Berita Terkini

6 jam yang lalu: Pemimpin parti gabungan PN tidak sehaluan - Ahmad Maslan 6 jam yang lalu: Lebih 4,000 usahawan muda dapat manfaat program MYSTARTUP 7 jam yang lalu: Taufan Noru: Filipina siap siaga, penduduk berhampiran pantai diminta berpindah 7 jam yang lalu: DAP luluskan pindaan perlembagaan halang wakil rakyatnya lompat parti 7 jam yang lalu: NADMA minta jawatankuasa pengurusan bencana negeri, daerah diaktifkan, siap siaga di Sabah, Labuan

IKUTI KAMI


Pelan Tindakan Banjir Idea Bernas, Perlu Laksana Secara Holistik - PPIM

Semasa Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 10 May 2022 9:14AM

Hujan lebat sentiasa mengakibatkan banjir di Kuala Lumpur. - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pelaksanaan 14 tindakan khusus oleh kerajaan bagi menangani masalah banjir kilat di 25 kawasan panas sewajarnya dilakukan sejak dahulu.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, kesemua 25 kawasan di sekitar ibu negara itu seringkali mencetuskan ‘kegemparan’ kepada orang ramai, setiap kali hujan lebat melanda.

Menurut beliau, banjir kilat bukan sekadar satu ‘gangguan’ kepada sistem lalu lintas negara, bahkan turut mencetuskan krisis kewangan kepada mangsa apabila melibatkan kerosakan kenderaan dan harta benda.

“Inisiatif tiga bulan sehingga Julai itu sepatutnya dilaksanakan lebih awal lagi, bukan menunggu sehingga banjir berlaku berulang kali.

“Bukan kita tak tahu, setiap kali hujan lebat, pasti 25 kawasan ini akan dinaiki air. Bukan sekali dua pengguna jalan raya dan pemilik kenderaan terperangkap sehingga merosakkan kenderaan masing-masing,” katanya kepada Getaran.

Nadzim berkata, Pelan Tindakan Tebatan Banjir Kilat Kuala Lumpur 2022 dengan peruntukan sebanyak RM10 juta itu adalah antara agenda yang amat dinantikan rakyat, selepas menempuh pelbagai ‘kesengsaraan’ akibat banjir kilat itu.

“Banjir kilat bukan fenomena alam. Kalau bencana alam, ya kita tahu sukar dijangka atau dielakkan.

“Banjir kilat adalah masalah yang dicetuskan manusia, termasuk kegagalan pentadbir setempat dalam menyelenggara masalah perparitan dan tabiat membuang sampah oleh orang ramai.

“Pelan tindakan ini harus dilaksanakan sebaiknya oleh semua pihak terlibat bagi menangani isu banjir yang kian merisaukan, apatah lagi Kuala Lumpur adalah mercu tanda negara,” katanya.

Datuk Nadzim Johan - Gambar fail
Datuk Nadzim Johan - Gambar fail

Pelaksanaan pelan itu katanya, yang berpandukan kepada ramalan cuaca oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia) harus ‘diolah’ sebaik mungkin bagi memastikan amaran mengenai kemungkinan banjir dapat disalurkan secara lebih sistematik dan holistik.

“Memang banjir kilat ini berlaku secara tiba-tiba, sesuailah namanya. Tapi dengan ada amaran awal, pengguna jalan raya dan orang ramai boleh bersedia.

“Pihak berkuasa lalu lintas juga boleh bersiap siaga dengan laluan alternatif bagi mengelakkan pemilik kenderaan terperangkap dalam air,” tegasnya.

Katanya, kebanyakan amaran banjir selama ini diberikan terlalu lewat dan kurang tepat menjadikan rakyat sering terjebak dalam masalah itu.

“Saya sendiri pernah menjadi mangsa walaupun ramai terkejut dengan kenyataan banjir di Kuala Lumpur. Ya lah, mana orang percaya kalau kita kata bandar yang mewah dengan bangunan yang tinggi dilanda banjir, apatah jika ia berlaku bukan pada musim, tetapi dicetuskan oleh hujan lebat selama hanya beberapa jam,” katanya.

Mengulas lanjut Nadzim berkata, satu pasukan khas perlu ditubuhkan bagi memantau serta mengurus pelan tindakan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) ini supaya ia menjadi inisiatif yang berguna kepada semua pihak.

“Warga kota juga perlulah mainkan perangan. Tolong hentikan tabiat membuang sampah merata-rata.

“Ada berjuta tong sampah disediakan tapi mereka masih tiada kesedaran sivik, masih membuang di mana sempat.

“Kerajan mewujudkan pelbagai pelan bagi mengurangkan beban kita, jadi rakyat harus bersama harus memberi sokongan penuh untuk menjayakan pelan ini bagi kesejahteraan semua,” katanya.

Jelas beliau, orang ramai juga boleh menyalurkan maklumat mengenai kawasan ‘hotspot’ banjir kilat yang tidak disenaraikan kerajaan.

“Kerajaan juga boleh menyediakan talian hotline banjir bagi membantu mangsa banjir sekali gus mengenal pasti kawasan ‘hotspot’ yang masih tidak disenaraikan lagi.

“Sama-sama kita harap Kuala Lumpur akan menjadi kota yang ‘bebas banjir’ pada masa akan datang,” katanya. - Getaran, 10 Mei 2022.

Berita Berkaitan

1

Politik 3 hari yang lalu

PRU-15 Masih Sempat Diadakan Sebelum Musim Banjir - Asyraf Wajdi

2

Politik 4 hari yang lalu

Desak PRU-15 Waktu Banjir Bukti BN Mahu Rakyat Lupakan Kes Mahkamah Pemimpin

3

Semasa 1 minggu yang lalu

JKM Peruntuk Hampir RM32 Juta Untuk Bantu Urus Mangsa Banjir

4

Semasa 1 minggu yang lalu

DBKL Rancang Bina ‘Flood Wall’ Atasi Banjir Kilat Di Ibu Negara

Sorotan

1

Jejak Pahlawan, 1 Lagi Gajah Putih Di Kuala Lumpur?

2

Neelofa Kongsi Foto Bilal Pakai Pelitup Muka, Tokti Komen Gebu Macam Afwa

3

Azizulhasni, Nicol David Dan Chong Wei Gamatkan Suasana Penutup SUKMA Ke-20

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Datin Ditemui Maut, Barang Peribadi Turut Hilang

oleh Susan Albert

Politik 4 jam yang lalu

Kerjasama PAS-UMNO : Masih Ada Cahaya Di Hujung Terowong – Tuan Ibrahim

oleh Farhana Farush

Luar Negara 3 jam yang lalu

Angka Korban Akibat Bot Karam Di Lubnan Meningkat 94

Luar Negara 1 hari yang lalu

Pound British Jatuh Ke Paras Terendah 37 Tahun