Berita Terkini

4 minit yang lalu: Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti-Rasuah secara dasar setuju cadangan gubal Rang Undang-Undang Sumbangan Politik - PM 4 minit yang lalu: Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional akan jadi agensi berpusat urus harta disita dan dilucut hak - PM 5 minit yang lalu: Kajian mendalam akan dilakukan bagi asingkan kuasa Pendakwa Raya dan Peguam Negara - PM 5 minit yang lalu: Kerajaan akan perkenal Pelan Tadbir Urus Baik Nasional (MyGovernance) perkukuh keupayaan penyampaian perkhidmatan awam serta tangani isu kelemahan tadbir urus - PM 2 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik

IKUTI KAMI


Jenayah Seksual Kanak-kanak Meningkat 42 Peratus Setahun

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Apr 2022 9:51PM

Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan digesa mengambil tindakan holistik dengan kadar segera dalam melindungi kanak-kanak daripada terus menjadi mangsa jenayah seksual. 

Pengerusi Wanita MCA Kebangsaan, Datuk Heng Seai Kie berkata, ia dibuktikan dengan statistik terkini yang menunjukkan angka jenayah seksual membabitkan kanak-kanak meningkat hampir 42 peratus antara tahun 2020 dan 2021. 

Lebih membimbangkan, beliau berkata, kes mahkamah berhubung jenayah seksual meningkat di negara ini. 

“Semua pihak perlu melipatgandakan usaha mencari penyelesaian membendung masalah tersebut. Antara langkah perlu dipertimbangkan kerajaan ialah mendidik kanak-kanak. 

"Ini bagi memastikan mereka mengetahui hak peribadi dan batasan dalam mengenalpasti niat jahat pelaku,” katanya menerusi kenyataan hari ini. 

Menurut Seai Kie, kanak-kanak juga perlu dididik bagaimana untuk mereka memaklumkan kepada ibu bapa, penjaga, ahli keluarga atau guru yang boleh dipercayai mengenai jenayah tersebut. 

“Dalam perkara terbabit, Wanita MCA pernah mencadangkan kerajaan menjadikan Pejabat Pendaftaran Pesalah Seks Kebangsaan boleh diakses secara terbuka. 

“Cadangan ini perlu, terutamanya untuk ibu bapa dan pihak sekolah atau majikan supaya dapat membuat semakan latar belakang kemungkinan rekod kesalahan seksual lampau seseorang,” katanya. 

Mengulas lanjut, beliau berkata, ia bukan tindakan mendiskriminasi terhadap bekas penjenayah seksual. 

Namun, jelasnya, pendapat terbabit sebagai langkah proaktif untuk menangani peningkatan agak membimbangkan kes jenayah seksual membabitkan kanak-kanak.

“Pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati. Tambahan pula, kanak-kanak yang diganggu secara seksual boleh mengalami trauma teruk. 

“Pada masa sama, ia boleh membawa parut secara mental sepanjang hayat mereka,” katanya. 

Lantaran itu, Seai Kie menjelaskan, masyarakat tidak boleh membiarkan jenayah terhadap kanak-kanak terus meningkat. 

"Kita boleh membanterasnya dengan semua pihak berganding bahu untuk mewujudkan Malaysia sebagai tempat selamat dan sejahtera untuk kanak-kanak,” katanya. - Getaran, 3 April 2022.

Sorotan

1

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

2

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

3

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

Disyorkan untuk anda

Semasa 6 jam yang lalu

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

oleh Aiman Sadiq

Semasa 15 minit yang lalu

Jangan Kecam, Beri Peluang ‘Task Force’ Siasat Kematian Doktor Pelatih

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Musibah Baiki Pam Air, Nenek Maut Diserang Buaya

oleh Mira Adilah Azmi

Semasa 1 hari yang lalu

Pemandu Treler Didakwa Memandu Secara Berbahaya, Sebabkan Kematian 5 Pelajar USAS