Berita Terkini

14 jam yang lalu: HFMD: 105 tabika, 75 taska kendalian KEMAS ditutup 14 jam yang lalu: Cacar Monyet: Malaysia belum bercadang tutup sempadan 14 jam yang lalu: KPDNHEP mahu lebih ramai siswazah ceburi bidang francais 14 jam yang lalu: Kempen ‘meriah raya’ UDA Holdings galakkan pemilikan hartanah 14 jam yang lalu: Hamzah akan bertemu menteri dalam negeri Thailand bincang isu keselamatan negara

IKUTI KAMI


Pelabuhan Kuantan Belum Capai Kapasiti Maksimum Pengurusan Kargo

Semasa Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Jan 2022 7:26PM

Wee Ka Siong (kiri) melakukan lawatan kerja di Pelabuhan Kuantan, hari ini.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUANTAN - Kemampuan pengurusan kargo di Pelabuhan Kuantan belum mencecah tahap maksimum dengan hanya 22.9 juta tan kargo diuruskan tahun lalu, berbanding kemampuan sebenar mencecah 50 juta tan setahun.

Jumlah itu juga menunjukkan penurunan berbanding tahun sebelumnya iaitu 27.3 juta tan kargo.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ir Dr Wee Ka Siong berkata, kemerosotan pengurusan kargo itu berkait rapat dengan situasi pandemik COVID-19 yang mula melanda dunia sejak dua tahun lalu.

"Isu penularan COVID-19 menyaksikan banyak sektor ekonomi terkesan  di seluruh dunia dan ini termasuklah aktiviti perkapalan dan kargo, jadi kita boleh lihat jumlah kargo diuruskan di Pelabuhan Kuantan juga menunjukkan sedikit kemerosotan.

"Namun, kita yakin dengan potensi dimiliki Pelabuhan Kuantan dan pihak pengurusan Konsortium Pelabuhan Kuantan (KPC) serta Lembaga Pelabuhan Kuantan (LPK) juga optimis keadaan kembali pulih selepas ini," katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas melakukan lawatan kerja di Pelabuhan Kuantan, di sini, hari ini.

Turut hadir ahli mesyuarat kerajaan negeri Pahang, Datuk Seri Norolazali Sulaiman dan Ketua Setiausaha Kementerian, Datuk Isham Ishak. 

Pada lawatan itu, Ka Siong turut melancarkan polisi hijau Pelabuhan Kuantan pada sesi lawatan berkenaan.

Beliau turut memaklumkan pihak KPC dan LPK juga sedang merancang untuk kerja naik taraf pelabuhan itu secara berfasa, sebagai persediaan untuk menerima jumlah kargo lebih banyak menjelang tahun 2026.

Katanya, fasa kedua kerja naik taraf pelabuhan itu akan dimulakan sebaik sahaja kerajaan Pahang memuktamadkan perjanjian pelaburan dengan syarikat dari luar negara dan ia bakal meningkatkan kapasiti pengurusan kargo sebanyak 20 juta tan metrik setahun. 

"Saya dimaklumkan Datuk (Seri) Norolazali, kerajaan Pahang mempunyai pelan pembangunan khas untuk Gebeng, jadi saya lihat ini adalah usaha serius kerajaan negeri dalam menjaga kepentingan pelabuhan Kuantan itu sendiri.

"Mereka (kerajaan Pahang) juga sedang di peringkat akhir perbincangan dengan pelabur berpotensi dari luar negara dan sebaik sahaja ia selesai, saya fikir pihak KPC dan LPK juga sudah bersedia untuk memulakan kerja naik taraf dermaga baharu sepanjang satu kilometer di kawasan pelabuhan laut dalam sedia ada," katanya.

Ka Siong turut memaklumkan fasa ketiga kerja naik taraf pelabuhan berkenaan membabitkan pembinaan benteng pemecah ombak yang baharu bagi memberi lebih keyakinan kepada pelabur atau syarikat perkapalan memilih Pelabuhan Kuantan sebagai lokasi persinggahan mereka.

Selepas siap semua kerja naik taraf ini, Pelabuhan Kuantan mempunyai kemampuan menguruskan sehingga 90 juta tan kargo setahun. 

"Masalahnya di sini (Pelabuhan Kuantan) ialah kita berdepan dengan ancaman monsun dan ia tidak berlaku di Selat Melaka, jadi banyak syarikat (perkapalan) memilih pelabuhan di sebelah sana, seperti Pelabuhan Klang sebagai contoh.

"Tapi, kita ada kelebihan kerana mempunyai ECRL dan sekarang kita ada (Taman Perindustrian Malaysia-China) MCKIP, jadi semua ini boleh menjadi faktor penarik kepada pelabur dari luar, jadi kita harap ECRL ini dapat disiapkan mengikut jadual kerana ia dapat membantu meningkat jenama Pelabuhan Kuantan itu sendiri," katanya. - Getaran, 16 Januari 2022

Sorotan

1

‘Phoenix’ Bukan ‘Phonix’, Khairy Selamba Tegur Moderator Ketika Siaran Langsung

2

Jawatankuasa Bersama Diwujudkan Laksana Penghantaran Pekerja Mahir Malaysia Ke Jepun

3

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

Disyorkan untuk anda

Politik 11 jam yang lalu

Bukan Saya, Siapa Putar Belit Kata Xaiver Sertai PBM? - Wan Saiful

oleh Aiman Sadiq

Semasa 15 jam yang lalu

Tiada Jemputan Lantikan Penyelaras Kepenggunaan - MP Bukit Bendera

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

Harga Durian Dijangka Turun Mulai Jun

Semasa 1 hari yang lalu

Tidak Mempunyai Pengerusi, Pesuruhjaya, Adakah SUHAKAM 'Tidak Berfungsi'?