Berita Terkini

1 jam yang lalu: Sukan SEA: Malaysia pungut keseluruhan 39 emas, 45 perak dan 89 gangsa 1 jam yang lalu: Pembantu khas wakil rakyat maut, basikal terbabas di Cameron Highlands 2 jam yang lalu: Khairy dilantik salah seorang naib presiden Perhimpunan Kesihatan Dunia ke-75 2 jam yang lalu: Kerajaan pusat salur RM15 juta untuk Johor - MB 2 jam yang lalu: Kenaikan tambang: Syarikat perkhidmatan e-hailing dipanggil beri penjelasan - Wee

IKUTI KAMI


Khidmat Pakej Taubat, Jangan ‘Tunggang’ Agama Demi Wang

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 26 Apr 2022 6:44PM

Hal agama tidak sepatutnya dijadikan urusan jual beli demi keuntungan pihak tertentu, hanya semata-mata untuk menghapuskan dosa seseorang.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Islam sama sekali tidak pernah membenarkan pakej taubat yang kononnya untuk membantu individu menghapuskan dosa atau kekhilafan diri ditawarkan.

Menurut jurucakap Pemuda PAS, ia termasuk perkhidmatan menerusi promosi pakej taubat pada harga serendah RM20 bagi satu penama yang kini tular di media sosial.

“Iklan pakej perkhidmatan tersebut yang tersebar menerusi media sosial sungguh mengejutkan pihak kami. 

“Islam amat menggalakkan setiap muslim agar sentiasa bertaubat seperti saranan Allah dan Rasulullah,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Pemuda PAS berkata, pihaknya turut berpandangan kerajaan memandang serius perkara tersebut apabila Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad mengarahkan Jabatan Agama Islam Negeri menyiasat kemunculan laman sosial yang menawarkan pakej taubat dengan bayaran RM20.

“Perlu ditegaskan bahawa perkara melibatkan hal agama tidak sepatutnya dijadikan urusan jual beli demi keuntungan pihak tertentu, hanya semata-mata untuk menghapuskan dosa seseorang.

“Sudah pasti, ini adalah komitmen PAS untuk terus konsisten menjaga kesucian Islam sebagai agama rasmi Persekutuan,” katanya. 

Terdahulu, Idris meminta Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) menyiasat pakej promosi taubat RM20 yang ditawarkan melalui sebaran poster kepada orang ramai di media sosial, baru-baru ini.

Katanya, siasatan segera itu perlu dilakukan bagi mengesan ‘dalang’ yang terbabit dalam perkara berkenaan.

Jelasnya, pelaku juga akan dikenakan tindakan tegas bagi mengekang isu seumpama itu daripada tersebar dengan lebih meluas.

“Ia (siasatan dan tindakan tegas) perlu diambil serius kerana perkhidmatan seperti itu mampu merosakkan akidah umat Islam.

“Saya turut menasihatkan orang ramai, khususnya umat Islam tidak mudah terpedaya dengan tawaran seumpama itu,” katanya.

Isu terbabit turut mendapat respon Ketua Jabatan Pengajian Islam, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Profesor Madya Dr Muhammad Rozaimi Ramle yang menegaskan pakej berkenaan adalah satu penipuan. 

Beliau berkata, rukun bagi perbuatan taubat hanya memerlukan orang yang berdosa untuk melaksanakannya.

Pada tahun 2017, terdapat perkhidmatan berkonsepkan sama, iaitu mengenakan bayaran untuk dibantu melaksanakan ibadah, dikenali ‘valet doa’.

Menerusi perkhidmatan itu, penyedia perkhidmatan menawarkan untuk individu mengirim doa untuk dibacakan di Tanah Suci pada kadar antara RM500 hingga RM2,500.

Susulan perkara tersebut, beberapa cendekiawan agama, seperti Abu Syafiq Al-Asy’ary dan pendakwah, Rahmat Ikhsan Sofyan atau lebih popular sebagai PU Rahmat tampil bersuara bagi memberikan kesedaran kepada umat Islam. - Getaran, 26 April 2022.
 

Sorotan

1

Menang Beregu Campuran, Tang Jie-Yen Wei Tamatkan Kemarau 23 Tahun Negara

2

Transmisi Jangkitan Cacar Monyet Sesama Manusia Lemah, Risiko Tinggi Untuk Kanak-Kanak

3

Hikmah Di Balik Mengurus, Mengemas Dan Membuat Kerja Rumah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Undang-Undang Kewartawanan, Penting Dalam Landskap Media Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

MRT AADK Beri Nafas Baharu, Perkasa Agenda Perangi Dadah

oleh Fitri Nizam

Semasa 15 jam yang lalu

Padan Muka! Punggah Rokok Seludup Tepi Jalan, 4 Lelaki Dicekup Polis

oleh Fitri Nizam

Semasa 20 jam yang lalu

8 Superman Jalan Raya Ditahan, Ada Yang Miliki Dadah

oleh Fitri Nizam