Berita Terkini

2 minit yang lalu: 1,119,411 kanak-kanak berusia 5 - 11 tahun lengkap vaksin PICKids 1 jam yang lalu: Sukan SEA: Malaysia pungut keseluruhan 39 emas, 45 perak dan 89 gangsa 1 jam yang lalu: Pembantu khas wakil rakyat maut, basikal terbabas di Cameron Highlands 2 jam yang lalu: Khairy dilantik salah seorang naib presiden Perhimpunan Kesihatan Dunia ke-75 2 jam yang lalu: Kerajaan pusat salur RM15 juta untuk Johor - MB

IKUTI KAMI


Pencemaran Bau Diesel: Premis Terima Perintah Tahan Operasi

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 05 May 2022 8:11AM

Perintah itu dikeluarkan selepas siasatan dijalankan ke atas premis di sepanjang Sungai Semenyih. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR: Jabatan Alam Sekitar (JAS) mengeluarkan perintah penahanan operasi kelengkapan (POK) ke atas sebuah premis yang disyaki menyebabkan pencemaran bau diesel di sepanjang Sungai Semenyih.

Ketua Pengarah Alam Sekitar, Wan Abdul Latiff Wan Jaffar berkata, perintah itu dikeluarkan selepas siasatan dijalankan ke atas premis di sepanjang Sungai Semenyih, terutama di Kawasan Perindustrian Beranang, Selangor.

Beliau berkata, sampel campuran minyak serta air dari premis itu turut diambil untuk siasatan lanjut.

“Tindakan di bawah Seksyen 25 Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 akan dilakukan setelah memperoleh keputusan analisis kimia.

“Jika didapati bersalah, pihak premis boleh didenda sehingga RM100,000 atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya dan denda tambahan sehingga RM1,000 sehari bagi setiap hari kesalahan,” katanya dalam kenyataan semalam.

Beliau berkata, JAS akan meneruskan siasatan dan pemeriksaan ke atas semua premis yang berpotensi melakukan pencemaran tersebut serta tindakan tegas akan diambil ke atas premis yang menyebabkan pencemaran.

“Pemberi maklumat boleh diberi ganjaran di bawah Seksyen 48B Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 sehingga tertangkapnya pelaku ini dan pemberi maklumat diberi perlindungan di bawah Seksyen 50A akta sama.”

Pada 1 Mei lalu, JAS menerima aduan pencemaran bau diesel di sepanjang Sungai Semenyih, susulan itu loji rawatan air Sungai Semenyih dihenti tugas kelmarin. - Bernama

Sorotan

1

Menang Beregu Campuran, Tang Jie-Yen Wei Tamatkan Kemarau 23 Tahun Negara

2

Transmisi Jangkitan Cacar Monyet Sesama Manusia Lemah, Risiko Tinggi Untuk Kanak-Kanak

3

Hikmah Di Balik Mengurus, Mengemas Dan Membuat Kerja Rumah

Disyorkan untuk anda

Sukan 14 jam yang lalu

Pesanan Bapa Jadi Azimat Ahmad Nor Rangkul Emas Muay Thai

Semasa 21 jam yang lalu

Bentang Segera Rancangan Jamin Keselamatan Makanan

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Siasatan Selesai, Kertas Kes Mohd Nazlan Dirujuk Ke Jabatan Peguam Negara

Semasa 2 jam yang lalu

2 Beranak Ditemukan Mati Dalam Rumah