Berita Terkini

1 jam yang lalu: 23 warga Taiwan ahli sindiket tipu beli barang dalam talian ditahan 1 jam yang lalu: Ambank jangka OPR naik 50 bps, kadar inflasi antara 2.8-3.0 peratus pada 2022 3 jam yang lalu: Vaksin COVID-19: Korea Selatan tunggu masa untuk dipasarkan 3 jam yang lalu: Hakim kecewa, tegur Guan Eng buat kenyataan media berhubung kesnya 3 jam yang lalu: Malaysia kongsi keupayaan MURNInets pada WUF11 di Poland

IKUTI KAMI


Industri, Penternak Jamin Bekalan Ayam Mencukupi Setiap Hari - MAFI

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 May 2022 2:14PM

Ronald Kiandee - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebanyak 12 pemain industri dan persatuan penternak memberi jaminan serta komitmen untuk terus membekalkan ayam bagi keperluan pasaran tempatan.

Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) menerusi kenyataan hari ini memaklumkan, komitmen itu disuarakan melalui sesi libat urus antara Menterinya, Datuk Seri Ronald Kiandee bersama pihak industri, semalam.

Sesi libat urus itu dihadiri 12 pihak berkenaan, seperti Leong Hup Poultry Farm Sdn Bhd, HLRB Broiler Farm Sdn Bhd, PWF Corporation Bhd, Federation of Livestock Farmers’ Association of Malaysia (FLFAM) dan Persatuan Penternak Ayam Negeri Selangor (PPANS).

Menurut MAFI, pada pertemuan berkenaan, isu berkaitan pemberian subsidi ayam melalui Jabatan Veterinar Malaysia (DVS) kepada penternak turut dibincangkan.

“DVS akan terus mempermudah dan mempercepatkan proses tuntutan subsidi penternak ayam, bagi merancakkan aktiviti pengeluar makanan ke arah meningkatkan pengeluaran domestik.

“Malah, MAFI sebelum ini pun sudah mempermudahkan prosedur permohonan bagi mempercepatkan pembayaran subsidi kepada penternak ayam,” katanya.

Jelas MAFI, tindakan susulan juga sedang diambil dengan menggerakkan lebih ramai pegawai ke peringkat negeri bagi menyegerakan semakan permohonan.

Katanya, melalui penetapan harga siling ayam standard pada harga RM8.90 setiap kilogram dengan pemberian subsidi sebanyak RM729.43 juta menerusi Skim Kawalan Harga Keluarga Malaysia (SKHKM) dilaksanakan sejak 5 Februari lalu, ia bertujuan mengatasi beban kos pengeluar ayam yang kian meningkat.

“Bagaimanapun, hanya RM50 juta subsidi sudah dibayar setakat ini.

“Justeru, semua penternak yang memenuhi syarat diminta untuk kemukakan permohonan supaya tuntutan dapat disalurkan dalam tempoh dijanjikan,” ujarnya.

Mengulas lanjut, MAFI berkata, pihaknya akan terus mengadakan perjumpaan dan libat urus dengan pihak industri yang memainkan peranan penting serta terbabit secara langsung dalam rantaian pengeluaran bekalan ayam, bagi memastikan kelangsungan pengeluaran kekal terjamin.

Tambahnya, kerajaan juga tidak akan berkompromi dan tindakan tegas akan diambil ke atas mana-mana pihak yang menyorok, menyimpan atau melakukan sabotaj terhadap bekalan ayam di pasaran, sehingga boleh menjejaskan kehidupan rakyat.

“MAFI sentiasa memandang serius sebarang perkara yang mengancam sekuriti makanan negara dan akan terus mengambil tindakan sewajarnya, bagi memastikan bekalan makanan negara terus kekal terjamin demi kesejahteraan Keluarga Malaysia,” katanya. - Getaran, 24 Mei 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Persatuan Jamin Kenaikan Harga Ayam Tidak Terlalu Tinggi Bermula 1 Julai

2

Semasa 4 minggu yang lalu

Istilah ‘Kartel Ayam’ Wujud Kerana Tiada Kawal Selia Jelas

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Elak Monopoli Bekalan, Kerajaan Perlu Usaha Ladang Ayam

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Kemelut Bekalan Ayam, FLFAM Tunggu Keputusan Mesyuarat Kabinet Esok

Sorotan

1

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

2

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

3

Waktu Sertai Gegar Vaganza 8, Nikki Palikat Sudah Bercerai 

Disyorkan untuk anda

Semasa 23 jam yang lalu

Hentikan Layanan Kelas Kedua! Anak Trauma Hak Kerakyatan Masih Jadi Teka-Teki

oleh Susan Albert

Sukan 2 jam yang lalu

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

Semasa 8 jam yang lalu

Talak Meragukan Dalam Media Sosial: Lapor Pejabat Agama

Politik 1 hari yang lalu

Pemecatan Tajuddin Satu Amaran, Bakal Ada Tindakan Susulan - Penganalisis

oleh Fitri Nizam