Berita Terkini

1 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik 1 jam yang lalu: Rakyat Malaysia berkemampuan jayakan fasa peralihan ke endemik - Khairy 3 jam yang lalu: Sukan SEA 31: Atlet menembak Johnathan Wong sumbang emas ke-28 negara selepas ungguli final 10m Air Pistol lelaki hari ini 4 jam yang lalu: Penularan wabak monyetpox yang jarang ditemui dikesan di Amerika Utara, Eropah 4 jam yang lalu: 30.4 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19

IKUTI KAMI


Jangan Rendahkan Bahasa Melayu Wahai Rafidah Aziz - BERJASA

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 31 Mar 2022 6:26PM

Tan Sri Rafidah Aziz - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Mantan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Tan Sri Rafidah Aziz masih berwatakan kuno selepas mempertikaikan usaha Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memartabatkan bahasa Melayu.

Setiausaha Agung BERJASA, Ir Ts Muhammad Lukman Al Hakim berkata, kebanyakan negara maju ketika ini komited mempertahankan bahasa ibunda masing-masing ketika berucap pada persidangan antarabangsa.

“Saya rasa beliau yang kuno. Dunia menyaksikan kejayaan negara maju dunia yang cekal mempertahankan bahasa ibunda seperti Jepun dan Jerman.

“Arus globalisasi dan ledakan teknologi digital juga akan mengintegrasikan seluruh warga dalam dunia maya. Suatu hari nanti bahasa bukan lagi pembeza,” katanya, hari ini.

Terdahulu Rafidah menjelaskan, tumpuan untuk memartabatkan bahasa Malaysia merupakan satu langkah yang mundur dan tidak membantu rakyat Malaysia untuk maju dalam dunia moden.

Ahli politik veteran itu mengkritik keputusan kerajaan yang menekankan pemerkasaan bahasa Melayu, termasuk memaksa pelajar asing agar mempelajari bahasa tersebut.

Ujarnya, situasi politik ketika ini yang mendesak agar bahasa Malaysia diperkasakan dan mewajibkan pelajar asing untuk mempelajari bahasa itu tidak sepatutnya dilakukan dan ia adalah satu kerugian.

Beliau turut menjadikan industri penerbangan dan maritim yang menggunakan bahasa Inggeris sebagai contoh.

Dalam pada itu, Muhammad Lukman memaklumkan pencapaian perkembangan teknologi dan tamadun kini tidak lagi berpaksikan bahasa untuk mencapai kemajuan.

“Hari ini kita sudah ada pelbagai perisian online bagi word translator dan voice translator.

“Tidak mustahil suatu hari nanti teknologi akan membolehkan penanaman cip dalam otak yang membolehkan kita bertutur dan memahami semua bahasa dunia,” katanya.

Rafidah tegasnya, perlu memperkasakan bahasa Melayu dan bukan memperlekehkan bahasa kebangsaan.

“Jadi sementara kita ada masa dan tenaga, eloklah kita luangkan untuk memperkasakan bahasa Melayu tanpa menafikan kepentingan bahasa Inggeris sebagai bahasa antarabangsa.

“Jangan rendahkan mana-mana bahasa wahai bekas menteri kuno UMNO,” katanya.

Sebelum ini, Ismail Sabri mengumumkan, beliau akan mengadakan perbincangan dengan pemimpin ASEAN untuk mencadangkan penggunaan Bahasa Melayu sebagai bahasa kedua rantau ini, dalam usaha memartabatkan bahasa ibunda itu di peringkat antarabangsa.

Menurut beliau, selain Malaysia, beberapa negara jiran seperti Indonesia, Brunei, Singapura, Selatan Thailand, Selatan Filipina serta di sebahagian Kemboja turut menggunakan bahasa Melayu sebagai pengantar. - Getaran, 31 Mac 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

Elak Polemik, Malaysia Indonesia Cari ‘Titik Persamaan’ Perkasa Bahasa Melayu

2

Semasa 3 bulan yang lalu

Gagal Angkat Martabat Bahasa Melayu, Anwar Tegur Pihak Berkuasa

3

Politik 3 bulan yang lalu

PEJUANG Jangan Amalkan Politik Kuno, Beri Peluang Orang Muda Jadi Calon

4

Semasa 4 bulan yang lalu

Kenapa Kerajaan ‘Keluarga Malaysia’ Buat Pekak, Bisu Isu Banjir - Rafidah Aziz

Sorotan

1

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

2

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

3

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

Disyorkan untuk anda

Semasa 5 jam yang lalu

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

oleh Aiman Sadiq

Sukan 8 jam yang lalu

Malaysia Perlu 9 Emas Capai Sasaran Di Hanoi

Semasa 1 hari yang lalu

Apa Kelayakan Tajuddin Dilantik Sebagai Duta Besar, Soal MP Pembangkang

oleh Sofian Baharom

Semasa 17 jam yang lalu

Pemuda Maut Jatuh Pangsapuri, Butiran Diri Masih Belum Diketahui

oleh Sophia Ahmad