Berita Terkini

4 jam yang lalu: HFMD: 105 tabika, 75 taska kendalian KEMAS ditutup 4 jam yang lalu: Cacar Monyet: Malaysia belum bercadang tutup sempadan 4 jam yang lalu: KPDNHEP mahu lebih ramai siswazah ceburi bidang francais 4 jam yang lalu: Kempen ‘meriah raya’ UDA Holdings galakkan pemilikan hartanah 4 jam yang lalu: Hamzah akan bertemu menteri dalam negeri Thailand bincang isu keselamatan negara

IKUTI KAMI


Kecoh Penerbangan Dijadualkan Semula, AirAsia Kenal Pasti 4 Punca Masalah

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 11 May 2022 5:51PM

Alexander Nanta Linggi - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Selepas diminta memberikan jawapan dalam tempoh 24 jam berhubung isu penjadualan semula penerbangannya, AirAsia menepati arahan itu dengan memaklumkan pihaknya mengenal pasti empat punca yang menyumbang kepada masalah tersebut.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Alexander Nanta Linggi menerusi hantaran Facebook mengenai perkembangan kes terbabit.

Beliau berkata, berdasarkan maklum balas syarikat penerbangan tersebut, punca itu termasuk jumlah pesawat terhad.

Menurutnya, AirAsia kini beroperasi menggunakan 40 pesawat, berbanding 95 pesawat sebelum pandemik COVID-19 yang disebabkan kekurangan penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih pesawat (MRO) di rantau ini.

“Syarikat tersebut turut menghadapi kekangan operasi dan kawal selia, contohnya sesetengah negara masih memerlukan keputusan RT-PCR sebelum penerbangan, sekali gus menyebabkan kelewatan.

“Mereka (AirAsia) juga menghadapi peningkatan jumlah penumpang susulan musim perayaan dan pembukaan sempadan negara,” katanya.

Selain itu, Alexander berkata, syarikat tersebut menghadapi isu teknikal apabila dalam tempoh beberapa minggu lalu, tiga hingga lima pesawatnya mengalami masalah tersebut.

Bagaimanapun, katanya, AirAsia menyifatkan ia sebagai ‘common’ dalam operasi penerbangan seluruh dunia, justeru pihaknya memerlukan lebih masa untuk memeriksa dan menangani masalah tersebut.

Pada masa sama, Alexander berkata, keadaan cuaca, seperti di Kuala Lumpur, Sandakan dan Kota Kinabalu antara penyebab operasi AirAsia terjejas.

Antara penumpang AirAsia yang terkesan dengan pertukaran jadual penerbangan di KLIA2. - Gambar fail
Antara penumpang AirAsia yang terkesan dengan pertukaran jadual penerbangan di KLIA2. - Gambar fail

Di sebalik masalah yang timbul, katanya, AirAsia mengkongsikan perangkaan jumlah aduan diterima menerusi Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) yang menunjukkan trend menurun bagi tempoh Januari hingga April lalu.

“Jumlah aduan penumpang yang dihantar terus ke AirAsia dilihat hampir konsisten dan berlegar di sekitar perangkaan 60 ke 80 aduan setiap bulan.

“Berdasarkan maklumat AirAsia, lebih 90 peratus aduan dikemukakan menerusi kedua-dua saluran (melalui MAVCOM dan terus ke AirAsia) sudah diselesaikan,” katanya.

Namun, Alexander menasihatkan orang ramai supaya membuat aduan rasmi kepada pihak berkenaan jika jadual penerbangan mereka terjejas kerana ia adalah hak pengguna.

“Tanpa aduan, gambaran sebenar kepuasan pelanggan tidak akan diperoleh.

“Sekiranya aduan dibuat dan mempunyai asas, selari dengan garis panduan MAVCOM, AirAsia memaklumkan bahawa pengguna layak mendapatkan pampasan.

“Antaranya, pertukaran penerbangan percuma, kredit untuk diguna kemudian, pulangan wang, penginapan hotel serta makanan dan minuman,” katanya.

Terdahulu, kecoh di media sosial rungutan dan aduan mengenai perkhidmatan AirAsia yang kerap tergendala, termasuk dijadualkan semula beberapa kali sehingga memaksa pelanggan menunggu berjam-jam lamanya atau lambat sampai ke destinasi masing-masing.

Alasan bahawa situasi itu disebabkan kelewatan pesawat tiba di lapangan terbang sukar diterima, menyebabkan mereka mengamuk dan meluahkan kekecewaan terhadap servis ditawarkan syarikat penerbangan tambang murah berkenaan.

Menerusi penjelasannya kepada Getaran, AirAsia memohon maaf kepada semua pelanggan akibat gangguan penerbangan itu yang menjejaskan jadual penerbangan mereka.

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia, Riad Asmat, berkata, AirAsia menerima peningkatan ketara jumlah penumpang pada tempoh kemuncak perjalanan Aidilfitri itu.

Menurut beliau, sebagai sebuah syarikat bertanggungjawab, pihak AirAsia melakukan segala yang termampu untuk meminimumkan sebarang gangguan kepada pelanggan mereka.

“Kami memastikan semua penumpang dapat sampai ke tempat mereka tuju secepat mungkin semasa tempoh perjalanan penting ini.

“AirAsia kekal komited untuk menyediakan yang terbaik dari segi perjalanan udara yang selamat, berpatutan dan dipercayai, terima kasih,” katanya. - Getaran, 11 Mei 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Penerbangan Dijadualkan Semula, Permohonan Maaf AirAsia Tidak Mampu ‘Tebus Dosa’

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Saya Tidak 'Sembang Kari' Isu Pengguna, AirAsia Respon Dalam 24 Jam

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Penerbangan Dijadualkan Semula, AirAsia Mohon Maaf, Sentiasa Utamakan Penumpang

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Penerbangan Dijadualkan Semula Saat Akhir, AirAsia Didakwa Tidak Beretika

Sorotan

1

‘Phoenix’ Bukan ‘Phonix’, Khairy Selamba Tegur Moderator Ketika Siaran Langsung

2

Jawatankuasa Bersama Diwujudkan Laksana Penghantaran Pekerja Mahir Malaysia Ke Jepun

3

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

Disyorkan untuk anda

Semasa 7 jam yang lalu

Wujud Rasuah Dalam APAD Sehingga E-Hailing, Teksi ‘Gulung Tikar’

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Adakah Izzaddin Idris Akan Diberhentikan Dari Axiata?

oleh Azril Annuar

Semasa 1 hari yang lalu

Pengilang Rakus, Tonto Bantu Pemandu Treler 'Lepaskan Diri’

oleh Wartawan Getaran

Semasa 3 jam yang lalu

Keengganan Guna Bahasa Inggeris Di Pentas Antarabangsa, Malaysia Berisiko Jadi ‘Pariah Birokrasi’ - Rafidah

oleh Wartawan The Vibes