Berita Terkini

9 jam yang lalu: Sukan SEA: Andre Anura Anuar muncul juara acara lompat kijang lelaki, sasaran lima emas sukan olahraga tercapai 12 jam yang lalu: Peningkatan kes COVID-19 ketika adalah dalam jangkaan KKM - Khairy 12 jam yang lalu: Ubat antiviral Paxlovid berkesan merawat COVID-19 - Khairy 13 jam yang lalu: Maybank perkenal pengeluaran tunai ATM tanpa sentuh 13 jam yang lalu: Polis Kelantan tahan warga Thailand, rampas pil Yaba bernilai RM480,000

IKUTI KAMI


Penerbangan Dijadualkan Semula, Permohonan Maaf AirAsia Tidak Mampu ‘Tebus Dosa’

Semasa Dikemaskini 6 hari yang lalu · Diterbitkan pada 11 May 2022 3:15PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Walaupun AirAsia sudah mengeluarkan permohonan maaf berhubung isu penumpang terpaksa berdepan penjadualan semula waktu perjalanan, netizen masih meluahkan ketidakpuasan hati mereka terhadap pengurusan syarikat penerbangan tambang murah itu.

Menerusi laman sosial, mereka tetap melihat permohonan maaf itu bukan penyelesaian atau cara ‘menebus’ kesilapan terbaik kepada masalah dialami penumpang berkenaan.

Berdasarkan tinjauan Getaran di Twitter, rata-rata netizen merasakan ‘dosa’ AirAsia dalam isu terbaharu tersebut sukar untuk dimaafkan susulan ia bukanlah kesilapan baharu.

Sebaliknya, ada di antara netizen berkongsi pengalaman di mana dia terpaksa membayar bagi tiket penerbangan pergi dan balik baharu untuk menggunakan perkhidmatan syarikat penerbangan terbabit.

Seorang pengguna Twitter Mean Biella (@BeaBiella) berkata, tindakan AirAsia yang disifatkan sebagai ‘sesuka hati’ menukar jadual penerbangannya, mengakibatkan dia menanggung kerugian.

“Hello maaf je? Korang (kamu) suka hati reschedule flight (jadualkan semula) aku sampai 2x (dua kali) aku kena beli tiket lain. Dah la return (pergi balik). Bayangkan enam kali bayar. Kalau benarkan kita tukar free (percuma) tak apa juga.

“Sebabnya time (waktu) yang dia (AirAsia) reshedule tu jauh dari time yang aku book (tempah). Tengah malam la apa. Bayar pampasan,” ciapnya.

Mengulas lanjut, @BeaBiella berkata dia sudah ‘check in’ lima hari sebelum penerbangan, namun syarikat penerbangan tersebut masih mengubah jadual perjalanannya.

“Gila ke apa. Patut kalau dah check in secured (terjamin) la. Reschedule (jadualkan semula) lambat sejam boleh terima lagi. Ini (penerbangan) yang siang dibawa ke malam,” luahnya tidak puas hati.

Sementara itu, seorang pengguna media sosial sama, Xavier Naxa (@XavierNaxa), menggesa kerajaan mengambil tindakan terhadap syarikat penerbangan berkenaan susulan masalah terbaharu tersebut.

“Kejap, @airasia kemaruk jual tiket tanpa lihat keupayaan kapal terbang beroperasi? Saya rasa ini kesilapan @airasia dan kerajaan harus ambil tindakan segera,” ringkasnya.

Semalam, AirAsia memohon maaf kepada mereka yang mengalami kesulitan akibat penjadualan semula beberapa perjalanan terpaksa dilakukan syarikat penerbangan itu, susulan peningkatan permintaan mendadak pada musim perayaan kali ini.

Menerusi penjelasannya kepada Getaran, Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Malaysia, Riad Asmat berkata, AirAsia menerima peningkatan ketara jumlah penumpang pada tempoh kemuncak perjalanan Aidilfitri.

Beliau memaklumkan, sebagai sebuah syarikat bertanggungjawab, pihak AirAsia melakukan segala yang termampu untuk meminimumkan sebarang gangguan kepada pelanggan mereka.

“Kami memastikan semua penumpang dapat sampai ke tempat mereka tuju secepat mungkin semasa tempoh perjalanan penting ini.

“AirAsia kekal komited untuk menyediakan yang terbaik dari segi perjalanan udara yang selamat, berpatutan dan dipercayai, terima kasih,” katanya.

Minggu lalu, pelanggan Air Asia dibelenggu situasi perkhidmatan syarikat penerbangan itu ‘tergendala’, termasuk dijadualkan semula beberapa kali sehingga memaksa mereka menunggu berjam-jam lamanya sehingga ada yang lewat tiba ke destinasi masing-masing.

Alasan bahawa situasi itu disebabkan masalah pesawat, sukar diterima sehingga menyebabkan mereka mengamuk dan meluahkan kekecewaan terhadap servis ditawarkan.

Senario itu turut membawa kepada kewujudan tanda pagar #AirAsia bagi meluahkan rungutan dan berkongsi keadaan dialami, termasuk  mempersoalkan tahap profesional syarikat terbabit. - Getaran, 11 Mei 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 6 hari yang lalu

Kecoh Penerbangan Dijadualkan Semula, AirAsia Kenal Pasti 4 Punca Masalah

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Saya Tidak 'Sembang Kari' Isu Pengguna, AirAsia Respon Dalam 24 Jam

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Penerbangan Dijadualkan Semula, AirAsia Mohon Maaf, Sentiasa Utamakan Penumpang

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Penerbangan Dijadualkan Semula Saat Akhir, AirAsia Didakwa Tidak Beretika

Sorotan

1

Awal Ashaari Didakwa Khianat Rosak Palang Pagar Sebuah Perumahan

2

Bijak Bermain Kata, Sajak Teo Wei Sing Tembusi Dunia

3

Bastianini Catat Kemenangan MotoGP Ketiga Di GP Perancis

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Pemilihan PKR Cabang Bayan Baru Kecoh, Pengundi, Petugas Bertikam Lidah

oleh Aiman Sadiq

Semasa 17 jam yang lalu

Banjir: 3 PPS Dibuka Di Kedah, Negeri Sembilan Tempatkan 138 Mangsa

Sukan 14 jam yang lalu

Sukan SEA: Skuad Berbasikal MTB Cipta Sejarah Raih Emas Pertama

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia Mohon 5,000 Tambahan Kuota Haji