam dan produk makanan berasaskan ayam bermula 1 Jun 2022. 

“(Tindakan) ini bagi memastikan pengeluaran bekalan ayam yang berterusan supaya sekuriti makanan di Malaysia kekal terjamin,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Jurucakap itu berkata, kawalan secara fizikal di semua pintu keluar akan terus dilaksanakan oleh pegawai penguatkuasa MAQIS dan sebarang aktiviti untuk mengeksport komoditi berkenaan tidak dibenarkan. 

“Konsainan (penternak) eksport komoditi tersebut perlu diuruskan sewajarnya oleh pemilik permit,” katanya.

Getaran sebelum ini melaporkan, Presiden Persekutuan Persatuan-Persatuan Penternak (FLFAM), Tan Chee Hee menggesa kerajaan membenarkan semula eskport ayam berbulu berwarna, ayam kampung dan produk ayam diproses bagi mengekalkan integriti pengeksport tempatan.

Beliau berkata, pihaknya menyambut baik sekiranya sekatan itu hanya dikenakan ke atas ayam daging, namun tidak kepada tiga jenis produk ayam lain.

Menurutnya, ia disebabkan produk ayam lain termasuk ayam berbulu berwarna, ayam kampung dan produk ayam diproses tidak mendapat permintaan menggalakkan dalam kalangan rakyat Malaysia.

Sementara itu, Jurucakap MAFI menegaskan, kerajaan memandang serius sebarang penyalahgunaan terhadap kebenaran khas tersebut dan sekiranya terdapat perlanggaran, pesalah boleh dikenakan tindakan di bawah subseksyen 11(2) dan 11(3), Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan 2011 [Akta 728].

“Sekiranya disabit kesalahan, mereka boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi 6 tahun atau kedua-duanya. Bagi kesalahan kedua atau yang berikutnya, mereka boleh didenda tidak melebihi RM150,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi 7 tahun atau kedua-duanya.

“Kerajaan akan terus memantau keadaan bekalan ayam dan dijangka ia akan kembali stabil bermula Jun 2022. Sebarang pertanyaan atau maklumbalas mengenai larangan eksport komoditi ayam, boleh dikemukakan melalui email kepada feedback@maqis.gov.my,” katanya. - Getaran, 15 Jun 2022.

Sorotan

1

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

2

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

3

Waktu Sertai Gegar Vaganza 8, Nikki Palikat Sudah Bercerai 

Disyorkan untuk anda

Semasa 9 jam yang lalu

Talak Meragukan Dalam Media Sosial: Lapor Pejabat Agama

Semasa 2 jam yang lalu

229 Penagih Ditahan, Lebih 17 Kilogram Ganja Dirampas

oleh Fitri Nizam

Semasa 5 jam yang lalu

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

oleh Susan Albert

Sukan 1 hari yang lalu

Kami Bersedia Penuhi Permintaan Zii Jia Untuk Sukan Komanwel - Shapawi

oleh T. Vignesh