Berita Terkini

1 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik 1 jam yang lalu: Rakyat Malaysia berkemampuan jayakan fasa peralihan ke endemik - Khairy 3 jam yang lalu: Sukan SEA 31: Atlet menembak Johnathan Wong sumbang emas ke-28 negara selepas ungguli final 10m Air Pistol lelaki hari ini 3 jam yang lalu: Penularan wabak monyetpox yang jarang ditemui dikesan di Amerika Utara, Eropah 4 jam yang lalu: 30.4 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19

IKUTI KAMI


Ketua Jabatan Bertanggungjawab Laksana Perintah Mahkamah Kes Tuntutan Nafkah

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 06 Apr 2022 8:47AM

Datuk Seri Mohd Shafiq Abdullah - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ketua jabatan bertanggungjawab untuk mengambil tindakan terhadap sebarang perintah terutamanya arahan pemotongan gaji yang diputuskan Mahkamah Syariah ke atas penjawat awam di bawah seliaan mereka, khususnya dari aspek pembayaran nafkah.

Menerusi surat edaran ditandatangani Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam Datuk Seri Mohd Shafiq Abdullah semalam, langkah itu selaras dengan hasrat kerajaan dalam memelihara kebajikan wanita dan anak-anak yang terkesan dengan masalah penceraian.

“Tertakluk kepada penerimaannya oleh pihak berkuasa masing-masing, arahan ini pada keseluruhannya dipanjangkan kepada semua Perkhidmatan Awam Negeri, Pihak Berkuasa Berkanun dan Pihak Berkuasa Tempatan,” katanya.

Pada 8 Mac lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam ucapan perasmian sempena Majlis Sambutan Hari Wanita, mengumumkan bahawa dalam membantu golongan wanita yang terkesan disebabkan isu penceraian, kerajaan telah meminda Akta Pembiayaan Kewangan yang membolehkan pihak bank membekukan akaun bank suami atas arahan mahkamah.

Selaras pindaan itu, pihak bank juga dibenarkan membuat bayaran daripada akaun suami yang telah dibekukan tersebut kepada isteri sekiranya isteri ada membuat tuntutan melibatkan wang ringgit di mahkamah melalui kaedah dikenali sebagai Hiwalah. - Bernama

Sorotan

1

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

2

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

3

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Yasin Mula Rawatan Bipolar Di Hospital Semalam

Semasa 20 jam yang lalu

Tebus ‘Kecuaian’, Kerajaan Wajar Bantu Pasukan Karate Lonjak Pencapaian - Kula Segaran

oleh Sofian Baharom

Semasa 30 minit yang lalu

Ibu Bapa Perlu Proaktif, Sedar Gejala Awal HFMD - Khairy

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Bekalan Tepung Gandum Malaysia Tidak Terjejas - KPDNHEP

oleh Farhana Farush