Berita Terkini

1 jam yang lalu: Sukan SEA: Malaysia pungut keseluruhan 39 emas, 45 perak dan 89 gangsa 1 jam yang lalu: Pembantu khas wakil rakyat maut, basikal terbabas di Cameron Highlands 1 jam yang lalu: Khairy dilantik salah seorang naib presiden Perhimpunan Kesihatan Dunia ke-75 1 jam yang lalu: Kerajaan pusat salur RM15 juta untuk Johor - MB 1 jam yang lalu: Kenaikan tambang: Syarikat perkhidmatan e-hailing dipanggil beri penjelasan - Wee

IKUTI KAMI


Kemuka Borang Nyata Cukai TT 2021 Selewatnya 15 Mei - LHDN

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 11 May 2022 11:39AM

Gambar hiasan Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) mengingatkan pembayar cukai yang tidak menjalankan perniagaan bahawa tarikh akhir untuk mereka mengemukakan Borang Nyata Cukai Tahun Taksiran 2021 (TT 2021) menerusi e-filing adalah pada 15 Mei ini.

Menerusi kenyataannya hari ini, LHDN turut menyarankan pembayar cukai mengemukakan borang nyata cukai dan membayar cukai pendapatan mereka dalam tempoh ditetapkan, bagi mengelakkan sebarang penalti lewat hantar borang serta kenaikan lewat bayar cukai.

“Pembayar cukai yang tidak menjalankan perniagaan perlu segera mengemukakan Borang Nyata Cukai Tahun Taksiran 2021 (TT 2021) melalui e-filing selewat-lewatnya pada 15 Mei ini.

“Sebagai panduan berkenaan pengemukaan borang nyata cukai ini, pembayar cukai boleh merujuk kepada Program Memfail Borang Nyata bagi tahun 2022.

“Ia boleh diakses dan dimuat turun menerusi pautan https://phl.hasil.gov.my/pdf/pdfam/ProgramMemfailBN_2022_1.pdf (bahasa Melayu) dan https://phl.hasil.gov.my/pdf/pdfam/ProgramMemfailBN_2022_2.pdf (bahasa Inggeris),” katanya.

Menurut kenyataan sama, lebih 2.58 juta Borang Nyata Cukai Tahun Taksiran 2021 diterima pihaknya daripada kategori pembayar cukai yang tidak menjalankan perniagaan sehingga 30 April lalu.

Katanya, daripada jumlah tersebut, sekitar 2.48 juta atau lebih 96 peratus Borang Nyata Cukai diterima melalui kaedah e-filing, manakala selebihnya secara manual atau borang kertas.

“Sebarang pertanyaan dan maklum balas berkaitan perkara ini boleh dikemukakan kepada LHDN sama ada menerusi Hasil Care Line di talian 03-8911 1000 / 603-8911 1100 (Luar Negara); HASiL Live Chat ataupun melayari portal rasmi LHDN di pautan https://maklumbalaspelanggan.hasil.gov.my/MaklumBalas/ms-my/. - Getaran, 11 Mei 2022.

Sorotan

1

Menang Beregu Campuran, Tang Jie-Yen Wei Tamatkan Kemarau 23 Tahun Negara

2

Transmisi Jangkitan Cacar Monyet Sesama Manusia Lemah, Risiko Tinggi Untuk Kanak-Kanak

3

Hikmah Di Balik Mengurus, Mengemas Dan Membuat Kerja Rumah

Disyorkan untuk anda

Semasa 17 jam yang lalu

Penternak Dedah Kisah Sebenar Kemelut Bekalan Ayam, Tiada Konspirasi Tapi…

oleh Susan Albert

Semasa 1 jam yang lalu

Kelewatan Baja Subsidi Dikhuatiri Beri Rantaian Kesan Kepada Pengguna

oleh Sofian Baharom

Sukan 1 hari yang lalu

Malaysia Tambah Sebutir Emas Pada Hari Ke-14 Sukan SEA Hanoi

Politik 1 hari yang lalu

Saya ‘On’ Berdebat, Tak Perlu Ganggu Kit Siang - Steven

oleh Farhana Farush