Berita Terkini

1 jam yang lalu: HFMD: 105 tabika, 75 taska kendalian KEMAS ditutup 1 jam yang lalu: Cacar Monyet: Malaysia belum bercadang tutup sempadan 1 jam yang lalu: KPDNHEP mahu lebih ramai siswazah ceburi bidang francais 1 jam yang lalu: Kempen ‘meriah raya’ UDA Holdings galakkan pemilikan hartanah 1 jam yang lalu: Hamzah akan bertemu menteri dalam negeri Thailand bincang isu keselamatan negara

IKUTI KAMI


Menteri Saran Wujudkan Semula Kementerian Undang-Undang

Semasa Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Jan 2022 4:02PM

Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Undang-Undang harus diwujudkan semula selepas 30 tahun ia dibubarkan bagi menyelia pelbagai isu perundangan semasa yang semakin kompleks.

Saranan berkenaan dinyatakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar mengenai masa depan portfolio dipegangnya itu.

“Setelah hampir 30 tahun dibubarkan, kerajaan harus mewujudkan semula Kementerian Undang-Undang.

“Saya lihat negara kita sepatutnya kembali kepada era 1960-an, 1970-an dahulu apabila kerajaan pada waktu itu ada sebuah Kementerian Undang-Undang tersendiri,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menyampaikan ucapan di Majlis Perhimpunan Bulanan dan Amanat Tahun Baharu 2022 peringkat Jabatan Perdana Menteri di sini, hari ini.

Wan Junaidi berkata, keperluan mewujudkan satu kementerian khusus itu amat penting kerana semua agensi yang terbabit di bawahnya adalah ‘organ’ utama kerajaan selama ini.

“Pelbagai pindaan dan rang undang-undang baharu memerlukan kewujudan kementerian khas sebagai penyelaras dalam usaha transformasi kerajaan,” ujarnya.

Kementerian Undang-Undang kali terakhir diwujudkan pada 1995 yang diterajui Tan Sri Syed Hamid Syed Jaafar Albar sebelum diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri.

Portfolio itu mula dibentuk selepas kemerdekaan pada 1957 yang dikenali sebagai Kementerian Dalam Negeri dan Keadilan sebelum ditukar nama kepada Kementerian Keadilan pada 1959.

Kemudian ia diubah kepada Kementerian Undang-Undang pada 1992 sebelum dimansuhkan tiga tahun kemudian dan ketika ini terdapat hampir 20 agensi di bawah portfolio tersebut. - Getaran, 28 Januari 2022

Sorotan

1

‘Phoenix’ Bukan ‘Phonix’, Khairy Selamba Tegur Moderator Ketika Siaran Langsung

2

Jawatankuasa Bersama Diwujudkan Laksana Penghantaran Pekerja Mahir Malaysia Ke Jepun

3

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 20 jam yang lalu

Filipina: Pengembara Ambil Dos Penggalak Tak Perlu Jalani Saringan COVID

Semasa 1 hari yang lalu

Mana Menteri, Apa Usaha Kerajaan Ketika Rakyat Berdepan Krisis Kos Hidup?

oleh Fitri Nizam

Politik 1 hari yang lalu

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Rosmah Gagal Batalkan Kes Rasuah, Gugur Sri Ram Sebagai Pendakwa