Berita Terkini

1 jam yang lalu: Sukan SEA: Malaysia pungut keseluruhan 39 emas, 45 perak dan 89 gangsa 1 jam yang lalu: Pembantu khas wakil rakyat maut, basikal terbabas di Cameron Highlands 1 jam yang lalu: Khairy dilantik salah seorang naib presiden Perhimpunan Kesihatan Dunia ke-75 1 jam yang lalu: Kerajaan pusat salur RM15 juta untuk Johor - MB 1 jam yang lalu: Kenaikan tambang: Syarikat perkhidmatan e-hailing dipanggil beri penjelasan - Wee

IKUTI KAMI


Pentingnya Kerajaan Utamakan Literasi Politik Terhadap Anak Muda

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Mar 2022 3:44PM

Generasi muda merupakan pemimpin masa depan negara. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Bimbingan terhadap generasi muda perlu dilakukan secara berterusan bagi mewujudkan golongan celik dan arif dengan literasi politik, sebagai persediaan meneraju negara.

Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, ABIM komited membimbing generasi muda bagi membina watak generasi masa hadapan dengan teras jati diri bersama nilai moral yang tinggi.

Muhammad Faisal Abdul Aziz
Muhammad Faisal Abdul Aziz

Menurut beliau, angkatan itu menjunjung kasih titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bahawa anak muda perlu dibimbing dengan program literasi politik. 

“Ini perlu dilakukan agar golongan itu berupaya memahami sepenuhnya erti dan amalan demokrasi yang sihat.

"ABIM juga menjunjung tinggi titah Sultan Nazrin Muizzuddin Shah yang menekankan kepentingan literasi ini untuk mereka membina, memahami sistem kerajaan, sistem pentadbiran. Pada masa sama, mereka akan dapat memahami proses pembentukan kerajaan dan elemen yang wajib dimiliki oleh pemimpin," katanya kepada Getaran, hari ini. 

Terdahulu, Sultan Nazrin bertitah, anak muda perlu dibimbing supaya memiliki tahap literasi politik untuk memahami amalan demokrasi membina, sistem kerajaan dan pentadbiran, proses pembentukan kerajaan serta elemen yang wajib ada pada pemimpin.

Titah baginda, keputusan kerajaan menurunkan had usia layak mengundi daripada 21 kepada 18 tahun perlu dilihat bukan sekadar memberi hak mengundi kepada golongan remaja, tetapi ditafsirkan sebagai peluang yang memberi kuasa lebih besar kepada anak muda untuk memilih pemimpin serta mencorakkan kerajaan.

"Anak muda perlu dibimbing untuk memiliki jati diri dan nilai moral yang betul, berpaksikan undang-undang, menolak rasuah dan sogokan, memiliki kematangan menilai di antara yang makruf dengan mungkar, arif membezakan di antara fakta dengan fitnah serta bijaksana mengenali di antara permata dengan kaca.

"Anak muda perlu diberikan cukup pendedahan dan pengetahuan mengenai elemen kenegaraan serta tatanegara. Justeru, pembentukan sahsiah dan jati diri perlu dipupuk di samping dijadikan komponen dalam kandungan pendidikan negara," titah Sultan Nazrin. 

Baginda turut bertitah, mengingatkan barisan kepemimpinan parti politik supaya bertanggungjawab memastikan pilihan raya tidak menjadi medan pencetus yang boleh menggugat kestabilan negara dan menjejaskan keharmonian rakyat.

Mengulas lanjut, Muhammad Faisal menegaskan, ABIM menekankan kesetiaan kepada nilai atau maruah yang akan dipimpin bagi membina kefahaman dan identiti warga untuk menolak amalan rasuah serta gejala perkauman sempit. 

Jelasnya, nilai ini adalah akar kepada keperibadian bangsa Malaysia yang bermaruah dan berintegriti.

"ABIM juga akan terus melakukan libat urus bersama pemegang-pemegang taruh lain dalam kalangan ahli politik muda dan warga belia. 

"Ini dilaksanakan bagi membawa wacana politik segar yang menolak rasuah serta berorientasi khidmat kepada rakyat," katanya. 

Bagi meratakan pendidikan demokrasi dalam kalangan generasi muda, beliau menjelaskan pihaknya akan mengusulkan kepada Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) melalui Akademi SPR untuk bersama Gabungan Bukan Kerajaan (NGO) anak muda untuk menggerakkan inisiatif tersebut. - Getaran, 25 Mac 2022.

Sorotan

1

Menang Beregu Campuran, Tang Jie-Yen Wei Tamatkan Kemarau 23 Tahun Negara

2

Transmisi Jangkitan Cacar Monyet Sesama Manusia Lemah, Risiko Tinggi Untuk Kanak-Kanak

3

Hikmah Di Balik Mengurus, Mengemas Dan Membuat Kerja Rumah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Etika Berpakaian Di Premis Kerajaan, Tolong Hentikan Serangan Demi Politik Murahan

oleh Farhana Farush

Sukan 23 jam yang lalu

Liek Hou Sukar Digugat

Semasa 19 jam yang lalu

Pakcik Bernafsu Syaitan Rogol Anak Saudara Ketika Isteri, Anak Tidur

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 1 jam yang lalu

Kelewatan Baja Subsidi Dikhuatiri Beri Rantaian Kesan Kepada Pengguna

oleh Sofian Baharom