Berita Terkini

5 jam yang lalu: PM Ismail Sabri terima anugerah Ijazah Kehormat Doktor Perubatan dari Universiti Nihon di Jepun sebagai pengiktirafan usaha dan sumbangan dalam perangi COVID-19 8 jam yang lalu: Kes serangan seksual Bill Cosby bermula di California 8 jam yang lalu: 3 pendatang maut ketika bot penyeludup karam di Mexico 8 jam yang lalu: TikTok membolehkan pencipta kandungan mengenakan bayaran langganan bulanan 8 jam yang lalu: PBB berkata negara kaya membahayakan kanak-kanak di seluruh dunia

IKUTI KAMI


PDRM Pantau Penyalahgunaan Lorong Kecemasan Dengan Agresif

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 02 May 2022 9:01PM

Unit Drone Team Bravo akan membuat rakaman video dari udara bagi mengenal pasti kenderaan yang menggunakan lorong kecemasan tanpa sebab munasabah. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jabatan Siasatan dan Pengangkutan Trafik (JSPT) akan memantau penyalah gunaan lorong kecemasan di lebuh raya secara lebih agresif.

Timbalan Pengarah 1 JSPT Bukit Aman, Deputi Komisioner (DCP) Datuk Mohd Nadzri Hussain berkata, pemantauan berkenaan melibatkan penggunaan dron oleh Unit Dron milik Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menurut beliau, perbuatan itu dianggap sebagai mencabar pihak berkuasa dan pesalah akan segera ‘dicekup’ sebaik berjaya dikenal pasti.

“Semua dron ini akan berterbangan di ruang udara lebuh raya sehingga 8 Mei.

“Jika ada pemandu beranggapan kesalahan anda itu tidak diperhatikan, anda salah. Unit Drone Team Bravo akan membuat rakaman video dari udara bagi mengenal pasti kenderaan yang menggunakan lorong kecemasan tanpa sebab munasabah," katanya.

Mohd Nadzri berkata, kesemua dron terbabit akan diterbangkan oleh Pasukan Gerakan Udara (PGU) di tiga lokasi iaitu Plaza Tol Gombak, Slim River, Perak dan Pagoh, Johor untuk merekodkan gambar kenderaan yang melakukan kesalahan berkenaan.

"Unit Dron Team Bravo yang dikendalikan Inspektor Faiz bersama dua lagi anggota dari Pasukan Gerakan Udara (PGU) telah membuat rakaman video bagi mengenal pasti kenderaan yang menggunakan lorong kecemasan tanpa sebab munasabah," ujarnya.

Jelasnya, kenderaan yang dikesan memasuki lorong kecemasan di Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) berhampiran Tapah berjaya dikenal pasti Dron PDRM, sebelum pemandu berkenaan ditahan polis dan dikenakan saman serta-merta berjumlah RM300, semalam.

Mohd Nadzri bagaimanapun berkata, perlanggaran kesalahan oleh pengguna jalan raya dapat diminimumkan kali ini, susulan kesedaran yang semakin meningkat dan ketakutan akan dikenakan tindakan oleh pihak berkuasa.

Katanya, pelaksanaan Op Selamat 18 oleh JSPT telah mendapat kerjasama daripada Unit Dron dan PGU, PDRM bagi memantau aliran trafik dan menguatkuasakan tindakan ke atas kesalahan lalu lintas sehingga 8 Mei ini sempena sambutan Aidilfitri.

"Bagaimanapun,  rakyat dinasihati supaya memandu dengan berhati-hati dan bertimbang rasa tanpa sikap mementingkan diri sendiri supaya semua orang merasa selesa untuk balik ke rumah masing-masing,” katanya. - Getaran, 2 Mei 2022.

Sorotan

1

Peningkatan HFMD Dijangka Susulan Sambutan Hari Raya - KP Kesihatan

2

Bekas Pengetua Dilepas Dan Dibebas Tuduhan Amang Seksual

3

Demi Jayakan Babak Aksi, Marsha Tak Kisah Lebam Badan 

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pembantu Kedai Makan Didenda RM2,500 Lakukan Khianat Buang Patung Hiasan

Semasa 2 jam yang lalu

Peningkatan HFMD Dijangka Susulan Sambutan Hari Raya - KP Kesihatan

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Teruskan Harga Siling Ayam, Semak Semula Kadar Subsidi Penternak

oleh Susan Albert

Semasa 20 jam yang lalu

Elak Monopoli Bekalan, Kerajaan Perlu Usaha Ladang Ayam

oleh Susan Albert